Γεύσεις από το πρωινό της Ρόδου – ΚΕΡΔΟΣ

Εξαιρετική.., αίσθηση άφησε στους επισκέπτες της έκθεσης HORECA το πρωινό της Ρόδου, που παρουσιάστηκε στο κοινό στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό» που έχει ως στόχο να υιοθετήσουν τα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια το σερβίρισμα πρωινού με τοπικά υλικά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριότητας να το καρπούνται και οι τοπικοί παραγωγοί.

Επεκτείνεται το “Ελληνικό Πρωινό” – ΒΡΑΔΥΝΗ

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». Ήδη έχουν ενταχθεί 67 ξενοδοχεία, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο να θέτει ως στόχο τη συμμετοχή 350 ξενοδοχείων μέχρι το τέλος του 2013 και 1.000 σε ορίζοντα τριετίας.

8η HO.RE.CA. (2013)

Τα πρώτα 8 Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού (ΤΣΕΠ) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 8ης HORECA στο περίπτερο εμβαδού 200 τ. μ. του Ελληνικού Πρωινού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η Μεσσηνία από την Πελοπόννησο, ο Βόλος-Πήλιο από την Θεσσαλία, η Χαλκιδική από τη Μακεδονία, η Λέσβος από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Σαντορίνη και η Νάξος από τις Κυκλάδες και η Ρόδος με την Κω από τα Δωδεκάνησα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τόσο στα επί μέρους περίπτερα τους, όπου εκθέτονταν τα προϊόντα τοπικών παραγωγών που περιλαμβάνονται στο πρωινό της περιοχής, καθώς και εδέσματα (π.χ. ομελέτες, πίτες, γλυκά) που περιλαμβάνονται στο πρωινό του προορισμού. Παράλληλα τα συγκεκριμένα πρωινά παρουσιάστηκαν και στις 8 ξεχωριστές εκδηλώσεις προβολής των πρωινών κάθε περιοχής, που πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού.

Τα εγκαίνια του περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της στο πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε. «Ελληνικό Πρωινό», πρωτοβουλία που όπως σημείωσε πρόκειται να προσδώσει ώθηση στο Brand της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε ότι όραμα του Επιμελητηρίου είναι το «Ελληνικό Πρωινό» να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Τουρισμού και τοπικής παραγωγής ώστε όλη η κοινωνία να απολαύσει τις ωφέλειες του τουρισμού στη χώρα μας.

Οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν εδέσματα από τον γαστρονομικό πλούτο των κάθε περιοχής. Πρόκειται για προϊόντα άγνωστα στο ευρύ κοινό ιδιαιτέρως σημαντικά για το γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας που γίνονται γνωστά στο ευρύτερο κοινό μέσω της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Πρωινό».Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. Γιώργο Πίττα κύριο χαρακτηριστικό όλων των περιπτέρων των περιοχών ήταν ο ενθουσιασμός των συντελεστών (ξενοδόχοι, σεφ, αγρότες, παραγωγοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων) οι οποίοι για πρώτη φορά όλοι μαζί στα πλαίσια των ΤΣΕΠ είχαν την ευκαιρία να συνεργασθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να χαρούν το αποτέλεσμα της δράσης τους με την μεγάλη επιδοκιμασία του κοινού.Το κοινό χαιρέτησε το εγχείρημα «Ελληνικό Πρωινό», πολλά ξενοδοχεία ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ αρκετοί νέοι προορισμοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν τοπικά σύμφωνα στην περιοχή τους.

Ο κ. Πίττας αναφερόμενος στις εκδηλώσεις και τις επί μέρους επαφές που διενεργούνται αυτή την περίοδο για τη συμμετοχή ξενοδοχείων και προορισμών στο πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε. τόνισε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα ανάδειξης της ταυτότητας μιας περιοχής και είναι θέμα που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με όρους κόστους αλλά και με όρους επένδυσης. Καταλήγοντας αναφέρει : «Επενδύοντας στα τοπικά προϊόντα αναδεικνύουμε τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε τόπου που συμμετέχει ενεργά στη ταυτότητά του, αλλά και συμβάλλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Ζήσε το μύθο της ελληνικής κουζίνας – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το «βαρύ οπλοστάσιο» της ελληνικής παράδοσης επιστρατεύουν οι Έλληνες ξενοδόχοι για να προσελκύσουν απαιτητικό τουριστικό κοινό. Σπιτικές μαρμελάδες, τραχανά, ηπειρώτικες πίτες, λούζες Μυκόνου παντρεύουν οι Έλληνες αρχιμάγειροι με αρωματικά φυτά στη θέση των αβγών με μπέικον, των σαλατών με παρμεζάνα και των γαλλικών ψωμιών.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Λέσβου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου πραγματοποίησε την εκδήλωση παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού της Λέσβου, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012, στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, καθώς και οι μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό. Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Λέσβου» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που εξέθεσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης να γνωρίσουν επακριβώς το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το λεσβιακό πρωινό, ώστε στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο menu τους.
Εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί κι’ αυτό για το λεσβιακό πρωινό και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν. Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση εκατοντάδων Τούρκων τουριστών, που βρισκόταν για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στο νησί της Λέσβου, οι οποίοι γεύθηκαν τα εξαιρετικά τοπικά «καλούδια» και ενθουσιάστηκαν από τις λεσβιακές λιχουδιές.
Την εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε με τη στήριξη της με την Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά με τοποθετήσεις και στις εργασίες της ημερίδας, ο βουλευτής κ. Γιάννης Ζερδελής, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης και άλλοι επίσημοι.
Η όλη εκδήλωση στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία, αφού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού Λέσβου και της έκθεσης των προϊόντων που το απαρτίζουν, κλείστηκαν ήδη οι πρώτες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ παραγωγικών – μεταποιητικών επιχειρήσεων αφενός και ξενοδοχειακών μονάδων – μονάδων εστίασης αφετέρου.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΛΕΣΒΟΥ
1. Ροφήματα (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.α.)2. Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ (κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι, κ.α.)3. Μέλι τοπικό & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.4. Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.α.).5. Σούπες (τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών, κ.α.).6. Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι).7. Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, κ.α.)8. Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.α.)9. Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)10. Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού, κ.α.).

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μαγνησίας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας πραγματοποίησαν εκδήλωση για την παρουσίαση, ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού Πρωινού, την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20.00, στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou στο Βόλο.

Στην εκδήλωση είχαν προσκαλεστεί όλα τα ξενοδοχεία-μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του “Ελληνικού Πρωινού” στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν απαντήσεις σε απορίες, ερωτήματα και διευκρινήσεις από τον υπεύθυνο της οργάνωσης και προώθησης του “Ελληνικού Πρωινού” εκ μέρους του Ξ.Ε.Ε., κ. Γιώργο Πίττα, και τον Αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κώστα Λεβέντη.Την επιμέλεια της παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού είχε αναλάβει το ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou και συγκεκριμένα ο Executive Chef της Domotel, κος. Γρηγόρης Χέλμης.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μια σειρά παράλληλων δράσεων, όπως είναι η παρουσίαση προϊόντων των τοπικών παραγωγών, προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Ελληνικό Πρωινό, προς ενημέρωση των ξενοδόχων. Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς, η Ομάδα Γυναικών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανηλίου «Ανηλιώτικα – Τα Αλλιώτικα», ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες», η ΕΨΑ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου «Ζαγορίν», τα πηλιορείτικα λουκάνικα «Στράκας», η Δημοτική Επιχείρηση Μηλεών και η παραγωγός Κερασία Καρασταμάτη. Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν επίσης γλυκίσματα και πίτες από το παραδοσιακό κατάλυμα «Της Έλλης» και το ξενοδοχείο «Αγλαϊδα» αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι τοπικοί συνεταιρισμοί αλλά και επιχειρήσεις πρόβαλαν τις μαρμελάδες, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τις παραδοσιακές πίτες, το σταφιδόψωμο, τη μηλόπιτα, τη λαδόπιτα, τη χορτόπιτα, τα παξιμαδάκια με κανέλα και πορτοκάλι, το μέλι με τα καρύδια, τον ξινό τραχανά με το προζύμι, τα πηλιορείτικα λουκάνικα, τα κάστανα, τα βιολογικά αναψυκτικά, το ελαιόλαδο, τα μήλα, τα φιρίκια αλλά και μια μεγάλη πληθώρα τοπικών προϊόντων, φρούτων και εδεσμάτων.Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, κος. Δημήτρης Τριανταφύλλου, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, κα. Μαρία Θλιβερού και η Πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, κα. Σούλα Μπαρτζιώκα. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΕΨΑ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΑνθότυρο ΒόλουΦέτα ΒόλουΚασέρι παλαιωμένο ΒόλουΓαλοτύρι ΒόλουΚονσερβολιές ΠηλίουΤσιτσίραβλαΚρίταμαΦτέρες τουρσίΠελτές τομάτας με μαντζουράναΓλυκά του κουταλιού ΠηλίουΜαρμελάδες ΠηλίουΛουκούμια του παππού ΒόλουΤαχινένιος χαλβάς Παπαγιανόπουλου ΒόλουΜήλα ΖαγοράςΕλιόψωμο ΠηλίουΣτραπατσάδαΧωριάτικα λουκάνικαΦασόλες κοκκινιστέςΤραχανάς με κοτόπουλοΧόρτα με τ΄αυγάΣκοπελίτικη τυρόπιτταΣκοπελίτικη χορτόπιταΜπατζίνα με χόρταΓαλατόπιταΜηλόπιτα με κάσταναΚατσαμάκι με πετιμέζιΧαλβάς σιμιγδαλένιοςΡυζόγαλοΛουκουμάδες με μέλι

Καλό…κομμάτι για όλους το ελληνικό πρωινό – AGRENDA

«Πάμε να χτυπήσουμε το θυμικό. Εκεί στη γεύση της πάριζας, στο σαλάμι αέρος και σε όλα αυτά. Γιατί ένας που έχει φάει κάποτε σαλάμι αέρος και του το ξαναδώσεις, θα γίνει μια έκρηξη στο μυαλό του και θα του βγουν όλες οι αναμνήσεις από το παρελθόν του»

Ελληνικό πρωινό – ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με στόχο την ανάδειξη του άφθονου γαστρονομικού πλούτου όλων των περιοχών της Ελλάδας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) επιτελώντας το θεσμικό του ρόλο, στηρίζει έμπρακτα την ελληνική ξενοδοχία με σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων, ένα από τα οποία είναι το πρόγραμμα του «Ελληνικού Πρωινού».

28η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA (2012)

Στην 28η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2012 συμμετείχε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του «Ελληνικού Πρωινού» (Περίπτερο 15 Ισόγειο/02).Πλέον της ενημέρωσης των ξενοδόχων στο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού γινόταν προβολή viedo με τα πρωινά των 50 πρώτων ξενοδοχείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Ξεχωριστά πρωινά σε όλη τη χώρα – ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Επειδή κάθε ταξίδι, κάθε απόδραση από τις τσιμεντουπόλεις στην ύπαιθρο είθισται να συνοδεύεται από κάποιες ιδιαίτερες γαστριμαργικές ιδιαιτερότητες, για να ολοκληρώνονται οι απολαύσεις της απόδρασης, δημοσιεύουμε μερικές επιλογές για το πρωινό των ταξιδιωτών που μπορούν να το απολαύσουν στις διάφορες περιοχές της χώρας.