Κρήτη

Γη της αφθονίας

Ένας μυθικός προορισμός που ξεχωρίζει για χίλιους δυο λόγους. Αυτή είναι η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, στο νότιο άκρο της χώρας, εκεί που το Αιγαίο συναντά το Λιβυκό Πέλαγος και το κλίμα γίνεται πιο θερμό.  Το εντυπωσιακό φυσικό της ανάγλυφο, με ψηλά βουνά, απόκρημνες χαράδρες, πλούσια βλάστηση και απέραντες αμμουδιές, συμπληρώνεται από τη μοναδική της ιστορία ως κέντρο του μινωικού πολιτισμού. Εδώ, πριν από 4.000 χρόνια άνθισε ο πρώτος υψηλός πολιτισμός του προϊστορικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρης της Eυρώπης. Στον μινωικό πολιτισμό βρίσκονται και οι ρίζες της περίφημης κρητικής διατροφής, βασισμένης στα απλά υλικά της κρητικής γης, όπως λάδι, σιτάρι, κρασί, μέλι, χόρτα, αρωματικά φυτά και αιγοπρόβατα.

Σήμερα, η κρητική διατροφή θεωρείται το χαρακτηριστικότερο δείγμα μεσογειακής διατροφής. Στα απόκρημνα βουνά της Κρήτης φύεται μια τεράστια ποικιλία από βότανα και αρωματικά ιδανικά για αφεψήματα με καταπραϋντικές και ιαματικές ιδιότητες, αλλά και για χρήση στη μαγειρική. Τα αιγοπρόβατα συνεχίζουν και σήμερα να είναι ελευθέρας βοσκής και να τρέφονται με αρωματικά φυτά και θάμνους, γεγονός που συμβάλλει στη νοστιμιά του κρέατός τους και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από το γάλα τους. Τα βότανα αυτά δίνουν επίσης ξεχωριστή γεύση στο κρητικό μέλι. Το κρίθινο κρητικό παξιμάδι είναι γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία και ο περίφημος ‘Ντάκος’, πιάτο που αποτελείται από βρεγμένο παξιμάδι, ψιλοκομμένη ντομάτα, φέτα ή ξυνομυζήθρα, ρίγανη και ελαιόλαδο, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα που σε γεμίζει ενέργεια, ιδανικό για πρωινό ή και για οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Η εύφορη γη του νησιού και το θερμό του κλίμα ευνοούν την καλλιέργεια μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων που αποκτούν ξεχωριστή νοστιμιά και ποιότητα. Κάποια μάλιστα από αυτά, όπως οι μπανάνες, δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού στη χώρα. Το ελαιόλαδο επίσης που παράγεται εδώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υγιεινότερα ελαιόλαδα στον κόσμο.

Η κρητική γαστρονομία αποτελεί αμάλγαμα παράδοσης και τοπικού πλούτου και το πρωινό δεν αποτελεί εξαίρεση. Φρέσκα αυγά, αρωματικές ντομάτες, μυρωδάτο τσάι και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα καλιτσούνια και η σφακιανή πίτα, προσφέρουν μια απολαυστική γευστική εμπειρία, που ιδανικά απολαμβάνεται με καλή θέα.