Ήπειρος

Η ομορφιά του απρόσμενου

Ορεινή και ιδιαίτερη, η Ήπειρος είναι γεμάτη εκπλήξεις και μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Με τα γαλάζια νερά του Ιονίου στα δυτικά της και την οροσειρά της Πίνδου να τη χωρίζει από τη Θεσσαλία στα Ανατολικά, η Ήπειρος έχει τον δικό της, πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα, σμιλεμένο από τo τόσο ιδιαίτερο φυσικό της περιβάλλον.

Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης, με αλπικά τοπία, φαράγγια, ποτάμια, λίμνες, κρυφούς κολπίσκους, χρυσές αμμουδιές και πηγές με εξαιρετικό νερό, η Ήπειρος είναι πατρίδα για σπάνια φυτά και ζώα, ένα πραγματικό καταφύγιο της άγριας ζωής. Ένας τόπος γεμάτος κρυμμένους θησαυρούς, που όμως αποκαλύπτονται απλόχερα προσφέροντας τέρψη στο βλέμμα και αδρεναλίνη σ’ εκείνον που θα απαντήσει στις προκλήσεις του. Εδώ βρίσκει κανείς το φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου αναλογικά με το μήκος του και τις περίφημες Δρακολίμνες, λίμνες σε υψόμετρο 2.000 μ., πραγματικά υπολείμματα των παγετώνων. Εδώ βρίσκονται, ακόμη, οι περίφημοι καταρράκτες των Τζουμέρκων, ο ορμητικός ποταμός Aώος, τα γραφικά Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο και μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, τα Ιωάννινα.

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου, γνωστή στο παρελθόν και ως «μητρόπολη της γνώσης», είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και φέρει έντονα τα σημάδια μιας ιστορίας αιώνων. Ο μοναδικός της χαρακτήρας, ένα αμάλγαμα επιρροών από την υστεροβυζαντινή, οθωμανική και νεοελληνική της εμπειρία, είναι έκδηλος και στην κουζίνα της, που διακρίνεται για τον ποικιλία και την φαντασία των πιάτων της.

Έτσι είναι όμως και ολόκληρη η Ήπειρος. Χάρη στην πλούσια κτηνοτροφική της παραγωγή (εδώ παράγεται το 45% του αιγοπρόβειου κρέατος της Ελλάδας), τα γαλακτοκομικά και το κρέας κυριαρχούν. Το εξαιρετικό γαλοτύρι και η ξυνομυζήθρα, οι πίτες με χειροποίητο φύλλο πλασμένο με βούτυρο, αντί για το συνηθισμένο ελαιόλαδο, κτίζουν μια πολύ ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα αρμονικά ταιριασμένη με το κλίμα της Ηπείρου και απολαυστική σε κάθε γεύμα, αλλά και ιδιαίτερα στο εξαιρετικό ηπειρώτικο πρωινό.