Θεσσαλία

Δυνατές συγκινήσεις

Ένας τόπος θαυμάτων. Ένα γεωγραφικό διαμέρισμα που έχει να επιδείξει τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, τις καταπράσινες πλαγιές και τα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, την τιρκουάζ θάλασσα των Σποράδων, τις περήφανες κορυφές του Ολύμπου. Πλούσια σε ιστορία, φυσική ομορφιά και παράδοση, η Θεσσαλία έχει δικό της χαρακτήρα, έντονο, ποικιλόμορφο και απολύτως συναρπαστικό. Γνωστή στα ομηρικά έπη ως «Αιολία», είναι πατρίδα για μερικά από τα ψηλότερα βουνά της χώρας, όπως ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, ενώ από την εύφορη κοιλάδα των Τεμπών περνάει ο τρίτος μεγαλύτερος ελληνικός ποταμός, ο Πηνειός.

Το γόνιμο έδαφός της πρέπει να προσέλκυσε τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια, όπως μαρτυρούν οι πολλοί νεολιθικοί οικισμοί. Στην αρχαία Ελλάδα η Θεσσαλία κατείχε επίσης ιδιαίτερη θέση, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί, ενώ το Πήλιο ήταν πατρίδα των Κενταύρων. Η Λάρισα, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονη αστική ζωή, αλλά και μακρόχρονη ιστορία. Εδώ λέγεται πως βρίσκεται και ο τάφος του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, προς τιμήν του οποίου οι Λαρισαίοι έχουν αναγείρει μνημείο στο κέντρο της πόλης. Μοναδικό λιμάνι της είναι ο Βόλος, απ’ όπου φεύγουν καράβια για τις Σποράδες, το θεσσαλικό σύμπλεγμα νησιών με τις μοναδικές παραλίες και το ατελείωτο πράσινο.

Η Θεσσαλία παράγει το 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας. Στην κοιλάδα του Πηνειού καλλιεργείται καλαμπόκι ρύζι, ελιές και μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά και εσπεριδοειδή. Η κτηνοτροφία είναι επίσης εξαιρετικά ανεπτυγμένη, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής να ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Τα περίφημα θεσσαλικά τυριά, ο τραχανάς, τα φρέσκα αυγά και τα λουκάνικα, στολίζουν το θεσσαλικό τραπέζι, ενώ κατέχουν περίοπτη θέση σ’ ένα γνήσιο ελληνικό πρωινό.