Πελοπόννησος

Εύφορη γη, γεμάτη εκπλήξεις

Η ακτογραμμή της διαθέτει μερικές από τις εντυπωσιακότερες παραλίες της χώρας, η φυσική της ομορφιά δεν σταματάει όμως εδώ. Απέραντοι ελαιώνες με αιωνόβια δέντρα, επιβλητικά βουνά, εντυπωσιακά φαράγγια, σπήλαια και, κοντά σ’ αυτά, αρχαία μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα, χωριά σπάνιας ομορφιάς. Ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο είναι ένα ταξίδι γεμάτο πλούσιες εικόνες και φωτεινές εμπειρίες σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το τοπωνύμιο Πελοπόννησος προέρχεται από το όνομα του μυθικού βασιλιά της Πύλου Πέλοπα, εγγονού του Δία και ιδρυτή της Μυκηναϊκής δυναστείας. Από εδώ ξεκίνησε και το έπος του Τρωικού πολέμου, με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης. Από την Ολυμπία, εκεί όπου το 776 π.Χ. ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μέχρι την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τον Βυζαντινό Μυστρά, η Πελοπόννησος διατηρεί τον παλμό και φέρει περήφανα τα δείγματα της ιστορίας της. Εδώ άνθισε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, αναπτύχθηκε η δύναμη της Σπάρτης, στέφθηκε ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας και καθιδρύθηκε η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, το Ναύπλιο.

Στην Πελοπόννησο το μάτι χορταίνει να βλέπει πράσινο. Ελαιώνες, περιβόλια και αμπέλια παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Οι ελιές μάλιστα και το λάδι της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας φημίζονται σε όλο τον κόσμο. Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, αλλά και σύκα, κεράσια, μήλα, καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, αγκινάρες, φασόλια και χόρτα είναι μερικά ακόμη δείγματα της πλούσιας παραγωγής της περιοχής.

Ένα πρωινό στην Πελοπόννησο αποτελεί από μόνο του γιορτή. Το τραπέζι στρώνουν φρέσκα φρούτα και φυσικοί χυμοί, φασκόμηλο και τσάι του βουνού, τοπικά τυριά σαν το κρεμώδες τσακώνικο Σιμπουκουκίρα, παστό και λουκάνικα, ενώ το τυρόψωμο, η ελιοτυρόπιτα και οι λαδόπιτες δίνουν άλλη αξία στο απλό ψωμί. Για όσους προτιμούν τις γλυκιές γεύσεις, τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, τα παστέλια και τα ραφιόλια (ημισέληνοι γεμιστές με καρύδια) συμπληρώνουν ένα απολαυστικά πλούσιο πρωινό. Στην Πελοπόννησο, οι επιλογές καλύπτουν κάθε επιθυμία.