Στερεά Ελλάδα

Παράδοση που ταξιδεύει στον χρόνο

Ως το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, με έκταση 24.910 τ.χλμ. και πληθυσμό 4.591.568 κατοίκων, η Στερεά Ελλάδα αποτελεί έναν πλούσιο καμβά ιστορικών και γεωγραφικών στοιχείων, πάνω στα οποία χτίστηκε μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική κληρονομιά.

Από το Ιόνιο στα δυτικά, μέχρι το Αιγαίο στα ανατολικά και τον κορινθιακό κόλπο στα νότια, η Στερεά Ελλάδα αποτελεί μια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας με υπέροχα τοπία, πολλές γεωγραφικές αντιθέσεις και ιστορικές πόλεις που συναρπάζουν με τα μνημεία τους και τη ξεχωριστή τους ομορφιά. Η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες, σύμβολο της αντίστασης των αρχαίων Ελλήνων κατά των Περσών, όλα μαρτυρούν την μακρόχρονη και γεμάτη ιστορία της και ταξιδεύουν τους επισκέπτες της σ’ ένα πραγματικά γλαφυρό παρελθόν.

Η φύση της Στερεάς Ελλάδας είναι όμως εξίσου πλούσια. Εδώ βρίσκει κανείς την Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, τη Νότια Πίνδο, κομμάτι της περίφημης οροσειράς, αλλά και ποτάμια, πεδιάδες, δάση και παραθαλάσσιους όρμους όλα με τη δική τους χαρακτηριστική ομορφιά. Εδώ παράγονται και πολλά από τα προϊόντα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέλι, σιτάρι, ελιές και ελαιόλαδο, αλλά και κρέας και τα περίφημα αυγά Μεγάρων. Στις πόλεις τα προϊόντα αυτά εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική θέση, με τις λαϊκές αγορές να φέρνουν στις γειτονιές όσα παράγονται στην εξοχή.

Η κουζίνα της περιοχής βασίζεται στα φρέσκα υλικά, τα οποία μαγειρεύονται φυσικά με ελαιόλαδο και διαφέρουν ανά εποχή. Οι πίτες έχουν κι εδώ την τιμητική τους, ενώ στις πόλεις η φρέσκια τυρόπιτα ‘στο χέρι’ αποτελεί, μαζί με το περίφημο σουσαμένιο κουλούρι, την πλέον κλασική επιλογή για πρωινό.