Θράκη

Πολυπολιτισμική φαντασμαγορία

Επιβλητικά βουνά, αρχαίοι ποταμοί, λίμνες και πόλεις στις οποίες η Δύση μπλέκεται με την Ανατολή. Στο ανατολικότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, η Θράκη καλεί τον επισκέπτη να περιδιαβεί μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη, σχεδόν μυστικιστική. Από το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, μέχρι τα σμαραγδένια νερά της Σαμοθράκης κι από τους απέραντους αμπελώνες μέχρι το μουσουλμανικό Τέμενος της Αλεξανδρούπολης, αυτή η πλευρά της Ελλάδας έχει να διηγηθεί τη δική της ιστορία. 14.157 τετραγωνικά χιλιόμετρα εύφορης γης που παράγει βαμβάκι, σιτάρι, ηλιοτρόπια, ζαχαροκάλαμο, κεράσια και ακτινίδια προδίδουν από μόνα τους την ιδιαιτερότητά της και την πολιπολιτισμική της καταγωγή.

Άγρια ομορφιά, γνήσιοι άνθρωποι κι ένα αμάλγαμα επιρροών και παραδόσεων που εκφράζεται ανάμεσα σε άλλα και με την τοπική κουζίνα. Ένα μεγάλο τμήμα της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης βρίσκεται ατόφιο στην κουζίνα της. Η μοναδική της θέση, με σύνορα τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αλλά και το Αιγαίο πέλαγος να βρέχει τα νότιά της, την κατέστησαν αναπόφευκτο σταυροδρόμι γεύσεων και συνηθειών. Εδώ η Ευρώπη συνδέεται αρμονικά με την Ασία δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά, που ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να απολαύσει. Τα τοπικά προϊόντα υπαγορεύουν τους πρωταγωνιστές στο θρακιώτικο τραπέζι, ο φυσικός όμως πλούτος της περιοχής εγγυάται μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα με πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Ένα κλασικό θρακιώτικο πρωινό περιλαμβάνει απαραίτητα ξινό τραχανά, ζυμωμένο με λαχανικά και μπαχαρικά. Ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά (με μπούκοβο κι ένα σφηνάκι τσίπουρο) αντικαθιστά με υψηλές αξιώσεις την ομελέτα, όπως και η γκόλια, μια κολοκυθοομελέτα φούρνου, ενώ δεν λείπουν και οι πίτες με τυρί ή η μπουγάτσα. Οι γλυκιές γεύσεις κατέχουν επίσης ξεχωριστή θέση στο πρωινό, με πιο διάσημη τη Βαρβάρα ή ασσουρέ, γλυκό με σιτάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα και χουρμάδες, που έχει τις ρίζες του στη θρησκευτική παράδοση, ενώ ο βαρύς αρωματικός τοπικός καφές αποτελεί ξεχωριστή απόλαυση για φανατικούς ή νεοφώτιστους.