Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αλευριά Λέσβου

5 φλ. εκχύλισμα σύκου ή αλλιώς βραστά
1 φλ. αλεύρι προψημένο
Καρύδια
Κανέλα

Αλευριά Λέσβου

Βράζετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς το εκχύλισμα με το προψημένο αλεύρι για να μην κολλήσει. Όταν αρχίσει να πήζει – και ανάλογα με την γευστική σας διάθεση – προσθέτετε ζάχαρη – και το ανακατεύετε για λίγο ακόμη.

Αλευριά Λέσβου

Το σερβίρετε σε μπολ και το πασπαλίζετε με κοπανισμένα καρύδια και κανέλα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αλευρόπιτα

2 κούπες αλεύρι (για ψωμί)
2 κούπες νερό
3 – 4 αυγά
Λίγο γάλα (1 φλ. του καφέ )
1 κ.γ. ζάχαρη
Τριμμένη φέτα
Λίγο αλάτι
Μαύρο πιπέρι

Αλευρόπιτα

Αρχικά, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Έπειτα, αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι και φρέσκο βούτυρο και το βάζετε στην κουζίνα στους 250C για να πάρει καφετί χρώμα. Κατόπιν, ρίχνετε επάνω τη ζύμη και την πασπαλισμένη τριμμένη φέτα. Μόλις το βγάλετε το μείγμα από τον φούρνο, του προσθέτετε επιπλέον φέτα.

Αλευρόπιτα

Το ψήνετε για 45 λεπτά στον φούρνο, σε θερμοκρασία 200C.

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά

Τα Αμυγδαλωτά είναι άσπρα και μυρωδάτα γλυκά από αμύγδαλα και ζάχαρη. Τα αμυγδαλωτά συνηθίζονται σε όλη την Ελλάδα αλλά ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, κι αυτό γιατί η αμυγδαλιά είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δέντρα στην ξηρασία και μπορείς να την βρεις και στον πιο άγονο τόπο. Ο τρόπος κατασκευής τους αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Σε γενικές γραμμές, η βάση είναι τα αλεσμένα αμύγδαλα ή τα πικραμύγδαλα, το ανθόνερο, ροδόνερο ή κάποιο σχετικό άρωμα, ενίοτε τα αυγά –άλλοτε ολόκληρα, άλλοτε ο κρόκος ή τα ασπράδια- και η ζάχαρη. Άλλες φορές ψήνονται στον φούρνο, μερικές φορές ξεραίνονται στον ήλιο και αλλού πάλι τρώγονται άψητα! Τα σχήματά τους ποικίλουν κι αυτά όπως και οι ονομασίες τους.

Αμυγδαλωτά

Ιστορία
Προϊόντα
Εγκαταστάσεις
Βραβεία
Άλλα Προϊόντα

Citrus

Τα προϊόντα της Citrus περιλαμβάνουν γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και βιολογικές μαρμελάδες. συμπυκνωμένους χυμούς και πίτες φρούτου.

Citrus

Τα προϊόντα της Citrus περιλαμβάνουν γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και βιολογικές μαρμελάδες. συμπυκνωμένους χυμούς και πίτες φρούτου.

Citrus

Τα προϊόντα Citrus τα βρίσκει κανείς σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά, σε delicatessen καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φούρνους, παραδοσιακά παντοπωλεία, κρεοπωλεία και ξενοδοχεία. Το τελευταίο διάστημα επεκτείνει το δίκτυο της και στο εξωτερικό, ιδίως στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Citrus

Η εταιρεία, εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων HACCP και είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005. Διακρίθηκε το 2014 στα Grate Taste Awards και το 2012 το περιοδικό ΒΗΜΑ GOURMET έδωσε στη Citrus το βραβείο Ελληνικό Τυποποιημένο Προϊόν για τα Αμυγδαλωτά με Μανταρίνι Χίου.

Citrus

Η εταιρεία παράγει, επίσης, υποβρύχια, αμυγδαλωτά και λουκούμια ενώ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να αγοράσουν τα προϊόντα σε ειδικές συσκευασίες δώρου με χειροποίητα ξύλινα κουτιά, πιστά αντίγραφα των συσκευασιών μεταφοράς των Χιώτικων εσπεριδοειδών μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά Μυκόνου

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
Μισό κιλό ζάχαρη (χοντρή)
2 αυγά
3 κρόκοι
Ανθόνερο αδιάλυτο
Ζάχαρη άχνη

 

Αμυγδαλωτά Μυκόνου

Αρχικά αλέθετε την αμυγδαλόψιχα, με προσοχή για να μη γίνει αλοιφή, αλλά να γίνει λίγο αδρή (σαν τραχανάς). Έπειτα, σπάτε τα δύο αυγά και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη, προσθέτοντας την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και λίγες σταγόνες αδιάλυτο ανθόνερο. Στη συνέχεια, ζυμώνετε αρκετά το μείγμα για να δέσουν όλα τα υλικά. Πρέπει να προκύψει μια σφιχτή ζύμη, την οποία πλάθετε σχήμα μεγενθυμένου αμυγδάλου (στενόμακρα). Έπειτα, απλώνετε στο ταψί λαδόχαρτο και τοποθετείτε τα αμυγδαλωτά σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

Αμυγδαλωτά Μυκόνου

Τα ψήνετε στους 200C για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν, τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για να ξεκολλήσουν χωρίς να σπάσουν. Κατόπιν, τα βουτάτε σε νερωμένο ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τα αμυγδαλωτά σε σχάρες, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και από κάτω, για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Την επόμενη μέρα τα πασπαλίζετε πάλι με άχνη ζάχαρη και αν θέλετε τα τυλίγετε ένα ένα σε διαφανή ζελατίνα για να διατηρηθούν καλύτερα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά Ρόδου

500 γρ. ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλιά σιμιγδάλι
2 κουταλιές μέλι
Μισή κ.σ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κομμάτι κανέλα
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη

Αμυγδαλωτά Ρόδου

Πρώτα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και στη συνέχεια ρίχνετε τα ασπρισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το μέλι και τη μαστίχα, προκειμένου να καβουρδιστούν. Αφού κρυώσουν, πλάθετε τα αμυγδαλωτά, βρέχοντας τα χέρια σας με το ανθόνερο, όπου έχετε βάλει και ένα κομμάτι κανέλας. Δίνετε στα αμυγδαλωτά σχήμα λουκουμιού και ακολούθως τα τοποθετείτε στο – πασπαλίσμένο με σιμιγδάλι – ταψί.

Αμυγδαλωτά Ρόδου

Τα ψήνετε για 10 λεπτά και όταν ετοιμαστούν, τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα βάζετε δύο φορές σε ζάχαρη άχνη. Στη Ρόδο, τα αμυγδαλωτά σερβίρονται σε γάμους, αρραβώνες, καθώς και σε πολλές γιορτές.

Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Αμυγδαλωτά Ύδρας

Τα αμυγδαλωτά Ύδρας είναι ψητά, μπαίνουν στο φούρνο μορφοποιημένα σε αχλαδάκια και αφού ψηθούν ζαχαρώνονται με ζάχαρη πούντρα και στέφονται με ένα μοσχοκάρφι στην κορφή και μια κορδελίτσα φιόγκο έτοιμο για δώρο γιορτινό. Τα υλικά της συνταγής είναι όλα κι όλα τέσσερα. Τα αμύγδαλα, το ανθόνερο, το σιμιγδάλι και τέλος η ζάχαρη.

Αμυγδαλωτά Ύδρας

Πληροφορίες
Προμηθευτές
Φωτογραφίες

Ανεβατό Γρεβενών – ΠΟΠ

Το Ανεβατό Γρεβενών είναι μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, με φρέσκια, δροσερή, ελαφριά αλμυρή και υπόξινη γεύση και άρωμα, χωρίς σχήμα και περίβλημα, χωρίς τρύπες και με μαλακή μάζα που σερβίρεται με κουτάλι. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην Επαρχία Βοίου Νομού Κοζάνης, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Ανεβατό Γρεβενών – ΠΟΠ

Ιστορία
Προϊόντα
Εγκαταστάσεις
Βραβεία
Άλλα Προϊόντα

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος παράγει φέτα, μπάτζο, ανεβατό και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας είναι Π.Ο.Π..

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η επιχείρηση Ζήκος διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στο χωριό Κορυφή της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης. Απέχει από την Θεσσαλονίκη 200 χιλιόμετρα και από την Κοζάνη 70.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία Ζήκος διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά όλης της βορείου Ελλάδος αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.Επιπλέον, τα προϊόντα διατίθενται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. αλλά και έκτος Ε.Ε., όπως Αυστραλία. Διαθέτει δε σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000 και AGROSERT.

Ζήκος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, στην αγορά βούτυρο πρόβειο και μυζήθρα.