Νησιά Αιγαίου

Το απέραντο γαλάζιο

Γη σπαρμένη στη θάλασσα του Αιγαίου. Βραχώδεις ακτές, απέραντες αμμουδιές και λευκό φως που αγκαλιάζει τα πάντα. Εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, πανέμορφο, ιδιόμορφο, μοναδικό. Το μπλε και λευκό των Κυκλάδων, η μεσαιωνική Ρόδος, τα αρχοντικά Δωδεκάνησα, κουβαλούν μέσα τους ό,τι πιο χαρακτηριστικά ελληνικό. Λουσμένα στο φως κι αγαπημένα από ταξιδιώτες που φθάνουν εδώ από κάθε γωνιά της γης για να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα που ονειρεύονται, τα νησιά του Αιγαίου δεν απογοητεύουν ποτέ τον επισκέπτη τους.

Γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, κάστρα και εκκλησίες, κρυστάλλινα νερά, μυρωδιά από κρίταμο και θυμάρι. Από το μαγευτικά άγριο τοπίο της Σαντορίνης και την κοσμική ποιότητα της Μυκόνου, μέχρι τη νωχέλεια της Ικαρίας, τα μαστιχόχωρα της Χίου ή την ναυτική παράδοση της Ύδρας, το Αιγαίο δεν σταματά να προσφέρει εμπειρίες, εικόνες και χρώματα που σφραγίζουν τη μνήμη και συναρπάζουν τις αισθήσεις.

Αυτό όμως που ξαφνιάζει περισσότερο είναι ο πλούτος τής -σε πρώτη ανάγνωση- άγονης γης. Τα δέντρα λιγοστά, η βλάστηση ήπια, ο αέρας δυνατός και όμως, η φύση και η αγάπη των ανθρώπων για τη γη τους παράγει αγαθά πολύτιμα και δημιουργεί μια ισχυρή παράδοση και μια κουζίνα ξεχωριστή. Εξαιρετικό ελαιόλαδο, λεμόνια, σύκα, μαστίχα, μέλι, σουσάμι και σταφίδες, κρέας υψηλής ποιότητας, ψάρια και θαλασσινά είναι μερικά από τα μικρά θαύματα του Αιγαίου.

Εδώ, η μεσογειακή διατροφή απογειώνεται. Πιάτα ποτισμένα στα μεθυστικά αρώματα των βοτάνων και των αρωματικών που φυτρώνουν ελεύθερα στους βράχους, φρέσκα υλικά εποχής και κέφι για τη ζωή. Το τραπέζι στρώνεται με ρεβιθοκεφτέδες, πίτες, παξιμάδι που τρίβεται στο στόμα, ξινοτύρι, παστέλι και κοπανιστή. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του Αιγαίου νιώθεις να επιστρέφεις σε μια εποχή πιο αληθινή και πιο αγνή. Γι’ αυτό και ένα πρωινό με θέα το πέλαγος αποτελεί από μόνο του μια εμπειρία πραγματικά μαγική.