Μακεδονία

Ο βορράς που μένει αξέχαστος

Ξακουστή και πολυαγαπημένη, απρόσμενη και μεγαλοπρεπής, η Μακεδονία αποτελεί ένα πραγματικό μωσαϊκό εμπειριών για τον επισκέπτη που θα θελήσει να την επισκεφτεί. Το πολυποίκιλο ανάγλυφό της, με ψηλά βουνά, μοναδικούς υδροβιότοπους και απέραντες αμμουδιές προσφέρει ποικιλία προορισμών και ανεξάντλητες επιλογές. Το ίδιο συναρπαστικές είναι και οι πόλεις της, πλούσιες σε ιστορία και σε μνημεία που την επιβεβαιώνουν. Από τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, μια σύγχρονη πόλη που δεν έχει τίποτε σήμερα να ζηλέψει από τις μητροπόλεις του εξωτερικού, μέχρι την Κοζάνη, τη Δράμα, την Καβάλα και την Έδεσσα, η Μακεδονία γοητεύει με την ομορφιά και την ατμόσφαιρά της, που κουβαλάει την αύρα της μακρόχρονης ιστορικής και πολιτισμικής της διαδρομής.

Πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Μακεδονία εκπροσωπεί και διαιωνίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, ξεδιπλώνοντας την σε διάφορες περιοχές και εποχές: οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, το Άγιο Όρος, η αρχαία Πέλλα με τα περίφημα ψηφιδωτά, η αρχαία Αιανή Κοζάνης από την εποχή του Χαλκού, τα τοξωτά γεφύρια των Γρεβενών, είναι μερικά μόνο απ’ όσα οφείλει κανείς να δει και να ζήσει, ξεκινώντας το ταξίδι του στη μακεδονική γη.

Η εύφορη γη της Μακεδονίας και οι πολυπολιτισμικές της επιρροές έχουν δημιουργήσει μια διατροφική κουλτούρα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Η κουζίνα της Μακεδονίας είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, ενώ η εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων υπόσχεται γαστριμαργικές απολαύσεις, ό,τι κι αν επιθυμεί κανείς. Ο κρόκος Κοζάνης, ένα από τα ποιοτικότερα σαφράν στον κόσμο, οι πιπεριές Φλωρίνης, οι πατάτες από το Κάτω Νευροκόπι, τα μανιτάρια Γρεβενών και τα τοπικά κρασιά συμπληρώνουν τον κατάλογο με τα τοπικά προϊόντα που ταξιδεύουν πια και έξω από τα ελληνικά σύνορα αποκτώντας ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Στο πρωινό οι γεύσεις αυτές απογειώνονται. Μπουγάτσα, τραχανάς, ραβανί και σάμαλι και βέβαια οι περίφημες οι μακεδονίτικες πίτες με το χειροποίητο φύλλο είναι μερικές μόνο από τις τοπικές συνταγές που μπορεί να απολαύσει κανείς συμπληρώνοντας την εμπειρία του από την Μακεδονία με ένα αυθεντικό μακεδονίτικο πρωινό.