Τα Επτάνησα

Ο παράδεισος του Ιονίου

Σαν χρώματά τους θα επέλεγε κανείς το πράσινο και το γαλάζιο και σαν μουσική τους τον ήχο του μαντολίνου και της καντάδας. Τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, τα Επτάνησα όπως είναι γνωστά, ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι μόνο για τη φυσική τους ομορφιά αλλά και για την ιδιαίτερη ιστορία τους, μιας και αποτελούν το μόνο τμήμα της χώρας που δεν κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, αλλά από τους Ενετούς.

Από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, μέχρι τα Κύθηρα, την Ιθάκη, τη Λευκάδα και τους Παξούς, το τοπίο παραμένει μοναδικό: πράσινο που φθάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, κρυστάλλινα νερά και μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό. Κοινός τόπος για μύθους και θρύλους που φθάνουν μέχρι τις μέρες μας, τα Επτάνησα δεν έχουν να επιδείξουν μόνο το γοητευτικό φυσικό τους πλούτο. Οι Μυκηναϊκοί θησαυροί της Κεφαλονιάς, η Ομηρική Ιθάκη και η Κέρκυρα ως νησί των Φαιάκων, η μυθολογική γέννηση των Παξών από την Τρίαινα του Ποσειδώνα, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποτελούν όλα ψηφίδες μιας πλούσιας και μακρόχρονης ιστορίας, μοναδικής στον κόσμο.

Κάθε νησί έχει τον δικό του χαρακτήρα, συνδέονται όμως όλα με κοινή κουλτούρα και πολιτισμό. Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, διάλεκτοι με ιταλικές επιρροές, καντάδες και μια κουζίνα με τοπικές σπεσιαλιτέ συμπληρώνουν μια εικόνα που αποτελεί δέλεαρ για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το ελαιόδεντρο αποτελεί χαρακτηριστικό κοινό στοιχείο όχι μόνο φυσικό, αλλά και εμπορικό. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Ενετοί ήταν αυτοί που ώθησαν τους ντόπιους γαιοκτήμονες  να φυτέψουν ελιές, μια πρωτοβουλία που αποδείχθηκε κινητήρια δύναμη για την οικονομία των Επτανήσων. Οι απέραντοι μάλιστα ελαιώνες της Κέρκυρας παράγουν σήμερα το 3% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Το ιδιαίτερο όμως μικροκλίμα της περιοχής, με υγρούς χειμώνες και θερμά ηλιόλουστα καλοκαίρια δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες και για άλλα προϊόντα. Σταφύλια (για σταφίδα και κρασί), σύκα, πορτοκάλια, μέλι και όσπρια, αλλά και κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα σπιτικά παραδοσιακά γλυκά (μάντολες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ) συμπληρώνουν αυτή την εξαιρετική παραγωγή, που κατέχει ξεχωριστή θέση και στο παραδοσιακό επτανησιακό πρωινό.