Πληροφορίες
Φωτογραφίες

8η HO.RE.CA. (2013)

Τα πρώτα 8 Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού (ΤΣΕΠ) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 8ης HORECA στο περίπτερο εμβαδού 200 τ. μ. του Ελληνικού Πρωινού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η Μεσσηνία από την Πελοπόννησο, ο Βόλος-Πήλιο από την Θεσσαλία, η Χαλκιδική από τη Μακεδονία, η Λέσβος από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Σαντορίνη και η Νάξος από τις Κυκλάδες και η Ρόδος με την Κω από τα Δωδεκάνησα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τόσο στα επί μέρους περίπτερα τους, όπου εκθέτονταν τα προϊόντα τοπικών παραγωγών που περιλαμβάνονται στο πρωινό της περιοχής, καθώς και εδέσματα (π.χ. ομελέτες, πίτες, γλυκά) που περιλαμβάνονται στο πρωινό του προορισμού. Παράλληλα τα συγκεκριμένα πρωινά παρουσιάστηκαν και στις 8 ξεχωριστές εκδηλώσεις προβολής των πρωινών κάθε περιοχής, που πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού.

Τα εγκαίνια του περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της στο πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε. «Ελληνικό Πρωινό», πρωτοβουλία που όπως σημείωσε πρόκειται να προσδώσει ώθηση στο Brand της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε ότι όραμα του Επιμελητηρίου είναι το «Ελληνικό Πρωινό» να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Τουρισμού και τοπικής παραγωγής ώστε όλη η κοινωνία να απολαύσει τις ωφέλειες του τουρισμού στη χώρα μας.

Οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν εδέσματα από τον γαστρονομικό πλούτο των κάθε περιοχής. Πρόκειται για προϊόντα άγνωστα στο ευρύ κοινό ιδιαιτέρως σημαντικά για το γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας που γίνονται γνωστά στο ευρύτερο κοινό μέσω της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Πρωινό».Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. Γιώργο Πίττα κύριο χαρακτηριστικό όλων των περιπτέρων των περιοχών ήταν ο ενθουσιασμός των συντελεστών (ξενοδόχοι, σεφ, αγρότες, παραγωγοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων) οι οποίοι για πρώτη φορά όλοι μαζί στα πλαίσια των ΤΣΕΠ είχαν την ευκαιρία να συνεργασθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να χαρούν το αποτέλεσμα της δράσης τους με την μεγάλη επιδοκιμασία του κοινού.Το κοινό χαιρέτησε το εγχείρημα «Ελληνικό Πρωινό», πολλά ξενοδοχεία ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ αρκετοί νέοι προορισμοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν τοπικά σύμφωνα στην περιοχή τους.

Ο κ. Πίττας αναφερόμενος στις εκδηλώσεις και τις επί μέρους επαφές που διενεργούνται αυτή την περίοδο για τη συμμετοχή ξενοδοχείων και προορισμών στο πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε. τόνισε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα ανάδειξης της ταυτότητας μιας περιοχής και είναι θέμα που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με όρους κόστους αλλά και με όρους επένδυσης. Καταλήγοντας αναφέρει : «Επενδύοντας στα τοπικά προϊόντα αναδεικνύουμε τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε τόπου που συμμετέχει ενεργά στη ταυτότητά του, αλλά και συμβάλλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».