Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Λέσβου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου πραγματοποίησε την εκδήλωση παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού της Λέσβου, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012, στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, καθώς και οι μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό. Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Λέσβου» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που εξέθεσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης να γνωρίσουν επακριβώς το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το λεσβιακό πρωινό, ώστε στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο menu τους.
Εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί κι’ αυτό για το λεσβιακό πρωινό και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν. Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση εκατοντάδων Τούρκων τουριστών, που βρισκόταν για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στο νησί της Λέσβου, οι οποίοι γεύθηκαν τα εξαιρετικά τοπικά «καλούδια» και ενθουσιάστηκαν από τις λεσβιακές λιχουδιές.
Την εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε με τη στήριξη της με την Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά με τοποθετήσεις και στις εργασίες της ημερίδας, ο βουλευτής κ. Γιάννης Ζερδελής, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης και άλλοι επίσημοι.
Η όλη εκδήλωση στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία, αφού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού Λέσβου και της έκθεσης των προϊόντων που το απαρτίζουν, κλείστηκαν ήδη οι πρώτες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ παραγωγικών – μεταποιητικών επιχειρήσεων αφενός και ξενοδοχειακών μονάδων – μονάδων εστίασης αφετέρου.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΛΕΣΒΟΥ
1. Ροφήματα (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.α.)2. Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ (κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι, κ.α.)3. Μέλι τοπικό & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.4. Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.α.).5. Σούπες (τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών, κ.α.).6. Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι).7. Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, κ.α.)8. Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.α.)9. Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)10. Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού, κ.α.).