Αμύγδαλο Λάρισας

Το “Αμύγδαλο Λάρισας” είναι ιδιαίτερα εύγευστο και μεγάλου μεγέθους. Προέρχεται από αμυγδαλιές, που καλλιεργούνται παραδοσιακά στα διοικητικά όρια των επαρχιών Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς. Το δέντρο προέρχεται από την Ασία. Έχει άσπρη σάρκα και φλοιό έντονο καφέ χρώμα. Τα αμύγδαλα τρώγονται ωμά ή ψημένα και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Κονσερβολιά Πηλίου ΠΟΠ

Το εμπορικό όνομα της “Κονσερβολιάς Πηλίου Βόλου”. Η ποικιλία αυτή έχει 13 τύπους ανάλογα με το μέγεθος (από 91 έως 380 καρπούς ανά κιλό). Η ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο ανάγεται στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Το Βουνό των Κενταύρων είναι κατάφυτο από ελαιόδεντρα και είναι φημισμένοι οι ελαιώνες του Πηλίου που συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο σε όλο το μήκος και πλάτος της οροσειράς από την κορυφογραμμή μέχρι τη θάλασσα. Ο ελαιώνας του Πηλίου παρουσιάζει έντονο παραγωγικό, αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Τα ελαιόδεντρα είναι εμβολιασμένα επί τόπου σε αγριελιές άνω των τριακοσίων ετών. Έτσι, μετά το μπόλιασμα των αγριελιών στο πιο πυκνά καλλιεργημένο μέρος του Πηλίου και μάλιστα μέσα σε κάποια από τα πιο απομακρυσμένα ελαιοπερίβολα είχαν κτιστεί και τα πρώτα καλύβια των καλλιεργητών. Οι “κάδες” για ελιές σώζονται μέχρι σήμερα. Εκεί συντηρούνται οι ελιές από τους ίδιους του παραγωγού.Η “Κονσερβολιά Πτελεού” έχει και αυτή 13 τύπου ανάλογα με το μέγεθος και παράγεται παραδοσιακά στις Νοτιοανατολικές περιοχές της επαρχίας Αλμυρού, όπου υπάρχουν αιωνόβιοι ελαιώνες. Η Κονσερβολιά Πτελεού όπως και η Κονσερβολιά Πηλίου καταναλώνονται ως επιτραπέζιες ελιές.

Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ

Το πηλιορείτικο φιρίκι είναι ποικιλία μήλου που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή του Πηλίου, στη Μαγνησία και προέρχεται από φιρικιές που καλλιεργούνται μέσα σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής.

Είναι μικρού μεγέθους και έχει πρασινοκίτρινο χρώμα που κοκκινίζει όταν ωριμάσει. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρου πηκτίνης – η οποία είναι σημαντική για την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία – και διαθέτει έντονο άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως επιδόρπιο.

Το 2011 το φιρίκι Πηλίου αναγνωρίστηκε ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Ανθότυρο

Το ανθότυρο Θεσσαλίας είναι μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από ένα μείγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος. Το γάλα από το οποίο παράγεται είναι πρόβειο ή κατσικίσιο. Έχει λευκό ή υπόλευκο χρώμα, συμπαγή δομή, ελάχιστο αλάτι και απαντάται χωρίς επιδερμίδα.

Έχει μέγιστη υγρασία 70% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 65% επί ξηρού. Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο τυρί αλλά και ως τριμμένο.