Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Σπάτουλα

9 αυγά
9 κ.σ. ζάχαρη
9 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα
9 κ.σ. φρυγανιά ή παξιμάδι
2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα σκόνη
γαρίφαλο-ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες

Για το σιρόπι

3 κούπες νερό-2½ κούπες τσαγιού ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα πορτοκάλι
1 βανίλια

Για την κρέμα
1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κρόκους
2 βανίλιες
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
2 κούπες κρέμα γάλακτος χτυπημένες σε σαντιγί

Σπάτουλα

Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από την κρέμα γάλακτος, και με το σύρμα ανακατεύετε καλά στην κατσαρόλα την ώρα που βράζει, μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις κρυώσει, προσθέτετε τις 2 κούπες σαντιγί που έχετε ετοιμάσει και ανακατεύετε. Χτυτάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη. Ξεχωριστά χτυτάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε τα στερεά υλικά: καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλιες. Αναμειγνύετε το μείγμα των κρόκων με τα στερεά υλικά και μετά ρίχνετε μέσα τη μαρέγκα.

Σπάτουλα

Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα μετρίου μεγέθους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C για περίπου 45΄. Βγάζετε τη σπάτουλα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και τη σιροπιάζετε με το σιρόπι ζεστό. Μόλις κρυώσει η σπάτουλα, βάζετε επάνω την κρέμα και πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένα καρύδια. Παγώνετε στο ψυγείο και σερβίρετε.
Για το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά μαζί για 5΄-7΄.