Porto Naxos

Το ξενοδοχείο Porto Naxos βρίσκεται μόλις 250 μ. από την παραλία του Αγίου Γεωργίου και 650 μ. από τη Χώρα της Νάξου. Εμπνευσμένο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και βασισμένο στη γνήσια ελληνική φιλοξενία, αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοπές.

Διαθέτει 33 standard και superior δωμάτια και πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους που δημιουργούν ένα όμορφο και οικείο περιβάλλον. Το ξενοδοχείο προσφέρει μια σειρά από παροχές και υπηρεσίες που περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική πισίνα, δωρεάν παροχή ποδηλάτων, σύγχρονο εξοπλισμένο γυμναστήριο, σάουνα και συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 180 ατόμων.

Platanista

Το Platanista είναι ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο μεταμοντέρνου μεσογειακού ρυθμού στο Ψαλίδι, 150 μέτρα από την παραλία, 3 χλμ από το κέντρο και το λιμάνι της Κω και 28 χλμ από το αεροδρόμιο.

Βραβευμένο από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Ευρώπης ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία θερινών διακοπών του κόσμου από το 1995 έως και το 2014, διαθέτει, μεταξύ άλλων, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για κάθε γούστο, εστιατόριο με εκλεκτές γεύσεις, ταβέρνα, bars, δωρεάν Wifi, γυμναστήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, παιδική χαρά, ιδιωτική παραλία και αίθουσα εκδηλώσεων.

Platy Beach Hotel

To Platy Beach Hotel είναι ένα ανεπιτήδευτα κομψό, άνετο και γεμάτο ζεστασιά ξενοδοχείο στο Πλατύ Λήμνου, 2 χλμ από τη Μύρινα. Δημιουργήθηκε όταν οι ιδιοκτήτες πήραν το οικογενειακό εξοχικό του παππού και το μετέτρεψαν σε ένα κομψό ξενοδοχείο, με πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια και διαμερίσματα που προσφέρουν άπλετη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και προσκαλούν τους επισκέπτες να νιώσουν σαν στο σπίτι τους, ενώ η μοναδική παραθαλάσσια τοποθεσία του το καθιστά το ιδανικότερο μέρος για καλοκαιρινές διακοπές. Παράλληλα, το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο, beach bar, αλλά και παιδική χαρά!

Petra Hotel & Suites

Το Petra Hotel & Suites προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής, στο πανέμορφο νησί της Πάτμου, μαγεύοντας τους επισκέπτες που αναζητούν αυθεντική φιλοξενία, φροντίδα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Με 11 δωμάτια και σουίτες να σχηματίζουν ένα μικρό παραδοσιακό χωριό και υπό τη συνεχή φροντίδα του ζευγαριού των ιδιοκτητών, έχει κερδίσει μία θέση ανάμεσα στα πολυτελή μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδος που ηγούνται στο χώρο, έχοντας τιμηθεί, μεταξύ άλλων, το 2012 με το βραβείο του αναγνωστικού κοινού του Conde Nast Traveller ως το Δημοφιλέστερο Ξενοδοχείο στα Δωδεκάνησα (2012 Readers’ Choice Awards).

Κολοκυθόπιτα Χιώτικη

1.200 γρ. τρυφερά κολοκυθάκια
5 αυγά χτυπημένα
300 γρ. φέτα σε τρίμματα
300 γρ. φρέσκο ανθότυρο Χίου
160 γρ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Ξεκινώντας, λαδώνετε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζετε µε τη µισή φρυγανιά. Αφού πλύνετε ελαφρά τα κολοκυθάκια, τους αφαιρείτε το κοτσάνι, τα κόβετε σε μικρά κυβάκια και τα βάζετε σε µπολ. Έπειτα, προσθέτετε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο, τον δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Στη συνέχεια, τρίβετε µπόλικο πιπέρι και αλατίζετε, αφού πρώτα δοκιµάσετε το µείγµα. Κατόπιν απλώνετε το µείγµα στο ταψί.

Το ραντίζετε µε ελαιόλαδο και το ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο, στους 170C στις αντιστάσεις, για 40 με 45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Κολοκυθόπιτα

Φύλλο
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
150 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. ρακί
Νερό (όσο χρειάζεται για μια ελαστική ζύμη)
1 κιλό κολοκύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
Μισό ματσάκι δυόσμος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
300 γρ. φέτα
2 αυγά
1 φλ. γλυκός τραχανάς

Αφού πλύνετε τα κολοκύθια, τους κόβετε τις άκρες, τα ξύνετε στον χοντρό τρίφτη, τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε για 2 με 3 ώρες σε ένα τρυπητό για να βγάλουν τα υγρά τους.

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα τρίβετε και μετά τα βάζετε με, λίγο νερό και λίγο λάδι, σε ένα τηγάνι να μαλακώσουν. Έπειτα, τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ψιλοκόβετε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε μαζί τα τριμμένα κολοκύθια, τα κρεμμύδια, τη φέτα και τα αυγά. Κατόπιν, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, λαδώνετε το ταψί και βάζετε το ένα φύλλο, το οποίο λαδώνετε ελαφρά και στη συνέχεια βάζετε άλλο ένα φύλλο.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε ένα φλιτζάνι γλυκό τραχανά στο μείγμα των κολοκυθιών, για να τραβήξει τα περισσευούμενα υγρά της γέμισης και σκεπάζετε με δύο ακόμη φύλλα.

Λαδώνετε την πίτα, την χαράζετε σε τετράγωνα, την πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220C για περίπου 45 λεπτά, δηλαδή, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να έχει στεγνώσει το κάτω φύλλο.

Κολοκυθόπιτα κέικ

5 κούπες αλεύρι
5 αυγά
1 κούπα λάδι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες
Μισή κούπα ροδίτικη σούμα
1 κ.γ. κανέλα
Μισό κ.γ. γαρύφαλλο
3 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ.γ. σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού
Μισό κ.γ. αλάτι
3 κούπες τριμμένο κολοκύθι πράσινο

Μουσκεύετε τις σταφίδες στο ποτό για μισή ως μια ώρα. Έπειτα χτυπάτε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με τα μυρωδικά και το ξύσμα. Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά προκειμένου να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια (τριμμένα ή ελαφρά αλεσμένα στο multi), τις σταφίδες, τα καρύδια και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχετε βάλει το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Αδειάζετε το μείγμα σε ταψί και ψήνετε την πίτα στους 180C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 60 με 70 λεπτά. Επίσης, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με λίγη άχνη.

Μαρμελάδα καρπούζι

1 κιλό καρπούζι
Μισό κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι μαστίχα σε σκόνη

Αρχικά, κόβετε το καρπούζι σε μεγάλους κύβους (χωρίς την φλούδα και το άσπρο μέρος) και το τοποθετείτε σε μια εγάλη κατσαρόλα με όλη την προβλεπόμενη ποσότητα ζάχαρης, όπου και το αφήνετε για τουλάχιστον 12 ώρες. Έπειτα, στραγγίζετε το φρούτο και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Κατόπιν, βράζετε το σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, μέχρι να μειωθεί η ποσότητά του στο μισό (η διαδικασία κρατά περίπου 45 λεπτά). Στη συνέχεια, προσθέτετε το φρούτο στο σιρόπι και ανακατεύετε, ώσπου να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

Το αφήνεται να κρυώσει τελείως και το βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Τυρόπιτα γλυκιά με μυζήθρα και ανθότυρο Πάρου

Για τη γέμιση

1 κιλό μυζήθρα Πάρου
1 κιλό ανθότυρο Πάρου
5 αυγά
Μισό κιλό ζάχαρη
Κανέλα
Άνηθος

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
Αλάτι
Βούτυρο

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης κάνοντας ένα ζυμάρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για λίγη ώρα προκειμένου να φουσκώσει. Χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και ανοίγετε τα φύλλα. Έπειτα, βάζετε το πρώτο φύλλο στο ταψί, το αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο και προσθέτετε το δεύτερο φύλλο, προσέχοντας οι άκρες του φύλλου να προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Προσθέτετε τη γέμιση, απλώνοντάς την ομοιόμορφα σε όλο το μήκος και το πλάτος του φύλλου, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και κλείετε τις γωνίες πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180C για περίπου 40 λεπτά.

Τηγανίτες με θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι

200 γρ. αλεύρι
350 γρ. νερό
50 γρ. ελαιόλαδο
Μισό λεμόνι
20 γρ. θυμαρίσιο μέλι
10 γρ. αποφλοιωμένο σουσάμι
5 γρ. κανέλα

Ξεκινώντας, παίρνετε ένα σκεύος και του βάζετε νερό, ελαιόλαδο και τον χυμό μισού λεμονιού. Έπειτα, ενσωματώνετε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μείγμα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και με μια μικρή κουτάλα ρίχνετε το μείγμα, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε. Σιγοψήνετε για 2-3 λεπτά και από τις 2 πλευρές. Έπειτα, τοποθετείτε τις τηγανίτες σε απορροφητικό χαρτί, προκειμένου να στραγγίζει το λάδι. Οι τηγανίτες σερβίρονται με μέλι και κανέλα.

Τραχανόπιτα ή τραχανοτεροπτάρια

Ζυμάρι για τα φύλλα της πίτας (1 κιλό αλεύρι, αλάτι, 1 φλ. τσαγιού λάδι και νερό)
2 φλ. τραχανά Σκύρου
Λίγο ρύζι
Μισό κιλό γάλα
3 αυγά
Πιπέρι
1 φλ. μυζήθρα Σκύρου

Πρώτα ζυμώνετε το ζυμάρι, το χωρίζετε σε μπάλες και το ανοίγετε με ματσοκάλαμο σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, ενώ για τα τεροπτάρια κόβετε το φύλλο σε λωρίδες. Έπειτα, βράζετε τον τραχανά πολύ καλά, προσθέτετε το γάλα και το ρύζι και το βράζετε για 8 λεπτά.

Αφού το αποσύρετε από την φωτιά, χτυπάτε τα αυγά, προσθέτοντας την μυζήθρα και το πιπέρι και όταν ανακατέψετε όλο το μείγμα, το ρίχνετε στο ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει 3 βουτυρωμένα φύλλα.

Πάνω από το μείγμα βάζετε άλλα δύο φύλλα και ακολούθως ψήνετε στον φούρνο για λίγο περισσότερο από μια ώρα. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζετε από τον φούρνο και το εμπλουτίζετε με κανέλα και μέλι.

Βάρβαρα

1 κιλό σιτάρι
100 γρ. ρεβίθια
100 γρ. φασόλια
50 γρ. φακές
150 γρ. σταφίδες
1 μεγάλο ρόδι
250 γρ. σουσάμι
500 γρ. ταχίνι
200 γρ. καρύδια
Κανέλα τριμμένη
Λίγο ανθόνερο
Ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλουμε

Βράζετε σε κατσαρόλα ή χύτρα το σιτάρι και τα όσπρια και όταν φτάσετε προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε τις σταφίδες. Δοκιμάζετε κατά διαστήματα ώστε τα όσπρια και το σιτάρι να βράσουν, αλλά να μην είναι πολτοποιημένα. Έπειτα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και καβουρδίζετε το σουσάμι. Αραιώνετε το ταχίνι με λίγο από το ζωμό του σιταριού και των οσπρίων και προσθέτετε το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια βάζετε το αραιωμένο ταχίνι με το σουσάμι σε μπλέντερ και το δουλεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Τότε, το ανακατεύετε με τα όσπρια και το σιτάρι, αφού πρώτα έχετε φροντίσει να τους αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.

Βάζετε το μείγμα ξανά στην φωτιά, μέσα σε καθαρή κατσαρόλα και του δίνετε μια ολιγόλεπτη βράση. Μετά το κατεβάζετε και το αρωματίζετε με το ανθόνερο. Το σερβίρετε σε μπολάκια προσθέτοντας ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια, καβουρδισμένο σησάμι, κανέλα και ρόδια.

Τάρτα με δαμάσκηνα Σκοπέλου

200 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. παγωμένο βούτυρο
50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
75 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. κανέλα
1 αυγό
500 γρ. δαμάσκηνα Σκοπέλου

Αφού κοσκινίσετε καλά το αλεύρι, το ανακατεύετε μαζί με το αλάτι και το (κομμένο σε κυβάκια) κρύο βούτυρο. Δουλεύετε το μείγμα, αρχικά με τα χέρια για να πάει παντού το βούτυρο μέχρι να θυμίζει χοντρά ψίχουλα. Παράλληλα, προσθέτετε στο μείγμα την αμυγδαλόψιχα που έχετε προηγουμένως αλέσει στο μπλέντερ, καθώς και την άχνη, το ξύσμα και την κανέλα.

Αφού ανακατέψετε, ρίχνετε και το αυγό και ομογενοποιείτε πολύ καλά τα υλικά. Έπειτα, καλύπτετε το μείγμα με μεμβράνη κι αφήνετε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Κόβετε τα φρούτα σε λεπτές φέτες (ή αν θέλετε σε κομμάτια), βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (χωρίς την τρύπα στη μέση) ή ένα πυρέξ. Κατόπιν, μετεφέρετε τη ζύμη στη φόρμα και διακοσμείτε την επιφάνεια με τις φέτες των δαμάσκηνων, πατώντας τα ελαφρά με τα δάχτυλα στο μείγμα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τοιχώματα και τα δαμάσκηνα να είναι μαλακά. Στη συνέχεια, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ξεφορμάρετε.

Τηγανίτες με μέλι Σκοπέλου

2 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
Μισή κ.γ. αλάτι
1 κούπα φρέσκο γάλα
Χυμός μισού πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σκόνη κανέλας
Μέλι Σκοπέλου

Αρχικά, χτυπάτε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι για να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά προκειμένου να γίνει ένας χυλός, λίγο πηκτός.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ακολούθως ρίχνετε τον χυλό με ένα κουτάλι, το οποίο έχετε προηγουμένως βουτήξει σε λάδι για να μην κολλάει η ζύμη. Τηγανίζετε μέχρι οι τηγανίτες να αποκτήσουν ένα ρόδινο και χρυσαφένιο χρώμα και μετά τις τοποθετείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρετε σε πιάτο και τις πασπαλίζετε με σκόνη κανέλας και αρκετό μέλι. Εναλλακτικά, τις σερβίρετε με κατσικίσιο τυρί, όσο είναι ζεστές και αφράτες.

Ντομάτες με αυγά

Ντομάτες
Αυγά
Κρεμμύδι
Τυρί (ξινομυζήθρα ή τουλουμοτύρι)

Αρχικά ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Έπειτα, καβουρδίζετε στο τηγάνι ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και κατόπιν προσθέτετε σε αυτό τις ντομάτες. Αφού πάρουν τα νερά τους, χτυπάτε τα αυγά με την ξινομυζήθρα ή το τουλομοτύρι και τα ρίχνετε στις ντομάτες.

Τα ανακατεύετε και σε 5 λεπτά είναι έτοιμα.

Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εναλλακτικά 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 150 γρ. κίτρινο αλεύρι)
1 κ.γ. αλάτι κοφτό
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ξύδι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
περίπου 250 γρ. νερό

Για τη γέμιση

600-700 γρ. φέτα και κατσικίσιο τυρί (τριμμένα με το χέρι)
Λίγο λάδι για τα φύλλα και αρκετό λάδι για το τηγάνι

Αρχικά, ανακατεύετε καλά σε μια λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και προσθέτετε το ξύδι, το λάδι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα.

Έπειτα, χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι και αφού τις σκεπάσετε με μια, κάπως υγρή, πετσέτα ή με λίγη μεμβράνη τροφίμων, τις αφήνετε να «ξεκουραστούν» για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια ανοίγετε ένα ένα ζυμαράκι με τη βέργα μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο – δεν είναι πολύ δύσκολο και αν γίνει καμιά τρυπούλα δεν πειράζει, αρκεί να μη βγει η γέμιση – ρίχνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει. Όταν είναι έτοιμο, τοποθετείτε τη γέμιση στη μία άκρη, αλείφετε το φύλλο με λίγο λάδι, κλείνετε λίγο τις δύο πλευρές ώστε να μη φύγει η γέμιση, τυλίγετε σε ρολό (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και πιάνοντας τις δύο άκρες στρίβετε την πίτα σε σχήμα σαλιγκαριού.

Βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι (όχι πολύ μεγάλο) να κάψει, σαν να τηγανίζατε πατάτες και ρίχνουμε απαλά την πίτα, προσέχοντας να μη τρυπήσει. Τηγανίζετε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές και γυρίζετε με δύο πηρούνια ώστε να μη σπάσει. Κατόπιν, βγάζετε την πίτα από το τηγάνι και την αφήνετε δύο λεπτά για να στραγγίσει από το λάδι.

Τυρόπιτα με δυόσμο

8 φύλλα κρούστας
300 γρ. ελληνικής φέτας
10 γρ. φρέσκο τριμμένο πιπέρι
60 γρ. δυόσμο
2 αυγά φρέσκα
30 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης

Αρχικά, τρίβετε τη φέτα, ψιλοκόβετε τον δυόσμο και ενσωματώνετε σε ένα σκεύος όλα τα υλικά. Κατόπιν, αλείφετε με το ελαιόλαδο ένα ταψί, απλώνετε τα φύλα κρούστας ανά δύο, ώστε να δημιουργηθεί στο ταψί ένας «φάκελος» και περιχύνετε το μείγμα σας. Ακολούθως, σκεπάζετε το μείγμα με τα φύλλα κρούστας ανά πλευρά, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 30 λεπτά.

Ρυζόπιτα

Μισό φλ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι Σκοπέλου
Μισό λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)
1 ½ φλ. νερό
1 ξυλαράκι κανέλα

Μουλιάζετε το ρύζι σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά και έπειτα το σουρώνετε. Έπειτα, ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρετε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Κατόπιν, προσθέτετε τις σταφίδες για να φουσκώσουν με τη θερμοκρασία του ρυζιού και μόλις κρυώσει, ρίχνετε το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα.

Έπειτα, λαδώνετε το ταψί και στρώνετε κάτω τα μισά φύλλα (3) λαδωμένα. Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα άλλα 3 φύλλα, επίσης λαδωμένα.

Χαράζετε την πίτα και την ψήνετε στους 180C, σε ζεστό φούρνο μέχρι να ροδίσει (περίπου 45 λεπτά). Όση ώρα ψήνεται, βράζετε τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Πετάτε τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα και μόλις βγάλετε την πίτα από τον φούρνο, τη βρέχετε προσεκτικά με το σιρόπι ώστε να πάει παντού.

Σφουγγάτο Λέσβου

1 κιλό κολοκύθια
500 γρ. φέτα
4 αυγά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ξερό κρεμμύυδι
Τριμμενη φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο μοσκοκάρυδο
Ελαιόλαδο
Λίγο γάλα

Τρίβετε τα κολοκύθια και μετά τα στίβετε για να φύγουν τα νερά τους, ενώ σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους, ρίχνετε τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα πήξει, το κατεβάζετε απο τη φωτιά. Αλείφετε με λάδι τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε λίγη από τη φρυγανιά. Στη συνέχεια ρίιχνετε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη φρυγανιά και προσθέτετε εδώ και εκεί κομματάκια βουτύρου.

Το ψήνετε στους 200C για περίπου μια ώρα.

Ντοματάκι γλυκό

25 μέτρια ντοματάκια
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ. αμύγδαλα
Μισό κουταλάκι ξινό
2 βανίλιες
Νερό για να καλυφθούν τα ντοματάκια
Λίγο ασβέστη

Αφού ξεφλουδίσετε τα ντοματάκια, τους ανοίγετε 2 τρύπες στο κάτω μέρος και με μια οδοντογλυφίδα βγάζετε τους σπόρους. Έπειτα, τα πλένετε μια φορά και τα βάζετε για 10 λεπτά στο γάλα του ασβέστη. Στη συνέχεια, τα πλένετε 5-6 φορές για να καθαρίσουν καλά και να στραγγίξουν και βάζετε τα αμύγδαλα σε κάθε ντοματάκι. Αδειάζετε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα κατά σειρές και τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Τα αφήνετε να μείνουν 12 ώρες και μετά βάζετε όσο νερό χρειαστεί για να καλύψετε τα ντοματάκια.

Τα βάζετε στη φωτιά μέχρι να δέσουν καλά και τέλος προσθέτετε το ξινό και τις βανίλιες. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύετε στα βάζα.