Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εναλλακτικά 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 150 γρ. κίτρινο αλεύρι)
1 κ.γ. αλάτι κοφτό
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ξύδι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
περίπου 250 γρ. νερό

Για τη γέμιση

600-700 γρ. φέτα και κατσικίσιο τυρί (τριμμένα με το χέρι)
Λίγο λάδι για τα φύλλα και αρκετό λάδι για το τηγάνι

Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

Αρχικά, ανακατεύετε καλά σε μια λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και προσθέτετε το ξύδι, το λάδι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα.

Έπειτα, χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι και αφού τις σκεπάσετε με μια, κάπως υγρή, πετσέτα ή με λίγη μεμβράνη τροφίμων, τις αφήνετε να «ξεκουραστούν» για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια ανοίγετε ένα ένα ζυμαράκι με τη βέργα μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο – δεν είναι πολύ δύσκολο και αν γίνει καμιά τρυπούλα δεν πειράζει, αρκεί να μη βγει η γέμιση – ρίχνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει. Όταν είναι έτοιμο, τοποθετείτε τη γέμιση στη μία άκρη, αλείφετε το φύλλο με λίγο λάδι, κλείνετε λίγο τις δύο πλευρές ώστε να μη φύγει η γέμιση, τυλίγετε σε ρολό (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και πιάνοντας τις δύο άκρες στρίβετε την πίτα σε σχήμα σαλιγκαριού.

Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

Βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι (όχι πολύ μεγάλο) να κάψει, σαν να τηγανίζατε πατάτες και ρίχνουμε απαλά την πίτα, προσέχοντας να μη τρυπήσει. Τηγανίζετε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές και γυρίζετε με δύο πηρούνια ώστε να μη σπάσει. Κατόπιν, βγάζετε την πίτα από το τηγάνι και την αφήνετε δύο λεπτά για να στραγγίσει από το λάδι.