Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εναλλακτικά 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 150 γρ. κίτρινο αλεύρι)
1 κ.γ. αλάτι κοφτό
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ξύδι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
περίπου 250 γρ. νερό

Για τη γέμιση

600-700 γρ. φέτα και κατσικίσιο τυρί (τριμμένα με το χέρι)
Λίγο λάδι για τα φύλλα και αρκετό λάδι για το τηγάνι

Αρχικά, ανακατεύετε καλά σε μια λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και προσθέτετε το ξύδι, το λάδι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα.

Έπειτα, χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι και αφού τις σκεπάσετε με μια, κάπως υγρή, πετσέτα ή με λίγη μεμβράνη τροφίμων, τις αφήνετε να «ξεκουραστούν» για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια ανοίγετε ένα ένα ζυμαράκι με τη βέργα μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο – δεν είναι πολύ δύσκολο και αν γίνει καμιά τρυπούλα δεν πειράζει, αρκεί να μη βγει η γέμιση – ρίχνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει. Όταν είναι έτοιμο, τοποθετείτε τη γέμιση στη μία άκρη, αλείφετε το φύλλο με λίγο λάδι, κλείνετε λίγο τις δύο πλευρές ώστε να μη φύγει η γέμιση, τυλίγετε σε ρολό (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και πιάνοντας τις δύο άκρες στρίβετε την πίτα σε σχήμα σαλιγκαριού.

Βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι (όχι πολύ μεγάλο) να κάψει, σαν να τηγανίζατε πατάτες και ρίχνουμε απαλά την πίτα, προσέχοντας να μη τρυπήσει. Τηγανίζετε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές και γυρίζετε με δύο πηρούνια ώστε να μη σπάσει. Κατόπιν, βγάζετε την πίτα από το τηγάνι και την αφήνετε δύο λεπτά για να στραγγίσει από το λάδι.

Τυρόπιτα με δυόσμο

8 φύλλα κρούστας
300 γρ. ελληνικής φέτας
10 γρ. φρέσκο τριμμένο πιπέρι
60 γρ. δυόσμο
2 αυγά φρέσκα
30 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης

Αρχικά, τρίβετε τη φέτα, ψιλοκόβετε τον δυόσμο και ενσωματώνετε σε ένα σκεύος όλα τα υλικά. Κατόπιν, αλείφετε με το ελαιόλαδο ένα ταψί, απλώνετε τα φύλα κρούστας ανά δύο, ώστε να δημιουργηθεί στο ταψί ένας «φάκελος» και περιχύνετε το μείγμα σας. Ακολούθως, σκεπάζετε το μείγμα με τα φύλλα κρούστας ανά πλευρά, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 30 λεπτά.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

1 κιλό καθαρισμένα πετροκέρασα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλ. του τσαγιού νερό
2 σωληνάρια βανίλιες
Χυμός από 4 λεμόνια

Για να ξεκινήσετε, διαλέγετε σφιχτά και τραγανά κεράσια χωρίς χτυπήματα. Τα πλένετε, βγάζετε τα κοτσάνια και βάζετε για δύο ώρες τα κεράσια σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και τον χυμό από 3 λεμόνια, ώστε να σφίξουν. Έπειτα, τα ξεπλένετε πολύ καλά, με μπόλικο νερό. Με το ειδικό εργαλείο, αφαιρείτε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψετε τους χυμούς και τα κουκούτσια. Όταν τα καθαρίσετε όλα, ξεπλένετε τα κουκούτσια με το νερό, το οποίο κρατάτε για να το χρησιμοποιήσετε στο γλυκό.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνετε το νερό από τα κουκούτσια. Μετά τα αφήνετε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια όλους τους χυμούς τους. Την επόμενη μέρα, βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύετε για να μη λιώσει. Μόλις πάρει βράση, πρέπει να χαμηλώσετε πάρα πολύ τη φωτιά, γιατί φουσκώνει πολύ και με μια τρυπητή κουτάλα, να ξαφρίσετε τους αφρούς από πάνω. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά και έπειτα αφήνετε το γλυκό να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες. Στη συνέχεια ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε το γλυκό σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφού βγάλετε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και έπειτ το βάζετε σε βάζα που έχετε πρώτα πλύνει πολύ καλά στο πλυντήριο πιάτων στους 60C και κλείνετε το καπάκι τους με πολύ δύναμη. Το διατηρείτε πάντα σε μέρος δροσερό και σκιερό.

Ρολό Γαλατόπιτας με κρέμα από φρέσκο γάλα

500 γρ. φύλλο χειροποίητης σφολιάτας
1 κιλό φρέσκο γάλα
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 πρέζα βανίλιας
1 κ.σ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
2 φρέσκα αυγά

Ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας και το χωρίετε σε δυο μέρη. Κατόπιν, βάζετε στην κατσαρόλα το γάλα να βράσει, προσθέτετε ζάχαρη και βανίλια και ανακατεύετε, ενώ μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και το φρέσκο βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα πιο ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Έπειτα, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε ένα ένα τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας ζωηρά και βάλτε τις σφολιάτες σε ταψί με λαδόκολλα.

Στη συνέχεια, μοιράζετε το μείγμα στο κέντρο, κατά μήκος των δυο φύλλων και το τυλίγετε σε ρολό.

Ψήνετε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C για 45 λεπτά.

Πρασόπιτα Γρεβενών

Για ζύμη

1 κιλό αλεύρι Ροδιάς Γρεβενών
2 πρέζες αλάτι
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
Νερό (όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη)

Για γέμιση

1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κιλό πράσα
Ελαιόλαδο για σοτάρισμα πράσων
Τυρί φέτα
Δυόσμος
1 πρέζα μαύρο πιπέρι και αλάτι
2 αυγά

Αφού ζυμώσετε, αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει για να μη λασπώσει και ετοιμάζετε τη φάρσα (γέμιση). Όταν ρίξετε στο φύλλο, χωρίστε τη ζύμη σας σε δύο μπάλες και ανοίξτε ένα μεγάλο φύλλο. Αλείψτε κάθε μπάλα με μείγμα λιωμένου βουτύρου και ηλιέλαιου, διπλώστε στα τρία και επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου προκύψει μια μπάλα την οποία ξαναανοίγετε σε φύλλο και την απλώνετε στο ταψί. Στη συνέχεια, προσθέστε την κρύα γέμιση, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με την δεύτερη μπάλα ζύμης και βάλτε το δεύτερο φύλλο πάνω στη γέμιση. Έπειτα αλείψτε την πάνω επιφάνεια με μείγμα βουτύρου και ηλιελαίου και ραντίστε με νερό.

Τοποθετήστε την πρασόπιτα στον φουρνο και ψήστε την στους 170C για 45 λεπτά.

Μπουγάτσα γλυκιά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
500 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής
500 γρ. νερό κρύο
20 γρ. αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

1 λίτρο γάλα
350 γρ. ζάχαρη
150 γρ. σιμιγδάλι
150 γρ. βούτυρο
4 αυγά
1 λεμόνι
Λίγη κανέλα
Αχνη ζάχαρη

Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ και ένα ποτηράκι ξίδι και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Έπειτα, χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη και την αφήνετε για 1 ώρα, ώστε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.

Κατόπιν τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια και ανοίγετε φύλλο. Τοποθετείτε το ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και αλείφετε με βούτυρο. Στο μεταξύ, ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο και τα αφήνετε να βράσουν. Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα αυγά και το λεμόνι και αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι να πήξει. Ρίχνετε την κρέμα στο ταψί και μετά τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Χτυπάτε το αυγό με λίγο γάλα και αφού χαράξετε την μπουγάτσα σε κομμάτια, προσεκτικά για να μη περιχυθεί η κρέμα, αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και το γάλα.

Βάζετε την μπουγάτσα στον φούρνο, στους 200C για περίπου μισή ώρα και μόλις ψηθεί την πασπαλίζετε με κανέλα και άχνη.

Στραπατσάδα

3 ντομάτες
5 αυγά
250 γρ. τυρί φέτα
1 δαφνόφυλλο

Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και τις ρίχνετε σε τηγάνι με καυτό λάδι. Αφού μαλακώσουν λίγο, ρίχνετε το δαφνόφυλλο και τα 5 χτυπημένα αυγά, ενώ ανακατεύετε αργά για να σπάσουν τα αυγά και να μη γίνουν ομελέτα.

Ρίχνετε τη θρυματισμένη φέτα μαζί με λίγο πιπέρι και σερβίρετε.

Σταφιδόψωμο

? νεροπότηρου σπορέλαιο
Μισό νεροπότηρο κονιάκ
1 ? νεροπότηρου ζάχαρη
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα αυτού
1 φαρίνα
1 φλ. σταφίδες (ελαφρώς πλυμένες και αλευρωμένες)
1 φλ. καρύδια τριμμένα
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα και γαρίφαλο μαζί

Για αρχή, πρέπει να χτυπήσετε το λάδι με τη ζάχαρη έως ότου λιώσει και στη συνέχεια προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Ακολουθούν με τη σειρά, το ξύσμα, το κονιάκ, οι σταφίδες, τα καρύδια, η κανέλα, το γαρίφαλο και τέλος η φαρίνα.

Βάζετε το μείγμα σε φόρμα του κέικ και το ψήνετε στους 180C για περίπου 45 λεπτά.

Σταφιδόπιτα

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
Μισό ποτήρι νερό
1 ποτήρι σταφίδες ξανθές
1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
Μισό κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
Μισό κιλό κόκκινη φαρίνα

Χτυπήστε ελαφρά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και μετά προσθέστε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά. Όταν ρίξετε το αλεύρι, προσέξτε να μην το ζυμώσετε πολύ γιατί θα σκληρύνει η ζύμη και δεν θα γίνει αφράτο το γλύκισμα. Λαδώστε καλά ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και ρίξτε μέσα το μείγμα.

Ψήστε το μείγμα 50 λεπτά, σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο, σε θερμοκρασία 160C. Έπειτα, γαρνάρετέ τη με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Μυζηθροπιτάκια Γλυκά

Ζυμάρι
Ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό
Μαγιά
Αλάτι
Χυμός λεμόνι και πορτοκάλι
Αλεύρι μαλακό 70 %

Για τη γέμιση

Μυζήθρα νωπή
Ζάχαρη
Κανέλα

Αρχικά πλάθετε το ζυμάρι. Μετά παίρνετε λίγο από αυτό, το ανοίγετε και βάζετε μέσα λίγη μυζήθρα. Έπειτα το κλείνετε σαν να σχηματίζετε ένα μπαλάκι και το αφήνετε να ανέβει.

Όταν ανέβει, το τηγανίζετε σε καυτό λαδί.

Ρυζόπιτα

Μισό φλ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι Σκοπέλου
Μισό λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)
1 ½ φλ. νερό
1 ξυλαράκι κανέλα

Μουλιάζετε το ρύζι σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά και έπειτα το σουρώνετε. Έπειτα, ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρετε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Κατόπιν, προσθέτετε τις σταφίδες για να φουσκώσουν με τη θερμοκρασία του ρυζιού και μόλις κρυώσει, ρίχνετε το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα.

Έπειτα, λαδώνετε το ταψί και στρώνετε κάτω τα μισά φύλλα (3) λαδωμένα. Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα άλλα 3 φύλλα, επίσης λαδωμένα.

Χαράζετε την πίτα και την ψήνετε στους 180C, σε ζεστό φούρνο μέχρι να ροδίσει (περίπου 45 λεπτά). Όση ώρα ψήνεται, βράζετε τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Πετάτε τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα και μόλις βγάλετε την πίτα από τον φούρνο, τη βρέχετε προσεκτικά με το σιρόπι ώστε να πάει παντού.

Γλυκός Τραχανάς με Θρυμματισμένη Φέτα

⅔ του φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
6-8 φλ. νερό ή ζωμός κότας
250 γρ. γλυκός τραχανάς
1 φλ. θρυμματισμένη φέτα

Ζεσταίνετε το ? του λαδιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, ρίχνετε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, καθώς και τα 6 με 8 φλιτζάνια νερό ή τον ζωμό κότας. Όταν αρχίσει ο βρασμός προσθέτετε τον τραχανά.

Τα αφήνετε να βράσουν, ώσπου να μαλακώσουν. Αν η σούπα είναι πηχτή, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό κότας. Στο τέλος ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Η σούπα σερβίρεται ζεστή και πασπαλισμένη με την τριμμένη φέτα.

Κέικ συκομαϊδας

500 γρ. αλεύρι
8 αυγά
200 γρ. συκομαΐδα
200 γρ. μέλι
300 γρ. γάλα
150 γρ. βιολογικό ελαιόλαδο Agreco
300 γρ. βούτυρο
5 γρ. κανέλα
Ξύσμα και χυμός πορτοκαλιού

Χτυπάτε στο μπλέντερ τον χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο την κανέλα και το μέλι. Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με την ψιλοκομμένη συκομαΐδα. Χτυπάτε τα αυγά με λιωμένο βούτυρο, προσθέτετε στο μείγμα αλευριού με σύκο τα υπόλοιπα υλικά και προχωρείτε στο ανακάτεμα.

Για να ετοιμαστεί το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.

Μαρμελάδα Μανταρίνι

1 κιλό μανταρίνια
1 μεγάλο λεμόνι
5 κούπες νερό
3 ½ κούπες ζάχαρη

Ως πρώτο βήμα, πλένετε καλά τα μανταρίνια και το λεμόνι, τα οποία κόβετε αρχικά στα τέσσερα και στη συνέχεια σε φέτες. Αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια, βάζετε τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε νερό και τα σκεπάζετε καλά με μια πλαστική μεμβράνη, αφήνοντας το μείγμα για μία μέρα. Την επομένη, το αδειάζετε σε κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε τη ζάχαρη, την ανακατεύετε για να λιώσει και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να φτάσει στους 104C (περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά).

Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και ενώ είναι ακόμη ζεστό, το γεμίζετε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Τάρτα με αυγά

6 αυγά
15 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. τριμμένη ψίχα άσπρου ψωμιού
6 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
Αλάτι
Πιπέρι

Βάζετε από ένα σπασμένο αυγό σε κάθε τάρτα και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο. Έπειτα, ψήνετε τα αυγά για 8 περίπου λεπτά στους 170C μέχρι να αρχίσει να πήζει το ασπράδι και ανακατεύετε σε ένα μπολ την ψίχα, το λιωμένο βούτυρο και το κεφαλοτύρι.

Περιχύνετε κάθε αυγό με την κρέμα γάλακτος και από πάνω το μείγμα ψωμιού. Έπειτα, τα ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα πέντε περίπου λεπτά.

Μους πρόβειου γιαουρτιού

1200 γρ. πρόβειο γιαούρτι
900 γρ. κρέμα γάλακτος (χτυπημένη)
150 γρ. ζάχαρη άχνη
7 γρ. κακουλέ
4 γρ. μοσχοκάρυδο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
150 γρ. αμύγδαλο φιλέ
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Καβουρδίστε τα υλικά σε μια κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βγάζει λίγο καπνό και στη συνέχεια σπάστε τα με τον πλάστη. Λίγο πριν το σερβίρισμα βάλτε τα υλικά στη μους.

Ρίξτε το μείγμα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε το μοσχοκάρυδο.

Σφουγγάτο Λέσβου

1 κιλό κολοκύθια
500 γρ. φέτα
4 αυγά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ξερό κρεμμύυδι
Τριμμενη φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο μοσκοκάρυδο
Ελαιόλαδο
Λίγο γάλα

Τρίβετε τα κολοκύθια και μετά τα στίβετε για να φύγουν τα νερά τους, ενώ σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους, ρίχνετε τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα πήξει, το κατεβάζετε απο τη φωτιά. Αλείφετε με λάδι τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε λίγη από τη φρυγανιά. Στη συνέχεια ρίιχνετε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη φρυγανιά και προσθέτετε εδώ και εκεί κομματάκια βουτύρου.

Το ψήνετε στους 200C για περίπου μια ώρα.

Σουσαμόπιτα

6 φύλλα κρούστας
1,5 κούπα σουσάμι αναποφλοίωτο
½ κούπα καρύδι
3 σταρένιες φρυγανιές τριμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
? κούπας ελαιόλαδο (ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο γάλακτος)

Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
½ κούπα μέλι
2-3 ξυλάκια κανέλας
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού

Ετοιμάζετε αρχικά το σουσάμι και το αφήνετε μέσα σε νερό για λίγη ώρα. Κατόπιν, το βάζετε σε σουρωτήρι λίγο-λίγο και το ξεπλένετε. Αφού στραγγίξει καλά, το απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με πετσέτα να τραβήξει λίγο ακόμη υγρασία. Τραβάτε την πετσέτα, βάζετε το ταψάκι στο φούρνο στους 160 βαθμούς να στεγνώσει εντελώς και να καβουρδιστεί και το αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά. Μετράτε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και χαμηλώνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρετε από το μάτι, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και το αφήνετε και αυτό να κρυώσει.
Αμέσως μετά αλέθετε στο multi το σουσάμι, χωρίς να γίνει σκόνη. Προσθέτετε τα καρύδια αλεσμένα σαν ψίχουλα, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και τη ζάχαρη.
Χωρίζετε τα φύλλα σε 2 κομμάτια καθένα. Απλώνετε σε λαδωμένο ταψάκι 3 κομμάτια φύλλο λαδώνοντάς τα ένα-ένα και προσθέτουμε το ? της γέμισης. Συνεχίζετε απλώνοντας 2 κομμάτια φύλλου (λαδωμένα) – ? γέμισης, εναλλάξ. Στο τέλος στρώνετε τα 3 τελευταία φύλλα αλείφοντάς τα πάντα με ελαιόλαδο. Σπρώχνετε τα φύλλα που περισσεύουν στις άκρες του ταψιού προς τα μέσα και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε «μπακλαβαδωτά» κομμάτια.
Βάζετε σε μπρίκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο (και το βούτυρο αν προσθέσετε) μέχρι να κάψει. Περιχύνετε τη σουσαμόμιτα με το καυτό λάδι.

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 60-70 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμη τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Περιμένετε για 2 ώρες περίπου να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρετε.

Χαλβάς με σιμιγδάλι και σταφίδες από τη Χαλκιδική

1 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ. του τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1 φλ. του τσαγιού χοντρό σιμιγδάλι
2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
Μισό φλ. τσαγιού ξανθές σταφίδες
4 φλ. του τσαγιού νερό
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε στο νερό τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού. Το σιρόπι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Τότε θα αφαιρέσετε τις φλούδες και το ξυλάκι της κανέλας. Έπειτα, ρίχνετε σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και περιμένετε να ζεσταθεί λίγο. Τότε, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζετε ανακατεύοντας συνέχεια, προσέχοντας να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην καεί. Όταν το σιμιγδάλι σκουρύνει, προσθέτετε την κανέλα σε σκόνη και βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Κατόπιν, ρίχνετε τη σταφίδα και λίγο λίγο το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύετε.

Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μείγμα. Όταν γίνει αυτό, βάζετε το μείγμα σε φόρμα, ξεφορμάρετε και όταν ο χαλβάς κρυώσει, τον σερβίρετε.

Μυζηθροπιτάκια Θάσου

240 γρ. ξινόγαλα
60 γρ. ελαιόλαδο
1 αυγό
500 γρ. φαρίνα
400 γρ. ανθότυρο
Μισό ματσάκι μυρωδικά
1 κουταλάκι αλάτι
Πιπέρι
Κρόκος
2-3 κουταλιές γάλα

Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπωλ το ξινόγαλα, το ελαιόλαδο και το αυγό. Έπειτα προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και τα ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή μπάλα. Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα μυρωδικά, θρυμματίζετε τα τυριά και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Κόβετε τη ζύμη σε κομματάκια και την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Γεμίζετε τα φύλλα με την παραπάνω γέμιση και τα κλείνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου πιέζοντας τα με το πιρούνι. Έπειτα, τα τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφετε με τον κρόκο αυγού.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για χρονικό διάστημα 20 λεπτών.