Τραχανάς του χειμώνα

Τραχανάς ξινός (2 γεμάτες κ.σ. για κάθε άτομο)
Τυρί φέτα ή κατσικίσιο
Αλάτι
Πιπέρι
Βούτυρο

Διαλέγετε το κατάλληλο σκεύος – ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων για τα οποία σκοπέυετε να μαγειρέψετε – και προσθέτετε νερό υπολογίζοντάς το με ένα πιάτο. Έπειτα ρίχνετε το αλάτι και όταν το νερό γίνει χλιαρό προσθέτετε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Όταν πάρει αρκετές βράσεις (5 λεπτά), ρίχνετε χοντρά κομμάτια τριμμένου τυριού και όταν ο τραχανάς αρχίσει να πήζει, ρίχνετε και το βούτυρο (υπολογίστε μια κουταλιά για κάθε πιάτο).

Αφού βράσει, μετά από 10 λεπτά ο τραχανάς είναι έτοιμος. Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύεται ιδανικά με πηλιορείτικο λουκάνικο.

Γιαουρτοτυρόπιτα ή Τεμπελοτυρόπιτα

2 κεσεδάκια γιαούρτι
Μισό κ.γ. σόδα
2 ή 3 κεσεδάκια φέτα
1 κεσεδάκι ανθότυρο
Περίπου 1 κεσεδάκι φρέσκο γάλα
2 κεσεδάκια καλαμποκάλευρο (εναλλακτικά σταρένιο ή ό,τι έχετε)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
2 κουταλιές μαργαρίνη
Φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, όπως ρίγανη, μαϊντανός και θυμάρι (προαιρετικά)

Ρίχνετε σε ένα μπολ τα γιαουρτάκια και τη σόδα, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε 2 με 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει το γιαούρτι να φουσκώνει και να κάνει φουσκάλες. Κατόπιν, βάζετε τα τυριά, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το αλεύρι και – προαιρετικά- τα μυρωδικά, ανακατεύοντας πολύ καλά. Λαδώνετεε ένα μέτριο ταψί, βάζετεε μέσα το μείγμα και προσθέτετε από πάνω μαργαρίνη σε κομματάκια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Κερκυραϊκή Γιαουρτόπιτα

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
220 γρ. βούτυρο Κερκύρας
250 γρ. γιαούρτι
5 αυγά
300 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
Ξύσμα από λεμόνι
1 βανίλια
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα (σκόνη)

Αρχικά χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα και στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και το γιαούρτι, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ξύσμα λεμονιού και χωριστά χτυπάτε καλά τα ασπράδια. Ρίχνετε το αλεύρι εναλλάξ με τα ασπράδια (λίγο ασπράδι και λίγο αλεύρι) στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύετε καλά και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα.

Κολοκυθόπιτα

Φύλλο
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
150 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. ρακί
Νερό (όσο χρειάζεται για μια ελαστική ζύμη)
1 κιλό κολοκύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
Μισό ματσάκι δυόσμος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
300 γρ. φέτα
2 αυγά
1 φλ. γλυκός τραχανάς

Αφού πλύνετε τα κολοκύθια, τους κόβετε τις άκρες, τα ξύνετε στον χοντρό τρίφτη, τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε για 2 με 3 ώρες σε ένα τρυπητό για να βγάλουν τα υγρά τους.

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα τρίβετε και μετά τα βάζετε με, λίγο νερό και λίγο λάδι, σε ένα τηγάνι να μαλακώσουν. Έπειτα, τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ψιλοκόβετε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε μαζί τα τριμμένα κολοκύθια, τα κρεμμύδια, τη φέτα και τα αυγά. Κατόπιν, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, λαδώνετε το ταψί και βάζετε το ένα φύλλο, το οποίο λαδώνετε ελαφρά και στη συνέχεια βάζετε άλλο ένα φύλλο.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε ένα φλιτζάνι γλυκό τραχανά στο μείγμα των κολοκυθιών, για να τραβήξει τα περισσευούμενα υγρά της γέμισης και σκεπάζετε με δύο ακόμη φύλλα.

Λαδώνετε την πίτα, την χαράζετε σε τετράγωνα, την πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220C για περίπου 45 λεπτά, δηλαδή, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να έχει στεγνώσει το κάτω φύλλο.

Κολοκυθόπιτα κέικ

5 κούπες αλεύρι
5 αυγά
1 κούπα λάδι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες
Μισή κούπα ροδίτικη σούμα
1 κ.γ. κανέλα
Μισό κ.γ. γαρύφαλλο
3 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ.γ. σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού
Μισό κ.γ. αλάτι
3 κούπες τριμμένο κολοκύθι πράσινο

Μουσκεύετε τις σταφίδες στο ποτό για μισή ως μια ώρα. Έπειτα χτυπάτε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με τα μυρωδικά και το ξύσμα. Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά προκειμένου να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια (τριμμένα ή ελαφρά αλεσμένα στο multi), τις σταφίδες, τα καρύδια και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχετε βάλει το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Αδειάζετε το μείγμα σε ταψί και ψήνετε την πίτα στους 180C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 60 με 70 λεπτά. Επίσης, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με λίγη άχνη.

Τραχανάς Ευβοίας

400 γρ. ξινό τραχανά Ψαχνών
200 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. γάλα φρέσκο 3,5%
1 ½ κιλό νερό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Βράζετε το νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι κα το πιπέρι και μετά από 2 λεπτά ρίχνετε τον τραχανά και το γάλα.

Ανακατεύετε καλά το μείγμα και το αφήνετε να βράσει για περίπου 20 λεπτά.

Τραχανάς Ευρυτανίας

1 φλ. τραχανά
4 φλ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Βούτυρο
Λάδι
Τυρί φέτα
Γάλα φρέσκο

Ρίχνετε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ είναι ακόμα κρύο, ρίχνετε και τον τραχανά. Ανακατεύετε καλά σε μέτρια σκάλα και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο.

Τα βράζετε όλα για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε το τυρί μαζί με το γάλα.

Τηγανίτες με θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι

200 γρ. αλεύρι
350 γρ. νερό
50 γρ. ελαιόλαδο
Μισό λεμόνι
20 γρ. θυμαρίσιο μέλι
10 γρ. αποφλοιωμένο σουσάμι
5 γρ. κανέλα

Ξεκινώντας, παίρνετε ένα σκεύος και του βάζετε νερό, ελαιόλαδο και τον χυμό μισού λεμονιού. Έπειτα, ενσωματώνετε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μείγμα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και με μια μικρή κουτάλα ρίχνετε το μείγμα, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε. Σιγοψήνετε για 2-3 λεπτά και από τις 2 πλευρές. Έπειτα, τοποθετείτε τις τηγανίτες σε απορροφητικό χαρτί, προκειμένου να στραγγίζει το λάδι. Οι τηγανίτες σερβίρονται με μέλι και κανέλα.

Τυρόπιτα γλυκιά με μυζήθρα και ανθότυρο Πάρου

Για τη γέμιση

1 κιλό μυζήθρα Πάρου
1 κιλό ανθότυρο Πάρου
5 αυγά
Μισό κιλό ζάχαρη
Κανέλα
Άνηθος

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
Αλάτι
Βούτυρο

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης κάνοντας ένα ζυμάρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για λίγη ώρα προκειμένου να φουσκώσει. Χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και ανοίγετε τα φύλλα. Έπειτα, βάζετε το πρώτο φύλλο στο ταψί, το αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο και προσθέτετε το δεύτερο φύλλο, προσέχοντας οι άκρες του φύλλου να προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Προσθέτετε τη γέμιση, απλώνοντάς την ομοιόμορφα σε όλο το μήκος και το πλάτος του φύλλου, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και κλείετε τις γωνίες πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180C για περίπου 40 λεπτά.

Τραχανόπιτα

1 ½ φλ. τραχανά βρασμένο χωρίς ζουμιά
Μισό κιλό φέτα
4 αυγά
2 φύλλα χωριάτικα
2 ½ φλ. γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το λάδωμα των φύλλων

Πρώτα βράζετε τον τραχανά και στη συνέχεια τον βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη, μαζί με το γάλα, τα αυγά και τη φέτα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζετε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως έχετε στρώσει και λαδώσει ένα φύλλο. Έπειτα, βάζετε από πάνω και το δεύτερο φύλλο, αλείφετε με γίδινο βούτυρο και τρυπάτε με μαχαίρι την τραχανόπιτα σε 4-5 σημεία για να μη φουσκώσει το φύλλο.

Ψήνετε την πίτα στους 200C βαθμούς για μία ώρα, αφού προηγουμένως έχετε προθερμάνει τον φούρνο.

Τραχανόπιτα ή τραχανοτεροπτάρια

Ζυμάρι για τα φύλλα της πίτας (1 κιλό αλεύρι, αλάτι, 1 φλ. τσαγιού λάδι και νερό)
2 φλ. τραχανά Σκύρου
Λίγο ρύζι
Μισό κιλό γάλα
3 αυγά
Πιπέρι
1 φλ. μυζήθρα Σκύρου

Πρώτα ζυμώνετε το ζυμάρι, το χωρίζετε σε μπάλες και το ανοίγετε με ματσοκάλαμο σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, ενώ για τα τεροπτάρια κόβετε το φύλλο σε λωρίδες. Έπειτα, βράζετε τον τραχανά πολύ καλά, προσθέτετε το γάλα και το ρύζι και το βράζετε για 8 λεπτά.

Αφού το αποσύρετε από την φωτιά, χτυπάτε τα αυγά, προσθέτοντας την μυζήθρα και το πιπέρι και όταν ανακατέψετε όλο το μείγμα, το ρίχνετε στο ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει 3 βουτυρωμένα φύλλα.

Πάνω από το μείγμα βάζετε άλλα δύο φύλλα και ακολούθως ψήνετε στον φούρνο για λίγο περισσότερο από μια ώρα. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζετε από τον φούρνο και το εμπλουτίζετε με κανέλα και μέλι.

Τσουρέκι

700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. μαγιά
200 γρ. χλιαρό νερό
120 γρ. βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
3 γρ. μαχλέπι
2 γρ. κακουλέ
1,5 γρ. μαστίχα

Αρχικά διαλύστε τον κύβο μαγιάς σε μπολ, προσθέτοντας το χλιαρό νερό, 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και αλεύρι, τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια αραιή ζύμη (περίπου 150 γρ.). Αφού ανακατέψετε πολύ καλά, σκεπάστε το μπολ και άφηστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά χωρίς να το μετακινήσετε, προκειμένου να ανέβει η ζύμη και να σχηματιστούν στην επιφάνεια φυσαλίδες.

Κατόπιν, λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπεν μαρί, προσθέτοντας ζάχαρη και ανακατεύουντας καλά μέχρι να διαλυθεί με τη σειρά της και αυτή.

Στη συνέχεια, ρίξτε τα αυγά και ανακατέψτε καλά με σύρμα. Παράλληλα, χτυπήστε σε γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα σποράκια (το εσωτερικό) κακουλέ με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκάνη. Έπειτα, προσθέστε τη μαγιά (που έχει γίνει πλέον) και το μείγμα από αυγό, βούτυρο και ζάχαρη. Κατόπιν, προσθέστε κακουλέ, μαχλέπι και μαστίχα και αρχίστε να ζυμώνετε μέχρι το σημεί που η ζύμη δεν θα κολλάει στα χέρια (πιθανόν να χρειαστεί να πασπαλίσετε λίγο αλεύρι επιπλέον).

Σκεπάστε το μπολ με τη ζύμη και αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο (διαδικασία που θα κρατήσει περίπου 1 ώρα αν βρίσκεται σε ζεστό σημείο). Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζετε σε τρία μέρη. Πλάθετε τρία φιτίλια, τα πλέκετε σε κοτσίδα. Έπειτα, βάζετε το μείγμα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζετε εκ νέου για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Επιπλέον, πριν το φουρνίσετε, το αλείφετε με χτυπημένο αυγό και νερό.

Προθερμαίνετε καλά τον φούρνο στους 160-170C και το ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Αν θέλετε να γυαλίσει, όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, αλείψτε το με λίγο βούτυρο. Παράλληλα, αφού κρυώσει, τυλίξτε το με μεμβράνη αφού για να μην ξεραθεί.

Τυροπιτάρι χωριάτικο από το Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας

1 κιλό χωριάτικο τυρί
Φρέσκα αυγά φρέσκα (κατά προτίμηση) σε αναλογία 1 τυροπιτάρι – 1 αυγό
Φρέσκος δυόσμος για άρωμα
Αλεύρι για το φύλλο (για 10 φύλλα χρειάζονται ? του κιλού αλεύρι – μισό χωριάτικο μισό φαρίνα)

Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, ελάχιστο αλάτι και νερό χλιαρό, όση ποσότητα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μας κανονική χωρίς να κολλάει. Ζυμώνετε το ζυμάρι πολύ καλά και το αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένο μέσα στη λεκάνη για μισή ώρα. Στη συνέχεια το κόβετε σε δέκα μπαλάκια και ανοίγετε ένα-ένα τα φύλλα. Μόλις ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, ετοιμάζετε τη γέμιση για το χωριάτικο τυροπιτάρι. Για τη γέμιση, λιώνετε το τυρί σε μια λεκάνη ή το τρίβετε στον τρίφτη. Χτυπάτε ξεχωριστά ολόκληρα τα αυγά και τα ρίχνοετε μέσα στο τυρί. Προσθέτετε το δυόσμο, λίγο πιπέρι και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Έπειτα ανοίγετε ένα-ένα τα φύλλα, βάζουμε τη γέμιση και διπλώνετε το κάθε φύλλο σε τετράγωνο σχήμα.

Αφού έχει κάψει το λάδι στο τηγάνι, ρίχνετε ένα ένα τα τυροπιτάρια και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές (δηλαδή τα γυρίζετε) μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι, τα σερβίρετε ζεστά και πασπαλισμένα με λίγο δυόσμο.

Βάρβαρα

1 κιλό σιτάρι
100 γρ. ρεβίθια
100 γρ. φασόλια
50 γρ. φακές
150 γρ. σταφίδες
1 μεγάλο ρόδι
250 γρ. σουσάμι
500 γρ. ταχίνι
200 γρ. καρύδια
Κανέλα τριμμένη
Λίγο ανθόνερο
Ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλουμε

Βράζετε σε κατσαρόλα ή χύτρα το σιτάρι και τα όσπρια και όταν φτάσετε προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε τις σταφίδες. Δοκιμάζετε κατά διαστήματα ώστε τα όσπρια και το σιτάρι να βράσουν, αλλά να μην είναι πολτοποιημένα. Έπειτα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και καβουρδίζετε το σουσάμι. Αραιώνετε το ταχίνι με λίγο από το ζωμό του σιταριού και των οσπρίων και προσθέτετε το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια βάζετε το αραιωμένο ταχίνι με το σουσάμι σε μπλέντερ και το δουλεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Τότε, το ανακατεύετε με τα όσπρια και το σιτάρι, αφού πρώτα έχετε φροντίσει να τους αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.

Βάζετε το μείγμα ξανά στην φωτιά, μέσα σε καθαρή κατσαρόλα και του δίνετε μια ολιγόλεπτη βράση. Μετά το κατεβάζετε και το αρωματίζετε με το ανθόνερο. Το σερβίρετε σε μπολάκια προσθέτοντας ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια, καβουρδισμένο σησάμι, κανέλα και ρόδια.

Καρυδόπιτα Χανίων

375 γρ. αυγά
250 γρ. ζαχαρη
1 δόση βανιλια
125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
375 γρ. τριμμένο καρυδι
1 γρ. κανέλα
1 γρ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα μισού λεμονιού

Ξεκινώντας, τοποθετείτε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια σε μπαιν μαρί και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα, τα βγάζετε από το μπαιν μαρί και τοποθετείτε τα αυγά στον κάδο του μίξερ, όπου τα χτυπάτε μέχρι να φουσκώσουν. Κατόπιν, συγκεντρώνετε σιγά σιγά όλα τα υλικά σε μια μπασίνα, ανακατεύοντας απαλά.

Τα βάζετε στον φουρνο, στους 170C για 35 με 40 λεπτα.

Τηγανίτες με πετιμέζι και φρέσκα φρούτα

2 κουταλιές του καφέ μαγιά σε σκόνη
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. γάλα
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
180 γρ. αλεύρι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και «ξεκουράζετε» το μείγμα για δύο ώρες.

Τηγανίζετε το μείγμα σε ένα μικρό τηγάνι με λίγη λιπαρή ουσία και από τις δύο μεριές.

Τηγανίτες με μέλι Σκοπέλου

2 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
Μισή κ.γ. αλάτι
1 κούπα φρέσκο γάλα
Χυμός μισού πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σκόνη κανέλας
Μέλι Σκοπέλου

Αρχικά, χτυπάτε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι για να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά προκειμένου να γίνει ένας χυλός, λίγο πηκτός.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ακολούθως ρίχνετε τον χυλό με ένα κουτάλι, το οποίο έχετε προηγουμένως βουτήξει σε λάδι για να μην κολλάει η ζύμη. Τηγανίζετε μέχρι οι τηγανίτες να αποκτήσουν ένα ρόδινο και χρυσαφένιο χρώμα και μετά τις τοποθετείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρετε σε πιάτο και τις πασπαλίζετε με σκόνη κανέλας και αρκετό μέλι. Εναλλακτικά, τις σερβίρετε με κατσικίσιο τυρί, όσο είναι ζεστές και αφράτες.

Τάρτα με δαμάσκηνα Σκοπέλου

200 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. παγωμένο βούτυρο
50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
75 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. κανέλα
1 αυγό
500 γρ. δαμάσκηνα Σκοπέλου

Αφού κοσκινίσετε καλά το αλεύρι, το ανακατεύετε μαζί με το αλάτι και το (κομμένο σε κυβάκια) κρύο βούτυρο. Δουλεύετε το μείγμα, αρχικά με τα χέρια για να πάει παντού το βούτυρο μέχρι να θυμίζει χοντρά ψίχουλα. Παράλληλα, προσθέτετε στο μείγμα την αμυγδαλόψιχα που έχετε προηγουμένως αλέσει στο μπλέντερ, καθώς και την άχνη, το ξύσμα και την κανέλα.

Αφού ανακατέψετε, ρίχνετε και το αυγό και ομογενοποιείτε πολύ καλά τα υλικά. Έπειτα, καλύπτετε το μείγμα με μεμβράνη κι αφήνετε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Κόβετε τα φρούτα σε λεπτές φέτες (ή αν θέλετε σε κομμάτια), βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (χωρίς την τρύπα στη μέση) ή ένα πυρέξ. Κατόπιν, μετεφέρετε τη ζύμη στη φόρμα και διακοσμείτε την επιφάνεια με τις φέτες των δαμάσκηνων, πατώντας τα ελαφρά με τα δάχτυλα στο μείγμα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τοιχώματα και τα δαμάσκηνα να είναι μαλακά. Στη συνέχεια, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ξεφορμάρετε.

Μανιάτικες τηγανίδες

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι (250 ml) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το λάδι και το αλεύρι και τα τρίβετε καλά με τις παλάμες σας, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Μετά από περίπου 12 ώρες, κάνετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε τη μαγιά. Έπειτα, προσθέτετε ζεστό νερό και ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας το αλάτι χωρίς να έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα το ζυμάρι και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν ανέβει η ζύμη, την κόβετε σε ίσα κομμάτια και τα πλάθετε σε λεπτά κορδόνια.

Τα τηγανίζετε κρατώντας τη μια άκρη και αφήνοντας την άλλη να πέσει κυκλικά στην κατσαρόλα με το καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ντομάτες με αυγά

Ντομάτες
Αυγά
Κρεμμύδι
Τυρί (ξινομυζήθρα ή τουλουμοτύρι)

Αρχικά ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Έπειτα, καβουρδίζετε στο τηγάνι ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και κατόπιν προσθέτετε σε αυτό τις ντομάτες. Αφού πάρουν τα νερά τους, χτυπάτε τα αυγά με την ξινομυζήθρα ή το τουλομοτύρι και τα ρίχνετε στις ντομάτες.

Τα ανακατεύετε και σε 5 λεπτά είναι έτοιμα.