Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

1 κιλό καθαρισμένα πετροκέρασα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλ. του τσαγιού νερό
2 σωληνάρια βανίλιες
Χυμός από 4 λεμόνια

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Για να ξεκινήσετε, διαλέγετε σφιχτά και τραγανά κεράσια χωρίς χτυπήματα. Τα πλένετε, βγάζετε τα κοτσάνια και βάζετε για δύο ώρες τα κεράσια σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και τον χυμό από 3 λεμόνια, ώστε να σφίξουν. Έπειτα, τα ξεπλένετε πολύ καλά, με μπόλικο νερό. Με το ειδικό εργαλείο, αφαιρείτε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψετε τους χυμούς και τα κουκούτσια. Όταν τα καθαρίσετε όλα, ξεπλένετε τα κουκούτσια με το νερό, το οποίο κρατάτε για να το χρησιμοποιήσετε στο γλυκό.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνετε το νερό από τα κουκούτσια. Μετά τα αφήνετε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια όλους τους χυμούς τους. Την επόμενη μέρα, βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύετε για να μη λιώσει. Μόλις πάρει βράση, πρέπει να χαμηλώσετε πάρα πολύ τη φωτιά, γιατί φουσκώνει πολύ και με μια τρυπητή κουτάλα, να ξαφρίσετε τους αφρούς από πάνω. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά και έπειτα αφήνετε το γλυκό να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες. Στη συνέχεια ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε το γλυκό σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφού βγάλετε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και έπειτ το βάζετε σε βάζα που έχετε πρώτα πλύνει πολύ καλά στο πλυντήριο πιάτων στους 60C και κλείνετε το καπάκι τους με πολύ δύναμη. Το διατηρείτε πάντα σε μέρος δροσερό και σκιερό.