Γαλατόπιτα Σιθωνίας

300 γρ. γιαούρτι
300 γρ. λάδι
5 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
Λίγη βανίλια και μπέικιν πάουντερ
Λικέρ μούσμουλο
1 κιλό φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι

800 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
Λίγο χυμό λεμόνι

Ανοίγετε τα φύλλα και ανά δυο τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε στο ταψί μέχρι να το γεμίσετε. Κατόπιν, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα φύλλα.

Για να ετοιμαστεί το γλυκό, το ψήνετε στους 180C για 15 με 20 λεπτά και έπειτα το σιροπιάζετε με το βρασμένο σιρόπι.

Κολοκυθόπιτα Χιώτικη

1.200 γρ. τρυφερά κολοκυθάκια
5 αυγά χτυπημένα
300 γρ. φέτα σε τρίμματα
300 γρ. φρέσκο ανθότυρο Χίου
160 γρ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Ξεκινώντας, λαδώνετε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζετε µε τη µισή φρυγανιά. Αφού πλύνετε ελαφρά τα κολοκυθάκια, τους αφαιρείτε το κοτσάνι, τα κόβετε σε μικρά κυβάκια και τα βάζετε σε µπολ. Έπειτα, προσθέτετε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο, τον δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Στη συνέχεια, τρίβετε µπόλικο πιπέρι και αλατίζετε, αφού πρώτα δοκιµάσετε το µείγµα. Κατόπιν απλώνετε το µείγµα στο ταψί.

Το ραντίζετε µε ελαιόλαδο και το ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο, στους 170C στις αντιστάσεις, για 40 με 45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Κολοκυθόπιτα κρητική

1 ½ κιλό πράσινα κολοκυθάκια
Μισό κιλό φέτα
Μισό κιλό ξινομυζήθρα
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Λίγα φυλλαράκια δυόσμου
Αλάτι

Για το φύλλο

Μισό κιλό αλεύρι
1 φλ. βιτάμ ή λάδι
1 φλ. γιαούρτι

Αρχικά παίρνετε τα κολοκυθάκια, τα οποία τρίβετε, αλατίζετε και στύβετε με το χέρι, αφήνοντάς τα μετά σε τρυπητό για να στραγγίσουν.

Στο μεταξύ, τρίβετε τα τυριά και τα αναμειγνύετε με τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύετε τα κολοκυθάκια με το μείγμα των τυριών, ψιλοκόβετε τον δυόσμο και η γέμιση είναι έτοιμη.

Έπειτα, ετοιμάζετε το φύλλο ανακατεύοντας σε μπολ το γιαούρτι με το βιτάμ ή το λάδι και προσθέτοντας το αλεύρι. Ζυμώνετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ανοίγει φύλλο. Όταν είναι έτοιμη, κάνετε μία μπαλίτσα, τη σκεπάζετε με λινή πετσέτα και την αφήνετε μισή ώρα να «ξεκουραστεί».

Έπειτα, μοιράζετε το ζυμάρι σε δύο τμήματα, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγετε δύο φύλλα και απλώνετε το μεγαλύτερο σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, έτσι ώστε να καλύπτονται τα τοιχώματα και το φύλλο να βγαίνει απ’ έξω. Απλώνετε πάνω τη γέμιση και την καλύπτέτε με το δεύτερο φύλλο. Συνδέετε καλά το πάνω με το κάτω φύλλο, λαδώνετε την επιφάνεια, τη χαράζετε και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Για να ετοιμαστεί η κολοκυθόπιτα, την ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.

Κολοκυθόπιτα Ηπείρου χωρίς φύλλο

1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
3 αυγά ομελέτα
3 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200 γρ. αλεύρι
1 φλ. γάλα χαμηλών λιπαρών
Μισό φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκια ψιλοκομμένη μαντζουράνα ή 1 κουταλάκι του καφέ ξερή
Πιπέρι καγιέν 50 γρ.
Βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για την επάλειψη του τηγανιού και του ταψιού

Αρχικά προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C και ανακατεύετε καλά, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, τα κολοκυθάκια, τα αυγά, δύο φλιτζάνια τυρί, το λάδι, το γάλα, τη ματζουράνα και τέλος αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας τα όλα μάζι. Σταδιακά, ρίχνετε και το αλεύρι και δουλεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει ένας μαλακός χυλός, τον οποίο στρώνετε ομοιόμορφα σε ένα ταψάκι που έχετε προηγουμένως αλείψει με λίγο λάδι. Έπειτα, ρίχνετε από πάνω όλο το υπόλοιπο τυρί και τα κομματάκια βουτύρου.

Ψήνετε την πίτα για περίπου 55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί βαθιά. Αν τυχόν χρειαστεί, τη σκεπάζετε με λίγο αλουμινόχαρτο στη μέση του ψησίματος.

Κολοκυθόπιτα Ευβοίας

5 κολοκύθια τριμμένα
200 γρ. ελαιόλαδο
2 αυγά
400 γρ. φέτα
1 κ.γ. δυόσμο
400 γρ. αλεύρι
1 κουτάκι γάλα εβαπορέ
100 γρ. Νέο Βιτάμ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τα κολοκυθάκια, τα περνάτε στον τρίφτη χειρός ή στο πολυμίξερ (δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά τριμμένα). Έπειτα τρίβετε τη φέτα και ξεκινάτε να προσθέτετε σε ένα μπoλ τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα πολύ καλά. Αφού αδειάσετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψάκι, ρίχνετε από πάνω το βιτάμ σε κόμπους.

Ψήνετε το μείγμα στους 150 C για 45 λεπτά.

Ζυμαρόπιτα

300 γρ. αλεύρι
1 ή 2 αυγά
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά λάδι
250 γρ. τυρί φέτα

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι. Μετά προσθέτετε νερό ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Στη συνέχεια, τρίβετε τη φέτα και την προσθέτετε στο μείγμα. Έπειτα, αλείφετε ένα μικρό ταψί με λάδι.

Αφού προθερμάνετε τον φούρνο, χύνετε τον χυλό και τον βάζετε στον φούρνο, στους 200C για περίπου 25 λεπτά.

Ζυμαρόπιτα Ηπείρου

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. τυρί φέτα
250 ml νερό
50 γρ. βούτυρο
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Αρχικά ανακατεύετε με ένα σύρμα το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό, το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο. Έπειτα, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Βουτυρώνετε καλά το ταψί της κουζίνας και ρίχνετε σε αυτό το χυλό, τρίβετε από πάνω τη φέτα και βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.

Τοποθετείτε τη ζυμαρόπιτα στον φούρνο και την ψήνετε στους 200C για 35 με 40 λεπτά.

Καρυδόπιτα Ελούντας

1 ποτήρι αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
5 αυγά
1 κ.σ. βούτυρο
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
160 γρ. καρύδια
1 ποτήρι γάλα

Υλικά για σιρόπι

2 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη
1 φύλλο κανέλα
2-3 γαρίφαλα
1 κουταλιά λεμόνι
1 βανίλια

Πρώτα χτυπάτε το βούτυρο και μετά προσθέτετε τη ζάχαρη και τα αυγά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα και τα καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρίφαλα. Ενδιάμεσα, ανακατεύετε το αλεύρι και το μπέικιν παούντερ και τα ρίχνετε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνετε το ταψί και το πασπαλίζετε ελαφρά με αλεύρι.

Ψήνετε το μείγμα για 1 ώρα, πρώτα σε δυνατό φούρνο, χαμηλώνοντας τον στη συνέχεια. Έπειτα, βράστε το σιρόπι για 5 λεπτά και σιροπιάστε την καρυδόπιτα όσο είναι ακόμη ζεστή.

Καρυδόπιτα Πηλίου

12 αυγά
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 κ.γ. ξύσμα από περγαμόντο
1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

2 φλ. νερό
2 ½ φλ. ζάχαρη
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 κλωναράκι βανίλιας

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να ασπρίσουν, να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Έπειτα, ρίχνετε τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντο. Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάτε το χτύπημα. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα το καρύδι, ανακατεύετε με μια μαρίζ κυκλικά και απαλά, από κάτω προς τα πάνω. Έπειτα, ρίχνετε λίγο λίγο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, με προσοχή για να μην χάσει τον όγκο του. Βουτυρώνετε με αγελαδινό βούτυρο και αλευρώνετε ένα ταψάκι, στο οποίο αδειάζετε το μείγμα.

Ψήνετε στους 175C για 45 με 50 λεπτά, ενώ για το σιρόπι βράζετε για 4 λεπτά το νερό, με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το κλωναράκι βανίλιας, προσθέτοντας στο δεύτερο λεπτό, τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Έπειτα, σιροπιάζετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.

Καρυδάκι

1 κιλό πράσινο καρυδάκι
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ νερό
Χυμός μισού λεμονιού
Μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
1 ξυλάκι κανέλας

Αφού διαλέξετε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια, τα καθαρίζετε εξωτερικά με μαχαίρι από τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβετε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι και τα ζεματάτε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, επαναλαμβάνοντας άλλες δύο με τέσσερις φορές τη διαδικασία για να τα ξεπικρίσετε και έπειτα τα στραγγίζετε. Αφού κρυώσουν, τα τρυπάτε στην πλευρά του κοτσανιού, τα ζουλάτε για να στραγγίσουν καλά και καρφώνετε στο καθένα από ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο).

Βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας για να πάρουν βράση και προσθέτετε τα καρυδάκια. Αφού ξαφρίσουν, τα βράζετε για 15 με 20 λεπτά και μετά αφήνετε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα. Ξαναβάζετε το γλυκό στη φωτιά για να δέσει σωστά το σιρόπι και αφού γίνει και αυτό, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού.

Μαρμελάδα καρπούζι

1 κιλό καρπούζι
Μισό κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι μαστίχα σε σκόνη

Αρχικά, κόβετε το καρπούζι σε μεγάλους κύβους (χωρίς την φλούδα και το άσπρο μέρος) και το τοποθετείτε σε μια εγάλη κατσαρόλα με όλη την προβλεπόμενη ποσότητα ζάχαρης, όπου και το αφήνετε για τουλάχιστον 12 ώρες. Έπειτα, στραγγίζετε το φρούτο και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Κατόπιν, βράζετε το σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, μέχρι να μειωθεί η ποσότητά του στο μισό (η διαδικασία κρατά περίπου 45 λεπτά). Στη συνέχεια, προσθέτετε το φρούτο στο σιρόπι και ανακατεύετε, ώσπου να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

Το αφήνεται να κρυώσει τελείως και το βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Χορτόπιτα με τραχανά και ζυμάρι γραβιέρας

560 γρ. αλεύρι
60 γρ. ελαιόλαδο
2 αυγά
110 ml χλιαρό νερό
5 γρ. αλάτι
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Γέμιση

Μυρώνια
Καυκαλήθρες
Σεσκουλα
Μάραθα
Σπανάκι
Λάπαθα
Ξινομυζήθρα
Τραχανάς γλυκός
Κρεμμύδι (φρέσκο)
Αλάτι
Πιπέρι

Για να φτιάξετε το ζυμάρι, ανακατεύετε όλα τα υλικά και ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο. Έπειτα σοτάρετε τα χόρτα και προσθέτετε μέσα τον τραχανά και την ξινομυζήθρα. Κατόπιν, βάζετε το φύλλο και τη γέμιση σε ταψάκι και σκεπάζετε πάλι με φύλλο.

Για να ετοιμαστεί, την ψήνετε για 1 ώρα στους 160C.