Γαλατόπιτα από την Ουρανούπολη

2 κιλά γάλα
10 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. βανίλια
1 ½ φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να μετατραπούν σε μια ομογενοποιημένη μάζα, την οποία τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175C και ψήνετε στην ίδια θερμοκρασία για 35 λεπτά.

Γάστριν

Φρέσκο φύλλο κρούστας
1 κιλό στακοβούτυρο και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

Για τη γέμιση

150 γρ. αμύγδαλα
150 γρ. καρύδια
50 γρ. φουντούκια
3-4 φλ. τσαγιού σουσάμι
2 φλ. τσαγιού παπαρουνόσπορο
1 κ.σ. χοντροσπασμένο πιπέρι σε κόκκους
3 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
3 κ.σ. πετμέζι
1 κ.σ. χαρουπόμελο
8 φέτες ψωμιού του τοστ σικάλεως καλοτριμμένο (σκόνη)

Για το σιρόπι

Περίπου 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική
650 ml νερό
3 ξύλα κανέλας
Μισό λεμόνι (ακέρωτο)
1 φλ. του τσαγιού μέλι
1 φλ. του τσαγιού πετιμέζι
1 φλ. του τσαγιού χαρουπόμελο

Αρχικά, ζεσταίνετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το στακοβούτυρο και έπειτα αναμειγνύετε τα υλικά της γέμισης. Κατόπιν, λαδώνετε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, διαδοχικά, το ? των φρέσκων φύλλων κρούστας που έχετε στη διάθεση σας.

Στη συνέχεια, στρώνετε τη μισή γέμιση παγωτού και τα υπόλοιπα (?) φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης αλείφετε με τη λιπαρή ουσία στακοβουτύρου και ελαιολάδου. Από πάνω βάζετε την υπόλοιπη γέμιση, απλώνοντάς την παντού και καλύπτετε με το τελευταίο ? του ενός κιλού συνολικά φύλλου κρούστας, έχοντας πάλι, αλείψει διαδοχικά ένα προς ένα τα φύλλα κρούστας. Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά, προκειμένου να σφίξει και αφού το βγάλετε, το κόβετε στο μέγεθος που θέλετε.

Ενώ το ψήνετε, ετοιμάζετε παράλληλα το σιρόπι, βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις κανέλες και το μισό λεμόνι. Ανακατεύετε και όταν τα υλικά έρθουν σε σημείο βρασμού, μετράτε 5-6 λεπτά και τότε ρίχνετε, ανακατεύοντας ξανά, το πετιμέζι, το χαρουπόμελο και το θυμαρίσιο μέλι.

Το ψήνετε για τουλάχιστον 60 λεπτά στους 155C με 160C και έπειτα για άλλα 12 λεπτά στους 170C με 180C, για να του δώσετε επιπλέον χρώμα, εάν το υπάρχον δεν είναι το επιθυμητό, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας. Μόλις βγάλετε από τον φούρνο το ταψί με το γάστριν, περιχύνετε με το πλούσιο σιρόπι, το αφήνετε να τραβήξει και το ξαναβάζετε σε δεύτερο χρόνο, ώστε να μελώσει καλά. Μπορείτε να το σερβίρετε άμεσα.

Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι

1 κιλό ρώγες άσπρου σταφυλιού χωρίς κουκούτσι
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
200 γρ. χυμός μήλου

Πλένετε καλά τα σταφύλια και έπειτα τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Έπειτα, βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και την τοποθετείτε στη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει και παράλληλα ζεσταίνετε τον χυμό μήλου, τον οποίο ρίχνετε στο σιρόπι, όταν είναι έτοιμος. Κατόπιν, προσθέτετε τα σταφύλια και αφαιρείτε τον αφρό που δημιουργείται κατά το βράσιμο.

Ανακατεύετε με μια κουτάλα και μόλις τα σταφύλια πάρουν βράση βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα όσο το γλυκό αλλά και τα βάζα είναι ζεστά. Κατόπιν, περιμένετε να κρυώσουν ή τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Για τη γέμιση

1 κιλό καρύδια
500 γρ. τριμμένη ψίχα (από 1 κιλό ψωμί)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Μπαχάρι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι λάδι
1 κ.γ. αλάτι
2 ποτήρια νερό

Για το ζύμωμα

Νισεστές
Γαρίφαλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι αυτή να λειώσει. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αυτό. Κατόπιν, σε μία μεγάλη λεκάνη βάζετε πρώτα την ψίχα και μετά το κονιάκ, φροντίζοντας να απλωθεί πάντου μέσα από το ανακάτεμα.

Έπειτα, προσθέτετε το πορτοκάλι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κοπανισμένο καρύδι και μετά σιγά σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί από τη ψίχα. Την αφήνετε μερικές ώρες να «ξεκουραστεί» η γέμιση και να απορροφηθούν όλα τα υγρά και προχωράτε στη ζύμη.

Για τη ζύμη, βάζετε σε μία λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και βάζετε το μισό λάδι. Τρίβετε το αλεύρι με τα δάκτυλα και προσθέτετε πρώτα το υπόλοιπο λάδι και μετά, σιγά σιγά, τα 2 ποτήρια, ζυμώνοντας συγχρόνως με τα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία.

Κατόπιν, την παίρνετε και τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια. Παίρνετε ένα ένα μπαλάκι και το καλύπτετε με λίγο νισεστέ και παράλληλα ανοίγετε το φύλλο, το οποίο κόβετε σε λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας, βάζετε μια κουταλιά γέμισης και τη διπλώνετε τριγωνικά 5 φορές. Κόβετε τη ζύμη μετά το πέμπτο δίπλωμα, πιέζετε τα τριγωνικά χαϊμαλιά στις άκρες και καρφιτσώνετε ένα γαρίφαλο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.

Βάζετε λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και την αφήνετε να κάψει. Για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνετε ένα κομμάτι από τη ζύμη, η οπoία πρέπει να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο το λάδι αρχίζετε να τηγανίζετε βάζοντας τα χαϊμαλιά ένα ένα στο λάδι. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στο τέλος, παίρνετε ένα ένα χαϊμαλί και το πασπαλίζετε παντού μα ζάχαρη άχνη.

Κανελοκούλουρα

2000 γρ. ζάχαρη
4100 γρ. μαργαρίνη μαλακή
17 ολόκληρα αυγά
9000 γρ. αλεύρι 70% ζαχαροπλαστικής
200 γρ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. κακάο
50 γρ. κανέλα
30 γρ. γαρίφαλο

Ανακατεύετε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια, προχωράτε στο ανακάτεμα του αλευριού, του μπέικιν πάουντερ, του κακάο, της κανέλας και του γαρίφαλου και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα. Αφού τα ανακατέψετε αρκετά, ξεκινάτε να πλάθετε μικρά κουλουράκια (σχεδόν κυβάκια).

Τα κουλουράκια ψήνονται στους 180C για 20 λεπτά.

Κιτρινοκούλουρα

530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. τυρί χλωρή Αστυπάλαιας ή ανθότυρο
8 γρ. μαγιά ξηρή
125 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
200 ml. γάλα πλήρες
50 ml. σόδα αναψυκτικό
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
? κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. σαφράν
Μισό κ.γ. μπαχάρι σκόνη
Μισό κ.γ. πιπέρι λευκό
? κ.γ. γαρίφαλο
Μισό κ.γ. αλάτι.

Αρχικά ετοιμάζετε το προζύμι. Σε ένα μπώλ βάζετε την μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό, μέλι και 50 γρ. αλεύρι. Τα ανακατεύετε καλά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ανακατεύετε και το σαφράν με τη σόδα και τα αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη. Έπειτα, κοσκινίζετε σε ένα μπώλ το αλεύρι, το μπέικιν παάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το προζύμι και το θρυμματισμένο τυρί. Κατόπιν, ακολουθούν η λιωμένη μαργαρίνη, η σόδα που προηγουμένως διαλύθηκε στο σαφράν και σταδιακά το γάλα. Ζυμώνετε καλά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ενώ αν χρειαστεί, βάζετε επιπλέον αλεύρι ή νερό. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα. Έπειτα, τη χωρίζετε, πλάθετε κουλουράκια στα σχήματα της αρεσκείας σας και τα αφήνετε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C, ψήνετε τα κιτρινοκούλουρα για 20-25 λεπτά στους 180C και μετά τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Κερκυραϊκή πίτα με κιμά και νούμπουλο

400 γρ. φύλλο χωριάτικο
6 αυγά
200 γρ. κερκυραϊκό τυρί πεκορίνο
300 γρ. κιμάς μόσχου
100 γρ. νούμπουλο
100 γρ. κρεμμύδι
5 γρ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι

Στην αρχή, σωτάρετε σε ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στον κιμά. Σε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνετε 6 ή 7 φύλλα κρούστας, προσθέτετε το μείγμα και στη συνέχεια το καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.

Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα.

Κρητικά ξεροτήγανα

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά αλάτι
Νερό όσο χρειαστεί (περίπου 2 φλ.)

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
Μισό κιλό νερό
5-6 κ.σ. κανέλα
Μισό κρασοπότηρο
Μέλι
Λεμόνι
Καρύδια
Κανέλα
Σουσάμι

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάτε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνετε μια σφιχτή ζύμη, την οποία αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστεί».

Ανοίγετε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 1 μέτρου και κόβετε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζετε λάδι σε ένα τσουκάλι και όταν κάψει, τυλίγετε τη λωρίδα μια μια χωριστά στα δάκτυλά σας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Για το σιρόπι, βράζετε για 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτετε το μέλι και το λεμόνι.

Κολλάτε την άκρη της λωρίδας και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζετε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζετε και το τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζετε με άλλο. Ψήνετε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά τα βουτάτε, ένα ένα, στο καυτό σιρόπι για να πάρει μια μικρή βράση. Μετά τα παίρνετε, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα και κοπανισμένα καρύδια ή/και σουσάμι.

Σφουγγάτο Ρεθύμνου

1 κιλό κολοκυθάκια
300 γρ. ντομάτα
150 γρ. φέτα
10-12 αυγά
Λίγο γάλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζετε και τα ρίχνετε να μαραθούν στο λάδι που έχετε βάλει για να κάψει λίγο. Αφού μαραθούν καλά, ρίχνετε τα αυγά, τα οποία έχετε νωρίτερα χτυπήσει με λίγο γάλα και αλατοπίπερο.

Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και στο τέλος τη θρυμματισμένη φέτα.

Κρητικά Σπανακοπιτάκια

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
Μισή κούπα του τσαγιού ρακί
1 ποτηράκι της ρακής ξύδι
2 πρέζες αλάτι
Νερό (όσο σηκώσει)

Για τη γέμιση

1 κιλό φρέσκο σπανάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κομμάτια άγριο πράσο σε πολύ λεπτές φέτες
Μισή μαραθόριζα ψιλοκομμένη
Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα κύμινο

Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτετε νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει το ζυμάρι. Έπειτα, ανοίγετε λεπτό φύλλο στο πάχος που θέλετε και κόβετε με ένα ποτήρι, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε, τα στρογγυλά φύλλα της ζύμης. Τσιγαρίζετε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά μέχρι να ψηθούν, εκτός από το σπανάκι που το προσθέτετε στο τέλος. Το αφήνετε να μαραθεί και προσθέτετε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Βάζετε την γέμιση να στραγγίξουν τα υγρά και στη συνέχεια βάζετε τη γέμιση στη μέση, στο φύλλο της ζύμης, διπλώνετε και δίνετε σχήμα μισοφέγγαρου πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσει.

Τα σπανακοπιτάκια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά.

Δίπλες Φωκίδας

3 αυγά
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού καθώς και ο χυμός του
Μισό φλ. τσαγιού λικέρ μαστίχα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Νισεστέ για εύκολο άνοιγμα των φύλλων
Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα για το πασπάλισμα αφού έχει τελειώσει το γλυκό
Κανέλα
Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού μέλι
2 βανίλιες

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ξεκινήσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ μαλακή), ώστε να μπορέσετε στην πορεία να ανοίξετε τα φύλλα. Αφού την αφήσετε σκεπασμένη για μισή ώρα, ανοίγετε τα φύλλα και κόβετε λωρίδες φτιάχνοντας διάφορα σχήματα ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις διπλώνετε την ώρα που τηγανίζετε (για μεγαλύτερη ευκολία, καλό είναι να υπάρχουν 2 άτομα κατά την ώρα της παρασκευής).

Παράλληλα, βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν παρατηρήσετε να αφρίζουν, τα ξαφρίζετε με ένα κουτάλι και από την ώρα που θα βράσει το σιρόπι, το αφήνετε για 10 λεπτά, προκειμένου να δέσει.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνετε 2 δίπλες, τις οποίες αναποδογυρίζετε για να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και έπειτα τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, παίρνετε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό, βάζετε σιγά σιγά μέσα σε αυτό τις κρύες δίπλες, τις οποίες, αφού μελώσετε, τις βάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τέλος, τις πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένα καρύδια και τις τοποθετείτε σε πιατέλα.

Ντοματοκεφτέδες

5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης
2 ξερά και ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
Μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς)
1 αυγό χτυπημένο
1 φλ. πικάντικο κεφαλοτύρι τριμμένο
4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφού πλύνετε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβετε με το μαχαίρι και τις βάζετε σε μπολ. Μετά προσθέτετε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα ανακατεύετε με κουτάλι για να μαραθούν από την ντομάτα. Έπειτα, προσθέτετε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι και τον δυόσμο, καθώς και το τυρί, το αυγό και το μπούκοβο και στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύοντας, προσθέτετε λίγο λίγο και το αλεύρι μέχρι να έχετε έναν αραιό χυμό.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και κουταλιά κουταλιά τηγανίζετε τους ντοματοκεφτάδες για περίπου 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Αυγά
Φρέσκια ντομάτα κονκασέ
500 γρ. στάκα
Κρεμμύδι
2-3 κουταλιές αλεύρι
Λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα πραγματοποιείτε τη διαδικασία χωρισμού της στάκας από το βούτυρο, ζεσταίνοντάς το. Προσθέστε λίγο νερό στο αλεύρι και έπειτα αφαιρέστε το βούτυρο από την κρέμα. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο από το στακοβούτυρο και προσθέτετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά την φρέσκια ντομάτα.

Το αφήνετε να βράσει λίγο, αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε από πάνω τη στάκα.

Μαραθόπιτα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
1 κούπα νερό
? της κούπας λάδι
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

100 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι και πιπέρι

Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και αφού δημιουργήσετε μια λακούβα στο κέντρο, συνεχίζετε με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό. Κατόπιν, αφού ζυμώσετε καλά, αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Έπειτα, τη χωρίζετε σε μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μανταρινιού και ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε διάμετρο 20 εκ. Στη συνέχεια, παίρνετε 2-3 κουταλιές από την γέμιση και τις απλώνετε στο φύλλο, σκεπάζετε από πάνω με άλλο ένα φύλλο και τα πιέζετε στις άκρες για να ενωθούν.

Ψήνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι και τις γυρνάτε συχνά και από τις δύο μεριές για να μην καούν.

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. βούτυρο (ΒΙΤΑΜ)
2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει)
1 κουταλιά γλυκάνισο
Μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (προαιρετικά)

Για τη γέμιση του τυριού

Λίγο παραπάνω από μισό κιλό χλωρή
1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι
Αλάτι (αν είναι πολύ ανάλατη η χλωρή)
Μισό κουταλάκι πιπέρι
Μισό δράμι ζαφορά
2 αυγά χτυπημένα
3 κουταλιές γάλα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
Άσπρο και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί έως ότου δημιουργηθεί μια μία ζύμη που θα είναι μαλακή, αλλά δεν θα κολλάει στα χέρια και την αφήνετε να φουσκώσει (θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα). Στη συνέχεια, λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι μαζί με τις 3 κουταλιές γάλα, προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζαφορά (αφού την έχετε βάλει με ένα τηγανάκι στη φωτιά για να μαραθεί και την έχετε τρίψει με το χέρι σας για να γίνει σκόνη). Κάνετε μια ομοιογενή μάζα και την αφήνετε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Όταν φουσκώσει η ζύμη, ανοίγετε μικρά μπαλάκια σε στρογγυλούς δίσκους, απλώνετε το τυρί και κλείνετε στα τέσσερα, ώστε η λαμπρόπιτα να αποκτήσει τετράγωνο σχήμα. Αφήνετε τις λαμπρόπιτες να φουσκώσουν στη λαμαρίνα και στο τέλος τις αλείφετε με το αυγό και το γάλα και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν (αυτή η διαδικασία κρατά από 20 μέχρι 35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός και το πάχος τους).

Τυρόπιτα από την Ήπειρο

1 κιλό τυρί φέτα
5 αυγά
200 ml γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 ½ κιλό φύλλο κρούστας

Αρχικά, τρίβετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, το τυρί σε μικρά κομματάκια. Έπειτα ρίχνετε το γάλα και τα μισά αυγά και στη συνέχεια το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.

Όταν ετοιμαστεί η γέμιση, στρώνετε το ταψί με τα φύλλα κρούστας και απλώνετε πρώτα τη γέμιση και έπειτα τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση. Τέλος, χτυπάτε τα υπόλοιπα αυγά με λίγο γάλα, τα ρίχνετε πάνω από την τελευταία στρώση φύλλων και κόβετε την πίτα σε κομμάτια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C και έπειτα τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο για 40 με 45 λεπτά.

Μπάρα δημητριακών

Βρώμη
Αμύγδαλα
Λιναρόσπορος
Μέλι
Ταχίνι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια το απλώνετε σε ένα ταψί.

Ψήνετε στους 170C για 10 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε κομμάτια.

Σπανακοτυρόπιτα

Για την πίτα

2 σπιτικά φύλλα με ελαιόλαδο ή 2 έτοιμα φύλλα
Έτοιμη ζύμη κουρού
Ελαιόλαδο

Για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό) ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας

Για τη γέμιση

700 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
300 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή) θρυμματισμένη ή φρέσκο ανθότυρο (για πιο ανάλαφρη γεύση)
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος χωρίς τα χονδρά κοτσάνια
Μισό φλ. (100 ml) ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη, το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο. Έπειτα, τα τρίβετε για 1 λεπτό προκειμένου να αποβάλλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Αν τα υγρά είναι πολλά, τα βγάζετε από το σκεύος και στύβετε καλά τα χόρτα. Αφού τα αφήσετε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και κάνετε καλό ανακάτεμα.

Για να ετοιμάσετε την πίτα, αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 30 -32 εκ.) με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και στρώνετε το φύλλο με τη μεγαλύτερη διάμετρο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα. Το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια, πιάνετε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και τις στρίβετε προς τα μέσα για να γίνουν σαν κορδόνι γύρω από την πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χαράζετε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι κάτω. Κατόπιν, ραντίζετε με λίγες σταγόνες νερού.

Ψήνετε σε θερμοκρασία 180C, στο μεσαίο ράφι προθερμασμένου φούρνου, για χρονικό διάστημα 45 – 50 λεπτών.

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

500 γρ. φύλλο κρούστας
500 γρ. φέτα τριμμένη
400 γρ. παραδοσιακό κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 αυγά
1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο

Αρχικά ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά. Τα αλατοπιπερώνετε και έπειτα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κατόπιν, λιώνετε το βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) και το προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφού ξεπαγώσετε τα φύλλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, τα στρώνετε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα, με ένα πινέλο βουτυγμένο στο μείγμα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αφού στρώσετε τα κάτω φύλλα, αδειάζετε και στρώνετε τη γέμιση. Έπειτα, συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα (8 φύλλα κάτω και 7 φύλλα πάνω).

Ακολούθως, κόβετε με ψαλίδι ή μαχαίρι όσα φύλλα περισσεύουν και κλείνετε την πίτα, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζετε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κόβετε τα κομμάτια και την αλείφετε με ένα χτυπημένο αυγό. Κατόπιν, προσθέτετε το ποτήρι με το γάλα και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Σκεπάζετε την πίτα και την βάζετε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες. Έπειτα, την ψήνετε για μία ώρα στους 180C.

Τυρόπιτα Χαλκιδικής

3 κούπες αλεύρι
1 κούπα νερό

Για τη γέμιση και την κρέμα

3 αυγά
400 γρ. φέτα
1 κουταλάκι αλάτι
300 ml γάλα
Κρέμα γάλακτος
Ηλιέλαιο
Αλεύρι
Πιπέρι

Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και μετά το νερό και ακολούθως πλάθετε μέχρι να γίνει ζύμη. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» λίγο και μετά με τη ζύμη, ανοίγετε τρία φύλλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά, ενώ σε ένα άλλο μπολ βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα λίγο ηλιέλαιο και μίση κούπα αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Έπειτα, ρίχνετε τη γέμιση στο μπολ με την κρέμα και συνεχίζετε το καλό ανακάτεμα. Κατόπιν, βάζετε το ένα φύλλο κάτω, μετά το μείγμα και τέλος τα δύο φύλλα από πάνω.

Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά.