Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γάστριν

Φρέσκο φύλλο κρούστας
1 κιλό στακοβούτυρο και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

Για τη γέμιση

150 γρ. αμύγδαλα
150 γρ. καρύδια
50 γρ. φουντούκια
3-4 φλ. τσαγιού σουσάμι
2 φλ. τσαγιού παπαρουνόσπορο
1 κ.σ. χοντροσπασμένο πιπέρι σε κόκκους
3 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
3 κ.σ. πετμέζι
1 κ.σ. χαρουπόμελο
8 φέτες ψωμιού του τοστ σικάλεως καλοτριμμένο (σκόνη)

Για το σιρόπι

Περίπου 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική
650 ml νερό
3 ξύλα κανέλας
Μισό λεμόνι (ακέρωτο)
1 φλ. του τσαγιού μέλι
1 φλ. του τσαγιού πετιμέζι
1 φλ. του τσαγιού χαρουπόμελο

Γάστριν

Αρχικά, ζεσταίνετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το στακοβούτυρο και έπειτα αναμειγνύετε τα υλικά της γέμισης. Κατόπιν, λαδώνετε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, διαδοχικά, το ? των φρέσκων φύλλων κρούστας που έχετε στη διάθεση σας.

Στη συνέχεια, στρώνετε τη μισή γέμιση παγωτού και τα υπόλοιπα (?) φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης αλείφετε με τη λιπαρή ουσία στακοβουτύρου και ελαιολάδου. Από πάνω βάζετε την υπόλοιπη γέμιση, απλώνοντάς την παντού και καλύπτετε με το τελευταίο ? του ενός κιλού συνολικά φύλλου κρούστας, έχοντας πάλι, αλείψει διαδοχικά ένα προς ένα τα φύλλα κρούστας. Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά, προκειμένου να σφίξει και αφού το βγάλετε, το κόβετε στο μέγεθος που θέλετε.

Ενώ το ψήνετε, ετοιμάζετε παράλληλα το σιρόπι, βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις κανέλες και το μισό λεμόνι. Ανακατεύετε και όταν τα υλικά έρθουν σε σημείο βρασμού, μετράτε 5-6 λεπτά και τότε ρίχνετε, ανακατεύοντας ξανά, το πετιμέζι, το χαρουπόμελο και το θυμαρίσιο μέλι.

Γάστριν

Το ψήνετε για τουλάχιστον 60 λεπτά στους 155C με 160C και έπειτα για άλλα 12 λεπτά στους 170C με 180C, για να του δώσετε επιπλέον χρώμα, εάν το υπάρχον δεν είναι το επιθυμητό, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας. Μόλις βγάλετε από τον φούρνο το ταψί με το γάστριν, περιχύνετε με το πλούσιο σιρόπι, το αφήνετε να τραβήξει και το ξαναβάζετε σε δεύτερο χρόνο, ώστε να μελώσει καλά. Μπορείτε να το σερβίρετε άμεσα.