Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Δίπλες Φωκίδας

3 αυγά
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού καθώς και ο χυμός του
Μισό φλ. τσαγιού λικέρ μαστίχα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Νισεστέ για εύκολο άνοιγμα των φύλλων
Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα για το πασπάλισμα αφού έχει τελειώσει το γλυκό
Κανέλα
Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού μέλι
2 βανίλιες

Δίπλες Φωκίδας

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ξεκινήσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ μαλακή), ώστε να μπορέσετε στην πορεία να ανοίξετε τα φύλλα. Αφού την αφήσετε σκεπασμένη για μισή ώρα, ανοίγετε τα φύλλα και κόβετε λωρίδες φτιάχνοντας διάφορα σχήματα ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις διπλώνετε την ώρα που τηγανίζετε (για μεγαλύτερη ευκολία, καλό είναι να υπάρχουν 2 άτομα κατά την ώρα της παρασκευής).

Παράλληλα, βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν παρατηρήσετε να αφρίζουν, τα ξαφρίζετε με ένα κουτάλι και από την ώρα που θα βράσει το σιρόπι, το αφήνετε για 10 λεπτά, προκειμένου να δέσει.

Δίπλες Φωκίδας

Βάζετε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνετε 2 δίπλες, τις οποίες αναποδογυρίζετε για να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και έπειτα τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, παίρνετε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως είναι καυτό, βάζετε σιγά σιγά μέσα σε αυτό τις κρύες δίπλες, τις οποίες, αφού μελώσετε, τις βάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τέλος, τις πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένα καρύδια και τις τοποθετείτε σε πιατέλα.