Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Για τη γέμιση

1 κιλό καρύδια
500 γρ. τριμμένη ψίχα (από 1 κιλό ψωμί)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Μπαχάρι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι λάδι
1 κ.γ. αλάτι
2 ποτήρια νερό

Για το ζύμωμα

Νισεστές
Γαρίφαλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι αυτή να λειώσει. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αυτό. Κατόπιν, σε μία μεγάλη λεκάνη βάζετε πρώτα την ψίχα και μετά το κονιάκ, φροντίζοντας να απλωθεί πάντου μέσα από το ανακάτεμα.

Έπειτα, προσθέτετε το πορτοκάλι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κοπανισμένο καρύδι και μετά σιγά σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί από τη ψίχα. Την αφήνετε μερικές ώρες να «ξεκουραστεί» η γέμιση και να απορροφηθούν όλα τα υγρά και προχωράτε στη ζύμη.

Για τη ζύμη, βάζετε σε μία λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και βάζετε το μισό λάδι. Τρίβετε το αλεύρι με τα δάκτυλα και προσθέτετε πρώτα το υπόλοιπο λάδι και μετά, σιγά σιγά, τα 2 ποτήρια, ζυμώνοντας συγχρόνως με τα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία.

Κατόπιν, την παίρνετε και τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια. Παίρνετε ένα ένα μπαλάκι και το καλύπτετε με λίγο νισεστέ και παράλληλα ανοίγετε το φύλλο, το οποίο κόβετε σε λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας, βάζετε μια κουταλιά γέμισης και τη διπλώνετε τριγωνικά 5 φορές. Κόβετε τη ζύμη μετά το πέμπτο δίπλωμα, πιέζετε τα τριγωνικά χαϊμαλιά στις άκρες και καρφιτσώνετε ένα γαρίφαλο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Βάζετε λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και την αφήνετε να κάψει. Για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνετε ένα κομμάτι από τη ζύμη, η οπoία πρέπει να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο το λάδι αρχίζετε να τηγανίζετε βάζοντας τα χαϊμαλιά ένα ένα στο λάδι. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στο τέλος, παίρνετε ένα ένα χαϊμαλί και το πασπαλίζετε παντού μα ζάχαρη άχνη.