Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κιτρινοκούλουρα

530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. τυρί χλωρή Αστυπάλαιας ή ανθότυρο
8 γρ. μαγιά ξηρή
125 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
200 ml. γάλα πλήρες
50 ml. σόδα αναψυκτικό
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
? κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. σαφράν
Μισό κ.γ. μπαχάρι σκόνη
Μισό κ.γ. πιπέρι λευκό
? κ.γ. γαρίφαλο
Μισό κ.γ. αλάτι.

Κιτρινοκούλουρα

Αρχικά ετοιμάζετε το προζύμι. Σε ένα μπώλ βάζετε την μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό, μέλι και 50 γρ. αλεύρι. Τα ανακατεύετε καλά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ανακατεύετε και το σαφράν με τη σόδα και τα αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη. Έπειτα, κοσκινίζετε σε ένα μπώλ το αλεύρι, το μπέικιν παάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το προζύμι και το θρυμματισμένο τυρί. Κατόπιν, ακολουθούν η λιωμένη μαργαρίνη, η σόδα που προηγουμένως διαλύθηκε στο σαφράν και σταδιακά το γάλα. Ζυμώνετε καλά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ενώ αν χρειαστεί, βάζετε επιπλέον αλεύρι ή νερό. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα. Έπειτα, τη χωρίζετε, πλάθετε κουλουράκια στα σχήματα της αρεσκείας σας και τα αφήνετε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.

Κιτρινοκούλουρα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C, ψήνετε τα κιτρινοκούλουρα για 20-25 λεπτά στους 180C και μετά τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.