Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κρητικά ξεροτήγανα

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά αλάτι
Νερό όσο χρειαστεί (περίπου 2 φλ.)

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
Μισό κιλό νερό
5-6 κ.σ. κανέλα
Μισό κρασοπότηρο
Μέλι
Λεμόνι
Καρύδια
Κανέλα
Σουσάμι

Κρητικά ξεροτήγανα

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάτε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνετε μια σφιχτή ζύμη, την οποία αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστεί».

Ανοίγετε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 1 μέτρου και κόβετε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζετε λάδι σε ένα τσουκάλι και όταν κάψει, τυλίγετε τη λωρίδα μια μια χωριστά στα δάκτυλά σας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Για το σιρόπι, βράζετε για 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτετε το μέλι και το λεμόνι.

Κρητικά ξεροτήγανα

Κολλάτε την άκρη της λωρίδας και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζετε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζετε και το τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζετε με άλλο. Ψήνετε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά τα βουτάτε, ένα ένα, στο καυτό σιρόπι για να πάρει μια μικρή βράση. Μετά τα παίρνετε, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα και κοπανισμένα καρύδια ή/και σουσάμι.