Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καρυδόπιτα Πηλίου

12 αυγά
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 κ.γ. ξύσμα από περγαμόντο
1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

2 φλ. νερό
2 ½ φλ. ζάχαρη
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 κλωναράκι βανίλιας

Καρυδόπιτα Πηλίου

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να ασπρίσουν, να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Έπειτα, ρίχνετε τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντο. Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάτε το χτύπημα. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα το καρύδι, ανακατεύετε με μια μαρίζ κυκλικά και απαλά, από κάτω προς τα πάνω. Έπειτα, ρίχνετε λίγο λίγο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, με προσοχή για να μην χάσει τον όγκο του. Βουτυρώνετε με αγελαδινό βούτυρο και αλευρώνετε ένα ταψάκι, στο οποίο αδειάζετε το μείγμα.

Καρυδόπιτα Πηλίου

Ψήνετε στους 175C για 45 με 50 λεπτά, ενώ για το σιρόπι βράζετε για 4 λεπτά το νερό, με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το κλωναράκι βανίλιας, προσθέτοντας στο δεύτερο λεπτό, τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Έπειτα, σιροπιάζετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.