Σπανακόπιτες Καρπάθου

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού λάδι
1 κουταλιά αλάτι
Νερό (όσο πρέπει για μέτρια ζύμη)

Για τη γέμιση

1 ματσάκι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Μισό ματσάκι άνηθο
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο (τριμμένο)
Μισό φλ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές ρύζι
Αλμυρό λευκό τυρί

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης, ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φιλάρισμα και προσθέτετε τη γέμιση. Εάν δεν θέλετε να τρίψετε το σπανάκι, το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό και προχωράτε τη συνταγή.

Για να ολοκληρωθούν, τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν.

Κέικ Αλμυρό με γραβιέρα Νάξου και σύκα Νάξου

200 γρ. φρέσκο βούτυρο Νάξου
6 αυγά
200 γρ. γιαούρτι Νάξου
350 γρ. αλεύρι farin up
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
200 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Σύκα ξερά και ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ντοματίνια

Αρχικά χτυπάτε καλά το βούτυρο και ρίχνετε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε με το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι, ενώ μετά ρίχνετε πάλι αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε με κουτάλι την τριμμένη γραβιέρα και τα σύκα.

Το ψήνετε στους 160C για 40 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί το γαρνίρετε με τριμμένη γραβιέρα, σύκα και ντοματίνια.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς Ρόδου

1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι
2 ½ ποτήρια ζάχαρη καστανή
Μισό ποτήρι μέλι
4 ποτήρια νερό
Καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες (προαιρετικά)

Σε μία κατσαρόλα καβουρδίζετε το σιμιγδάλι με το λάδι μέχρι να πάρει χρώμα (μαζί με καρύδια ή αμύγδαλα ή σταφίδες). Βράζετε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Κατόπιν, ανακατεύετε καλά μέχρι να σφίξει.

Το αφήνετε σκεπασμένο για 10 λεπτά στην κατσαρόλα, κατόπιν το βάζετε στη φόρμα και σερβίρετε.

Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

1 ποτήρι ρύζι γλασέ
1 ποτήρι νερό
4 ποτήρια κατσικίσιο γάλα
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Φλούδα λεμονιού
Κανέλα

Πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για 10 λεπτά. Έπειτα, ρίχνετε το γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Κρατάτε το μισό ποτήρι γάλα για αργότερα, προκειμένου να διαλύσετε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Κατόπιν, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στην κατσαρόλα.

Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τη φλούδα λεμονιού και ανακατεύετε για λίγο ακόμη. Σερβίρετε σε 5-6 μπολ ατομικά μπολ ή σε μία πιατέλα και το κεντάτε με τη σκόνη κανέλας.

Ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου

? φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
1 πρέζα αλάτι
2 φλ. τσαγιού νερό
Μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη
5 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
? κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Κανέλα για το πασπάλισμα

Αρχικά βάζετε στην κατσαρόλα το ρύζι, το νερό και το αλάτι και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Έπειτα, προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το ρύζι βράσει, διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και αφού το ανακατέψετε, ρίξτε το στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, σιγοβράστε το για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει το ρυζόγαλο.

Όπως είναι ζεστό, μοιράστε το σε 6 μπολάκια ή σε 6 κολονάτα ποτήρια. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά το βάζετε μέσα στο ψυγείο.

Ροδίνια

Για την πάστα αμυγδάλου

500 γρ. αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλούδα
250 γρ. ζάχαρη
2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
Ελάχιστο νερό ή ανθόνερο (αν χρειαστεί)
Νισεστέ ή κορν φλάουρ για πασπάλισμα

Για την κρέμα βουτύρου

250-300 γρ. ασπράδια (από 10 αυγά)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. μαργαρίνη
1 κουταλιά καφέ βανίλια υγρή

Για τη διακόσμηση

1 πακέτο αμύγδαλο φιλέ
Ζάχαρη άχνη

Για την πάστα αμυγδάλου

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το άρωμα πικραμύγδαλου, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα, ενώ αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό ή ανθόνερο για να διευκολύνετε το ανακάτεμα. Ανοίγετε την πάστα σε φύλλο 40 x 20 εκ., πάχους 1 εκ. πασπαλίζοντας με νισεστέ ή κορν φλάουρ.

Για την κρέμα βουτύρου

Χτυπάτε στο μίξερ – σε χαμηλή ταχύτητα για να μην πάρουν αέρα – τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα και την κρατάτε στην άκρη. Έπειτα, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, τη μαργαρίνη, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Τότε, προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε ελαφρά με μια σπάτουλα. Τοποθετείτε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής (ή κορνέ), κόβετε με ένα κοφτερό και μυτερό, βρεγμένο μαχαίρι (ή με το ροδάκι της πίτσας) το ανοιγμένο φύλλο σε λωρίδες πλάτους 5 εκ., απλώνετε στην καθεμιά κρέμα βουτύρου και κλείνετε σχηματίζοντας ρολό.

Κόβετε σε ρολάκια μήκους 4-5 εκ. και πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και ζάχαρη άχνη. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε την πάστα αμυγδάλου με έτοιμο μάρτζιπαν που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής.

Ρυζόγαλο Σκιαθίτικο

4 κ.σ. ρύζι γλασέ
1 κούπα τσαγιού νερό
4 κούπες γάλα πλήρες
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Μαστίχα κοπανισμένη
1 χούφτα ξανθές σταφίδες
Κανέλα

Αρχικά, πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για χρονικό διάστημα 10 λεπτών. Κατόπιν, ρίχνετε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι. Κατόπιν, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα.

Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τη μαστίχα και τις σταφίδες και ανακατεύετε για λίγο. Σερβίρετε το ρυζόγαλο σε 5-6 μπολ και το πασπαλίζετε με κανέλα.

Ρυζόγαλο Σκοπέλου

1 κιλό κατσικίσιο γάλα
1 φλ. του καφέ ρύζι
2 φλ. του καφέ ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού ή βανίλια

Αρχικά, βάζετε το ρύζι στην κατσαρόλα με λίγο νερό για να φουσκώσει και στη συνέχεια το στραγγίζετε. Έπειτα, ρίχνετε το ρύζι στο γάλα που ήδη έχει αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε το μάτι και ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει.

Όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά. Προσθέτετε λεμόνι ή βανίλια και στη συνέχεια το σερβίρετε σε μπολ ή πιατέλα.

Στραπατσάδα Συριανή

2 αυγά
2 ντομάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Ρίξτε σε ένα τηγάνι 3 κουταλιές σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες. Στη συνέχεια, σπάστε 3 αυγά και αρχίστε να ανακατεύετε όλα τα υλικά με την ξύλινη κουτάλα, καθώς το τηγάνι βρίσκεται στη φωτιά.

Η όλη διαδικασία του ψησίματος διαρκεί 3 με 4 λεπτά. Για το τέλος, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ολόφρεσκη ρίγανη.

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

600 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. λάδι
1 κιλό τυροβολιά
2 αυγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλ. άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι

Πρώτα ετοιμάζετε την γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ την τυροβολιά και προσθέτοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον άνηθο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προχωράτε με το φύλλο. Ετοιμάζετε τη ζύμη με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, ζυμώνετε καλά και ανοίγετε το φύλλο. Απλώνετε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του ταψιού και αφού το λαδώσετε, ρίχνετε τη γέμιση και το κλείνετε από πάνω με ένα άλλο φύλλο.

Το τοποθετείτε στον φούρνο και το ψήνετε στους 180C για μια ώρα.

Πορτοκαλόπιτα Σκοπέλου

Για το μείγμα

1 πακέτο φύλλο κρούστας
4 αυγά
250 γρ. παραδοσιακό γιαούρτι
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι Σκοπέλου
Ξύλο κανέλας
Φλούδα πορτοκαλιού σε ροδέλα

Παίρνετε ένα μπολ και αναμειγνύετε το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά όλα τα παραπάνω υλικά προκειμένου να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, κόβετε το φύλλο κρούστας και αφού το τσαλακώσετε σαν χαρτί, το ρίχνετε μέσα στο μείγμα, συνεχίζοντας το καλό ανακάτεμα. Κατόπιν, λαδώνετε ένα στενόμακρο πυρέξ και ρίχνετε και αυτό εντός του μείγματος.

Για να ετοιμαστεί η πορτοκαλόπιτα, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170C για 45 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζετε το σιρόπι.

Καλό θα είναι, η πίτα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.

Μαγειριά

2 ποτήρια νεσεστέ
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη (περίπου)
2-3 νερατζόφυλλα
1 φλ. καρύδια κοπανισμένα

Αρχικά ρίχνετε σε μια μικρή λεκάνη το νεσεστέ και το νερό, ανακατεύοντάς τα καλά και αφού βάλετε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα νερατζόφυλλα. Έπειτα, τα βάζετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα και μετά από λίγα λεπτά χαμηλώνετε την φωτιά.

Όταν πήξει, βάζετε τη μαγειριά σε πιατέλα και της ρίχνετε κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.

Μαρμάριτες

500 γρ. αλεύρι
Λίγη ζάχαρη
Λίγο αλάτι
200 γρ. αλεύρι
4 αυγά

Με τα υλικά φτιάχνετε έναν χυλό και τον χωρίζετε σε μικρά κομμάτια.

Ψήνετε τις μαρμάριτες πάνω σε ειδικές μαρμάρινες επιφάνειες ή στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τις πασπαλίζετε με μέλι, ζάχαρη και κανέλα.

Μαρμαρίτες

Μισό κιλό ρεβύθια
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
2 φύλλα δάφνης
Μάραθος
Γλυκάνισος
Αλεύρι

Για τη γέμιση

Κόκκινη κολοκύθα
Μυζήθρα Σκύρου
2 μεγάλα κρεμμύδια
Πιπέρι
Γαρίφαλο
Δυόσμος
1 φλ. λάδι
Κανέλα
Ζάχαρη

Αλέθετε μισό κιλό ρεβίθια, τα βάζετε σε νερό και στη συνέχεια τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Έπειτα, ρίχνετε 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, δάφνη, μάραθο και γλυκάνισο. Τα βράζετε και όταν η κατσαρόλα αρχίσει να αφρίζει, την αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τον αφρό, τον βάζετε σε λεκάνη μαζί με αλεύρι και ζυμώνετε.

Μόλις αφρίσει ξανά το ρεβίθι, προσθέτετε και άλλο αφρό, ξαναζυμώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια ενέργεια για 2-3 φορές, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο το προζύμι, το οποίο σκεπάζετε για λίγες ώρες μέχρι να φουσκώσει.

Έπειτα, ζυμώνετε το προζύμι με αλεύρι και ζεστό νερό και ετοιμάζετε το ζυμάρι. Για τη γέμιση, βράζετε την κόκκινη κολοκύθα, τη στραγγίζετε πολύ καλά και προσθέτετε μυζήθρα, άφθονο τσιγαρισμένο κρεμμύδι, πιπέρι, γαρίφαλο, δυόσμο, λάδι, κανέλα και ζάχαρη, δημιουργώντας έτσι μια πικάντικη γέμιση.

Στη συνέχεια, κόβετε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι, ανοίγετε μικρά στρογγυλά πιτάκια και αφού βάλετε τη γέμιση σε όλα τα πιτάκια, τα κλείνετε τριγωνικά.

Για να ετοιμαστούν οι μαρμαρίτες, τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν στο τζάκι ή σε ξυλόσομπα.

Μελεκούνι από τη Ρόδο

350 γρ. μέλι
600 γρ. σουσάμι
100 γρ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
Μισό πορτοκάλι (ξύσμα)
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
20-30 αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνιτούρα

Αρχικά, καβουρδίζετε το σουσάμι και το χτυπάμε πολύ καλά σε γουδί. Έπειτα, ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα το μέλι και το αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντάς το, μέχρι να χάσει λίγη από την υγρασία του. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σουσάμι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύετε καλά και μόλις ομογενοποιηθούν τα απλώνετε σε βρεγμένη μαρμάρινη επιφάνεια. Όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό, του προσθέτετε τα πιεσμένα αμύγδαλα, τα οποία βάζετε σε τέτοια απόσταση, όση θέλετε για να κόψετε τα μελεκούνια και να έχει το καθένα ένα αμύγδαλο στο κέντρο.

Όταν κρυώσει το μείγμα, κόβετε τα μελεκούνια σε ρόμβους.

Γαλατόπιτα Χιώτικη

2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 ½ φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
Μαστίχα Χίου
4 Αυγά
2 κ.σ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

3 κ.σ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. κανέλα

Αρχικά, βάζετε το γάλα να βράσει με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, ενώ μόλις δέσει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη μαστίχα σε σκόνη και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα, όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

Έπειτα, αδειάζετε το μείγμα (αφού έχετε αφαιρέσει τη φλούδα) σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.

Ψήνετε στους 170C, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

Ρυζόγαλο με άρωμα λεμόνι

1 λίτρο φρέσκο γάλα
Μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φλ. ρύζι γλασέ
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
Ξύσμα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας και σκόνη κανέλας για πασπάλισμα

Βράζετε το ρύζι με το νερό και ένα ξύλο κανέλας και μόλις πάρει βράση, τότε ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα και έπειτα τη ζάχαρη, ανακατεύοντας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να χυλώσει λίγο.

Μετά από 15 λεπτά, το ρυζόγαλο είναι έτοιμο. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το πασπαλίζετε με σκόνη κανέλας και το σερβίρετε.

Λαδένια Φολεγάνδρου

1 ½ φλ. νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γρ. αλεύρι
Μισό φλ. ελαιόλαδο
3-4 ώριμες ντομάτες σε χοντρές φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Έπειτα ανοίγετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε τη μαγιά που έχει διαλυθεί σε λίγο νερό. Πλάθετε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει λαστιχένια και απαλή υφή, τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ., ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, την τοποθετείτε στο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Μετά, αναμειγνύετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και απλώνετε το μείγμα πάνω στο φύλλο της ζύμης.

Ψήνετε την πίτα (λαδένια) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Έπειτα, βγάζετε τη λαδένια από το φούρνο και τη σερβίρετε.

Λαδένια από τη Μήλο

Αλεύρι
Μαγιά
Ζάχαρη
Αλάτι
Χλιαρό νερό

Ζυμώνετε και αφήνετε το ζυμάρι να ανέβει. Έπειτα, το απλώνετε στο ταψί, στο οποίο έχετε νωρίτερα βάλει μπόλικο λάδι. Κατόπιν, κόβετε την ντομάτα και τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζετε και τα απλώνετε πάνω στη ζύμη, ρίχνοντας λίγο λάδι ακόμη.

Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο, στους 175C.

Λαμπρόπιτες

Για το ζυμάρι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κεσεδάκια γιαούρτι
3 κεσεδάκια βούτυρο
3 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα
Μισό κιλό φέτα
3-4 αυγά
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 αυγό για άλειμμα

Στην αρχή βάζετε σε μία λεκάνη το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τα αυγά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Να έχετε υπόψη σας πως από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Έπειτα, ανοίγετε μικρά φύλλα, όσο το μέγεθος της φόρμας (οι φόρμες είναι διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη στο εμπόριο), πάχους ενός εκατοστού. Βουτυρώνετε τη φόρμα και στρώνετε το φύλλο, το οποίο ισιώνετε με το χέρι για να έχει παντού το ίδιο πάχος. Στη συνέχεια, ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης λιώνοντας το τυρί με πιρούνι και γεμίζοντας τις φόρμες. Κατόπιν, αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με πιπέρι ή κανέλα.

Για να ετοιμαστούν οι λαμπρόπιτες, τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.