Απάκι

Το απάκι είναι παραδοσιακό καπνιστό αλλαντικό της Κρήτης που ξεχωρίζει για τη γεύση και το άρωμά του.

Πρόκειται για χοιρινό κρέας χωρίς λίπος που παρασκευάζεται κυρίως από το ψαρονέφρι ή το μπούτι. Το κρέας, αφού επιλεγεί, αλατοπιπερώνεται και πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα (φασκόμηλο, βασιλικό, θρούμπι, ρίγανη κλπ) και κατόπιν μαρινάρεται για λίγες μέρες με ξίδι και κρασί. Στη συνέχεια κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται με κλαδιά από δέντρα όπως η ελιά ή ο κέδρος, καθώς και αρωματικά φυτά.

Καταναλώνεται σκέτο, με άλλα φαγητά (όσπρια, ζυμαρικά, σούπες κλπ) ή ως συνοδευτικό οινοπνευματωδών ποτών.

Ξύγαλο Σητείας ΠΟΠ

Το ξύγαλο ή ξίγαλο Σητείας είναι παραδοσιακό είδος τυριού που φτιάχνεται από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή πρόβειο γάλα τοπικής παραγωγής. Είναι μαλακό και αλοιφώδες, με ξινή και δροσερή γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Είναι αναγνωρισμένο από το 2011 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ

Το πηχτόγαλο Χανίων είναι είδος κρητικής ξινομυζήθρας που φτιάχνεται από νωπό γάλα (πρόβειο, γίδινο ή αιγοπρόβειο). Η διαφορά του από άλλα παρόμοια είδη τυριού είναι πως παρασκευάζεται απευθείας από γάλα και όχι από τυρόγαλο, για αυτό και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων είναι γνωστό και ως γαλομυζήθρα. Διαθέτει λευκή απόχρωση, πυκνή και απαλή υφή, ελαφρώς υπόξινη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα, ενώ καταναλώνεται μαζί με άλλα εδέσματα ή και σκέτο.

Από το 1994 έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης ΠΟΠ

Τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης είναι γλυκά και χυμώδη πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην παραλιακή ζώνη του νομού Χανίων. Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’20 και απαντώνται σε διάφορες ποικιλίες και ξεχωρίζουν χάρη στο ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής των Χανίων  (ατμοσφαιρική υγρασία, ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια του έτους και άρδευση από τα νερά των Λευκών Ορέων). Η περίοδος της συγκομιδής τους ξεκινά στα τέλη του Οκτωβρίου και φτάνει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Από το 1996 είναι αναγνωρισμένα ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και είναι τα μοναδικά ελληνικά εσπεριδοειδή που διαθέτουν αυτόν τον τίτλο.