Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Κανέλα

Η αρωματική κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά μπαχαρικό που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Προέρχεται από το εσωτερικού του φλοιού των δέντρων του γένους Κιννάμομων τα οποία δίνουν διαφορετικά είδη του μπαχαρικού αυτού. Το πιο ευρέως διαδομένο είδος που χρησιμοποιείται κατά κόρον είναι η κασσία.
Η κανέλα ήταν διαδεδομένη ήδη από την αρχαιότητα, όπου ήταν τόσο πολύτιμη που θεωρούνταν κατάλληλο δώρο για βασιλείς, μονάρχες ή και για τους θεούς. Αν και η πηγή της στον κόσμο της Μεσογείου κρατήθηκε μυστική για αιώνες από τους μεσάζοντες που χειρίζονταν το εμπόριο μπαχαρικών, για να προστατέψουν το μονοπώλιό τους οι προμηθευτές, γνωρίζουμε πια ότι η κανέλα είναι εγχώρια στο Μπανγκλαντές, στη Σρι Λάνκα, στη γειτονική ακτή Μαλαμπάρ της Ινδίας και στη Μιανμάρ (Βιρμανία).
Υπάρχουν αναφορές ότι η κανέλα χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου σε όλες τις εποχές. Από πολλούς χρησιμοποιείται ως ρόφημα για καλή χώνεψη, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως έχει τονωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η κανέλα ενεργεί ευεργετικά στους μεσημβρινούς της καρδιάς, του σπλήνα, των νεφρών και του ήπατος. Δεν είναι τυχαίο που οι Ινδοί θεωρούν ότι το ρόφημα κανέλας ενισχύει τα εγκάρδια συναισθήματα και βοηθάει στην δημιουργία ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν την αντισηπτική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη αλλά και λιποδιαλυτική ιδιότητα της κανέλας καθώς και την ιδιότητά της να ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.
Όταν αναφερόμαστε στην κανέλα, λοιπόν, αναφερόμαστε σε ένα μπαχαρικό που όχι νοστιμίζει τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές μας δημιουργίες, αλλά ταυτόχρονα έχει πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας ενώ θωρακίζει και τον οργανισμό όντας σύμμαχος στην πρόληψη απέναντι στην ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο που δεν λείπει από καμία κουζίνα και η χρήση της είναι κάθε άλλο παρά σπάνια.