Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Μουσταλευριά

Για κάθε 6 κούπες καθαρισμένο μούστο

1 κούπα αλεύρι
Μισή κούπα τριμμένο καρύδι
Μισή κούπα σουσάμι (καβουρδισμένο και τριμμένο ελαφρά στο multi)
2-3 ξύλα κανέλας μήκους περίπου 5 εκ.
2-3 φύλλα αμπερόριζας (προαιρετικά)

Για το γαρνίρισμα

Χοντροκοπανισμένα καρύδια
Σουσάμι
Σκόνη κανέλας

Μουσταλευριά

Βάζετε τον μούστο, αφού πρώτα ξεχωρίσετε μια ποσότητα αρκετή για να διαλύσετε το αλεύρι. Έπειτα, βάζετε την κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε τα ξύλα της κανέλας και τα φύλα της αμπερόριζας και διαλύετε το αλεύρι στον μούστο που κρατήσατε. Λίγο πριν πάρει βράση, αδειάζετε τον χυλό του αλευριού περνώντας τον μέσα από σουρωτήρι για να μην έχει καθόλου σβολαράκια και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Κατόπιν, ξπλένετε τη σίτα με ποσότητα μούστου για να πέσει όλος ο χυλός στην κατσαρόλα.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και περιμένετε να πήξει σιγοβράζοντας, ενώ ανακατεύετε συνεχώς, σε μια διαδικασία που κρατάει περισσότερη από μισή ώρα.

Κατόπιν, ελέγχετε την πυκνότητα, αφήνοντας ελάχιστη ποσότητα σε ένα ελαφρά βρεγμένο πιατάκι. Η ποσότητα θα πρέπει να ξεκολλά, ενώ αν δημιουργήσετε δρόμο με το κουτάλι ή με το δάκτυλό σας, αυτός δεν θα πρέπει να κλείνει. Όταν η υφή της είναι η πρέπουσα, βγάζετε την κανέλα και την αμπερόριζα, ρίχνετε το σουσάμι και το λεπτοτριμμένο καρύδι και ανακατεύετε.

Μουσταλευριά

Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε σε μπολ ή σε πιάτα. Επιπλέον, πασπαλίζετε με χοντροτριμμένο καρύδι, σουσάμι και λίγη σκόνη κανέλας.