Γαστρονομία

Όλα   Συνταγές   Προϊόντα  
Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Λευκάδας

4 κούπες γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
4 κρόκοι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
4 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
Βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού
Άχνη Ζάχαρη
Κανέλα

Γαλατόπιτα Λευκάδας

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Έπειτα, ρίχνετε το σιμιγδάλι τμηματικά σαν βροχή και ανακατεύετε συνέχεια με τον αυγοδάρτη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνετε μέσα στην κρέμα τους κρόκους έναν έναν. Έπειτα, ρίχνετε και το βούτυρο με το ξύσμα και ανακατεύετε ώσπου να ανακατευθούν καλά τα υλικά. Κατόπιν, προσθέτετε τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε σφιχτή μαρέγκα με ελάχιστο αλατάκι. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Γαλατόπιτα Λευκάδας

Ψήνετε τη γαλατόπιτα στους 180C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και όταν κρυώσει, την πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη και κανέλα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

1 κιλό κουμ κουάτ (μικρά και όχι πολύ ώριμα φρούτα)
1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 κούπες νερό
Χυμός από μισό λεμόνι

Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

Αρχικά τρυπάτε τα φρουτάκια με μια οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία, βάζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνετε τα κουμ-κουάτ, αφού πρώτα τα πλύνετε πολύ καλά.

Τα βράζετε για 10 με 12 λεπτά, τα σουρώνετε και βάζετε καινούριο νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και βράζετε τα φρούτα με το καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν καλά.

Συνεχίζετε τις αλλαγές και τα βρασίματα για άλλες 3 με 4 φορές. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά, τις επόμενες 2-3 φορές τα αφήνετε να πάρουν βράση 1 λεπτό και τα ξανασουρώνετε. Έπειτα, τα αφήνετε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι και φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 10 με 15 λεπτά και μετά ρίχνετε τα κουμ-κουάτ. Έπειτα, βράζετε για άλλα 15 λεπτά, ενώ ξαφρίζετε με προσοχή, γιατί φουσκώνει και χύνεται καθώς βράζει, οπότε αν χρειαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά.

Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

Αφού βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε μέσα της τα κουμ-κουατ για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα, αν δεν έχει δέσει το σιρόπι, πράγμα που συμβαίνει συχνά, ξαναβράζετε για 5 με 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αποθηκεύετε το κουμ-κουάτ σε αποστειρωμένα βάζα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

1 κιλό καθαρισμένα πετροκέρασα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλ. του τσαγιού νερό
2 σωληνάρια βανίλιες
Χυμός από 4 λεμόνια

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Για να ξεκινήσετε, διαλέγετε σφιχτά και τραγανά κεράσια χωρίς χτυπήματα. Τα πλένετε, βγάζετε τα κοτσάνια και βάζετε για δύο ώρες τα κεράσια σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και τον χυμό από 3 λεμόνια, ώστε να σφίξουν. Έπειτα, τα ξεπλένετε πολύ καλά, με μπόλικο νερό. Με το ειδικό εργαλείο, αφαιρείτε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψετε τους χυμούς και τα κουκούτσια. Όταν τα καθαρίσετε όλα, ξεπλένετε τα κουκούτσια με το νερό, το οποίο κρατάτε για να το χρησιμοποιήσετε στο γλυκό.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνετε το νερό από τα κουκούτσια. Μετά τα αφήνετε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια όλους τους χυμούς τους. Την επόμενη μέρα, βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύετε για να μη λιώσει. Μόλις πάρει βράση, πρέπει να χαμηλώσετε πάρα πολύ τη φωτιά, γιατί φουσκώνει πολύ και με μια τρυπητή κουτάλα, να ξαφρίσετε τους αφρούς από πάνω. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά και έπειτα αφήνετε το γλυκό να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες. Στη συνέχεια ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε το γλυκό σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφού βγάλετε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και έπειτ το βάζετε σε βάζα που έχετε πρώτα πλύνει πολύ καλά στο πλυντήριο πιάτων στους 60C και κλείνετε το καπάκι τους με πολύ δύναμη. Το διατηρείτε πάντα σε μέρος δροσερό και σκιερό.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Καριόκα Βρώμης με Συκομαϊδα Κέρκυρας

Για συκομαΐδα

2 κιλά αποξηραμένα και φρέσκα σύκα
200 γρ. καρύδια
50 γρ. ούζο
20 γρ. πιπέρι
30 γρ. κανέλα (σκόνη)
20 γρ. γαριφαλόσκονη
50 γρ. σουσάμι
30 γρ. γλυκάνισο

Για την καριόκα

1 κιλό βρώμη
100 γρ. κουβερτούρα μαύρη
150 γρ. καρύδα
100 γρ. καρύδια
100 γρ. φουντούκια
20 γρ. βανίλια (σκόνη)
20 γρ. κανέλα
100 γρ. σταφίδα
200 γρ. μέλι

Καριόκα Βρώμης με Συκομαϊδα Κέρκυρας

Για την καριόκα

Αρχικά βάζετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί για να λιώσει και στη συνέχεια ενσωματώνετε τα ψιλοκομμένα φουντούκια και καρύδια, την καρύδα και τη σταφίδα. Έπειτα ρίχνετε το μέλι, την κανέλα και τη βανίλια και τα ομογενοποιείτε στο μίξερ με το φτερό.

Για τη συκομαΐδα

Ψιλοκόβετε με ένα ψαλιδάκι τα σύκα προσθέτοντας τους ούζο για να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το γλυκάνισο, το γαρίφαλο, το πιπέρι, την κανέλα και το σουσάμι. Τα δουλεύετε όλα με το χέρι και όταν ομογενοποιηθούν κάνετε σαλαμοποίηση με μεμβράνη.

Καριόκα Βρώμης με Συκομαϊδα Κέρκυρας

Αφού καλύψετε το εξωτερικό της συκομαΐδας με την καριόκα, τα βάζετε στο ψυγείο ώστε να ετοιμαστούν.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κέικ συκομαϊδας

500 γρ. αλεύρι
8 αυγά
200 γρ. συκομαΐδα
200 γρ. μέλι
300 γρ. γάλα
150 γρ. βιολογικό ελαιόλαδο Agreco
300 γρ. βούτυρο
5 γρ. κανέλα
Ξύσμα και χυμός πορτοκαλιού

Κέικ συκομαϊδας

Χτυπάτε στο μπλέντερ τον χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο την κανέλα και το μέλι. Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με την ψιλοκομμένη συκομαΐδα. Χτυπάτε τα αυγά με λιωμένο βούτυρο, προσθέτετε στο μείγμα αλευριού με σύκο τα υπόλοιπα υλικά και προχωρείτε στο ανακάτεμα.

Κέικ συκομαϊδας

Για να ετοιμαστεί το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κερκυραϊκή Γιαουρτόπιτα

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
220 γρ. βούτυρο Κερκύρας
250 γρ. γιαούρτι
5 αυγά
300 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
Ξύσμα από λεμόνι
1 βανίλια
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα (σκόνη)

Κερκυραϊκή Γιαουρτόπιτα

Αρχικά χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα και στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και το γιαούρτι, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ξύσμα λεμονιού και χωριστά χτυπάτε καλά τα ασπράδια. Ρίχνετε το αλεύρι εναλλάξ με τα ασπράδια (λίγο ασπράδι και λίγο αλεύρι) στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύετε καλά και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί.

Κερκυραϊκή Γιαουρτόπιτα

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα.

Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κερκυραϊκή πίτα με κιμά και νούμπουλο

400 γρ. φύλλο χωριάτικο
6 αυγά
200 γρ. κερκυραϊκό τυρί πεκορίνο
300 γρ. κιμάς μόσχου
100 γρ. νούμπουλο
100 γρ. κρεμμύδι
5 γρ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι

Κερκυραϊκή πίτα με κιμά και νούμπουλο

Στην αρχή, σωτάρετε σε ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στον κιμά. Σε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνετε 6 ή 7 φύλλα κρούστας, προσθέτετε το μείγμα και στη συνέχεια το καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.

Κερκυραϊκή πίτα με κιμά και νούμπουλο

Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα.