Μοιραστείτε τη γαστρονομική κληρονομιά
της ελληνικής γης
μέσα από προϊόντα και συνταγές.

Νούμπουλο Κέρκυρας

Νησιά Ιονίου

Νούμπουλο Κέρκυρας

Το νούμπουλο είναι το τυπικό αλλαντικό της Κέρκυρας από χοιρινό κρέας που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και στη συνέχεια καπνίζεται τυλιγμένο σε μπόλια πάνω από αρωματικά φυτά (στην περιοχή είναι γνωστό και ως κερκυραϊκό προσούτο). Το μυστικό είναι στο κάπνισμα, που διαθέτει όλη τη φρεσκάδα των αρωματικών: από φασκόμηλο και δάφνη μέχρι σχίνο και μολόχα. Κόβεται σε λεπτές φέτες και συνοδεύει ωραιότατα μια στραπατσάδα με χτυπημένα αβγά ή μανέστρα κολοπίμπιρι (κριθαράκι με κόκκινο πιπέρι).

Comeco SA – Κερκυραική Εταιρεία Κρεάτων ΑΕ

History
Η εταιρεία διαθέτει νούμπουλο φουμικάδο χοιρινό, μοσχαρίσιο κερκυραϊκό νούμπουλο φουμικάδο, σαλάδο γνήσιον κερκύρας, καπνιστά τεμάχια χοιρινού κρέατος, λουκάνικα και κρεατοσκευάσματα.
Products

Η εταιρεία διαθέτει νούμπουλο φουμικάδο χοιρινό, μοσχαρίσιο κερκυραϊκό νούμπουλο φουμικάδο, σαλάδο γνήσιον κερκύρας, καπνιστά τεμάχια χοιρινού κρέατος, λουκάνικα και κρεατοσκευάσματα.

Facilities

Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο σε Αθήνα – Πάτρα – Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη και εξάγει σε
Γερμανία, Τσεχία και Ιταλία.

Awards

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το σύστημα διαχείρισης ασφαλείας τροφίμων ISO 22000:2005, ενώ όλα τα προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Εξάγει στη Γερμανία, την Τσεχία και την Ιταλία.

Other Products

Αγαπημένες συνταγές, παρασκευασμένες με το καλύτερο κρέας, φρεσκοκομμένα μπαχαρικά, βότανα και μυρωδικά. Παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές κρεατοσκευασμάτων όπως γύρος, σουβλάκι, σνίτσελ, μπιφτέκι, σουτζουκάκι, κεμπάπ, ντονέρ, σεφταλιά κ.α. Κρέας νωπό και κατεψυγμένο.

Πρέντζα

Νησιά Ιονίου

Πρέντζα

Η πρέντζα είναι ένα κεφαλλονίτικο τυροκομικό προϊόν που παρασκευάζεται παραδοσιακά στα Επτάνησα αλλά το συναντάμε και σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο. Στην Κεφαλλονιά, όταν αδειάσει ένα βαρέλι φέτα, οι τυροκόμοι μαζεύουν όλα τα τρίμματα που έχουν περισσέψει σε ένα δοχείο και τα επεξεργάζονται με ελαιόλαδο και θυμάρι. Το μίγμα που προκύπτει είναι μαλακό είναι η λεγόμενη πρέντζα. Ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον 3 μήνες. Ως τυρί θεωρείται παραπροϊόν λόγω του τρόπου παρασκευής του. Για τον ίδιο λόγο, όμως, διακρίνεται για τη νοστιμάδα του και την ελληνική γεύση του.

Λαδογραβιέρα Ζακύνθου

Νησιά Ιονίου

Λαδογραβιέρα Ζακύνθου

Η πικάντικη λαδογραβιέρα είναι ένας τύπος γραβιέρας από πρόβειο γάλα που παρασκευάζεται στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για μια γραβιέρα μετρίου μεγέθους, που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, η οποία, αφού ωριμάσει για 8 περίπου μήνες, μπαίνει στο λάδι για άλλους 2 μήνες τουλάχιστον. Ο τρόπος παρασκευής της δεν έχει αλλάξει από παλιά και είναι αυτός που της δίνει την ξεχωριστή της γεύση. Το αποτέλεσμα είναι μια γραβιέρα αρκετά πιο πικάντικη και λιπαρή από τις συνηθισμένες. Είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο τυρί, με εντυπωσιακό βάθος γεύσης. Ξεκινάει με έντονα φρουτώδη αίσθηση, για να καταλήξει σε μια επίγευση πιο πικάντικη. Παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες και αυτό την καθιστά αρκετά σπάνια ακόμα και στον τόπο παρασκευής της. Συνήθως την απολαμβάνουμε ως επιτραπέζιο τυρί αλλά χρησιμοποιείται και στη μαγειρική σε ποικίλους συνδυασμούς.

Πουτίγκα Κέρκυρας από μήλα

Νησιά Ιονίου

Πουτίγκα Κέρκυρας από μήλα

Συστατικά

700 γρ. πράσινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
75 γρ. ζάχαρη (κατα προτίμηση σκούρα)
50 γρ. ανάλατο βούτυρο
225 γρ. τριμμένο μαύρο ψωμί (φρέσκο)
Μισή κούπα κρέμα γάλακτος
Μισή κούπα γιαούρτι
Λίγους ξηρούς καρπούς τριμμένους (π.χ. φιστίκι)

Προετοιμασία

Καθαρίστε όλα τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες. Βάλτε τις φέτες σε ένα πυρέξ, ρίξτε ζάχαρη και προσθέστε τη σταφίδα. Έπειτα, τρίψτε τις φρυγανιές και τον φλοιό ενός λεμονιού μέχρι να γεμίσετε ένα κουτάλι. Βάλτε τα συστατικά μαζί και προσθέστε τα αυγά, το γάλα και τον χυμό ενός μεσαίου λεμονιού.

Εκτέλεση

Ρίξτε το μείγμα που δημιουργήθηκε πάνω στα μήλα και βάλτε τα στον φούρνο, ψήνοντάς τα στους 190C για 45 με 50 λεπτά. Σερβίρετε την πουτίγκα ζεστή προσθέτοντας επάνω λίγη σαντιγί.

Μπομπότα Ζακύνθου

Νησιά Ιονίου

Μπομπότα Ζακύνθου

Συστατικά

7-8 φλ. του τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
2 φλ. ζακυνθινή σταφίδα μαύρη
Το ξύσμα και τον χυμό από δύο πορτοκάλια
5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή σόδα
Σιρόπι μελιού ή ζάχαρη

Προετοιμασία

Αρχικά χωρίζετε τα στερεά από τα υγρά υλικά και μετά αναμειγνύετε σιγά σιγά ώστε να μη σβολιάσουν. Μετά, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό ώστε να δημιουργηθεί ένας σφικτός χυλός και έπειτα προσθέτετε τη σταφίδα.

Εκτέλεση

Ψήνετε για περίπου 40 με 45 λεπτά σε λαδωμένο ταψί, αναλόγως με τον φούρνο. Τελειώνοντας προσθέτετε το σιρόπι.

Μπουγάτσα με τυρί και σπιτική μπεσαμέλ

Νησιά Ιονίου

Μπουγάτσα με τυρί και σπιτική μπεσαμέλ

Συστατικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο φρέσκο (100 γρ. για την μπεσαμέλ και 150 γρ. λιωμένο για τα φύλλα)
500 γρ. φέτα Μυτιλήνης
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουτάκι σόδα των 330 ml

Για την μπεσαμέλ

4 ποτήρια γάλα
100 γρ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. αλεύρι
2 κρόκοι αυγών
Μοσχοκάρυδο (φρεσκοτριμμένο)
Αλάτι
Πιπέρι

Προετοιμασία

Αρχικά ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, ενώ σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει. Αμέσως ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά το γάλα με μια κουτάλα και ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ρίχνετε την επόμενη κουτάλα γάλα, έτσι ώστε να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ, ενώ προσθέτετε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Μόλις ετοιμάσετε την μπεσαμέλ, ρίχνετε μέσα της τα τυριά και ανακατεύετε, ενώ δοκιμάζετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

Σε ένα παραλληλόγραμμο βουτυρωμένο ταψάκι (διαστάσεων 30×35 εκ.) τοποθετείτε τσαλακωμένα τα μισά φύλλα του πακέτου, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και ρίχνετε την μπεσαμέλ χωρίς να πιέζετε τα φύλλα, με προσοχή για να μην πατικωθούν. Βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω τσαλακωμένα, εκτός από τα 2 τελευταία, που τα απλώνετε. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την περιχύνετε με σόδα. Έπειτα, την αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.

Εκτέλεση

Τη βάζετε στον φούρνο και την ψήνετε στους 170C για 20 με 30 λεπτά.

Κερκυραϊκή φογάτσα τσουρεκι

Νησιά Ιονίου

Κερκυραϊκή φογάτσα τσουρεκι

Συστατικά

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. αλεύρι σκληρό
180 γρ. αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας
170 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 μεγάλα πορτοκάλια (το ξύσμα και ο χυμός τους)
200 ml κρασί μοσχάτο
50 ml λικέρ κούμ κουάτ
120 ml γάλα φρέσκο
45 γρ. μαγιά νωπή
1 κάψουλα βανιλλίνη ή υγρή βανίλια
Ελάχιστο αλάτι
1 κρόκο αυγού

Προετοιμασία

Αφήνετε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, προθερμαίνετε για 10 λεπτά τον φούρνο στους 40C και έπειτα τον κλείνετε. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το, ελαφρώς ζεσταμένο,γάλα με 50 γρ. ζάχαρης και με τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν. Έπειτα, προσθέτετε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι. Τοποθετείτε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το λικέρ, το κρασί και τα ελαφρά χτυπημένα αυγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και αρχίζετε να το βάζετε σταδιακά στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το προζύμι.

Έπειτα, ζυμώνετε ελαφρά με την παλάμη σας, κλείνοντας τη ζύμη προς τα μέσα μέχρι αυτή να γίνει ελαστική και να κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια, αλλά να είναι ταυτόχρονα και απαλή και όταν την κρατάτε στην χούφτα σας να απλώνει. Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθετε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο ή πως δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, ποτέ δεν αλευρώνετε τα χέρια σας, αλλά αν χρειαστεί ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο μέσα στο μπολ και βρέχετε τα χέρια σας κατά τη διαδιακασία του ζυμώματος. Κατόπιν, αφήνετε τη ζύμη ελαφρά σκεπασμένη για μια ώρα με μια νωπή πετσέτα, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, χωρίζετε τη ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλετε να φτιάξετε. Η ζύμη φουσκώνει αρκετά, οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια. Δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση με πολύ ζύμωμα και δεν πρέπει να πλάσετε σε αλευρωμένο πάγκο, ενώ αν χρειαστεί, χρησιμοποιείτε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια σας. Με αυτή τη διαδικασία θα φτιάξετε καρβελάκια.

Τοποθετείτε τη φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι και με ένα ψαλίδι κόβετε τη ζύμη στην επιφάνεια σε σχήμα σταυρού. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά. Αραιώνετε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφετε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσετε.

Εκτέλεση

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175C για περίπου 45 λεπτά. Έπειτα, αφήνετε τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τις τυλίγετε με μεμβράνη.

Beta version