Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Τα μπαχαρικά, γεύση και άρωμα στο καθημερινό τραπέζι

Αν και «εξωτικά» στην καταγωγή τα μπαχαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μαγειρικής. Μια οικογένεια φυτών που νοστιμεύουν κάθε συνταγή και καρυκεύουν κάθε λογής πιάτο.
Τα μπαχαρικά ταξίδεψαν από την Ανατολή στη Δύση μέσα από τον «δρόμο των μπαχαρικών», τις θαλάσσιες οδούς που ξεκινούσαν από τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, διέσχιζαν την Ινδονησία και την Ινδία, έφταναν στη Μέση Ανατολή με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Σε αυτό το θαλάσσιο δρόμο οφείλεται και η ανάπτυξη του εμπορίου των μπαχαρικών. Η ετυμολογία της λέξης αποδίδεται άλλοτε στην πακιστανική λέξη «μπαχάρ», ενώ κατά άλλες εκδοχές η προέλευση της λέξης είναι αραβική ή τουρκική. Με τον όρο μπαχαρικά περιγράφεται το σύνολο των αρωματικών μαγειρικών καρυκευμάτων.
Τα μπαχαρικά έχουν μηδενική θερμιδική αξία, ενισχύουν τις γεύσεις των τροφών ενώ παράλληλα, τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλαπλά. Στο κύμινο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, στους σπόρους του σιναπιού και στον κρόκο αποδίδονται σημαντικές αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες έχουν το κόλιαντρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο), ενώ η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι η χρήση των μπαχαρικών και των αρωματικών βοτάνων ενδεχομένως να συνιστά πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, εφάμιλλη των φρούτων και των λαχανικών.
Τα μπαχαρικά διαθέτουν την ιδιότητα να διεγείρουν την όσφρηση με τις μεθυστικές τους μυρωδιές, να χρωματίζουν πιάτα με τις πολύχρωμες υφές τους και να αφηγούνται πικάντικες ιστορίες, ενίοτε τόσο καυτερές που φέρνουν και δάκρυα στα μάτια. Τα «Δώρα της Αφροδίτης» όπως έχουν χαρακτηριστεί τα μπαχαρικά, όχι μόνο καρυκεύουν τα φαγητά μας αλλά νοστιμεύουν της ζωή μας με τη δύναμη τους να ζωντανεύουν τις αισθήσεις. Η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική και η χρήση τους θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» στην παγκόσμια κουζίνα.