Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Η Μεσογειακή διατροφή

Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διατροφικές συνήθειες των λαών που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το ιδιαίτερο μεσογειακό κλίμα, οι πολλές ημέρες ηλιοφάνειας αλλά και οι εδαφολογικές συνθήκες και φυσικά η τόσο έντονη παρουσία του θαλασσινού στοιχείου διαμόρφωσαν τη διατροφική κουλτούρα. Ελαιώνες, αμπελώνες και ο βυθός της θάλασσας προμήθευσαν τις πρώτες ύλες για τη βάση του ελληνικού και του μεσογειακού διαιτολογίου. Tο πιο σημαντικό από αυτά παραμένει η εκτεταμένη χρήση του ελαιολάδου.
Όλες οι οδηγίες και οι κανόνες που συναντά κανείς σε βιβλία μεσογειακής διατροφής είναι στην ουσία διατροφικές συνήθειες που οι άνθρωποι της υπαίθρου εφάρμοζαν ήδη στις χώρες της Μεσογείου. Το κρέας καταναλώνεται με μέτρο, τα λαχανικά περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο ανάλογα με την εποχή τους. Τα φαγητά μαγειρεύονται κυρίως με ελαιόλαδο, ενώ δεν λείπει και το κρασί από το τραπέζι. Οι καρποί χρησιμοποιούνται σε γλυκά ή ακόμα και ως σνακ, το στάρι ζυμώνεται σε ψωμί και τα φρούτα αν δεν καταναλωθούν όσο είναι ακόμα φρέσκα, γίνονται μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Βρώμη, σιτάρι, φρούτα, μέλι και ταχίνι δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στο πρωινό για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του. Το φρέσκο γάλα αρωματίζεται με κανέλα και γαρίφαλο ενώ νιφάδες βρώμης με σταφίδες, φαγόπυρο και αμύγδαλα συνιστούν ένα θρεπτικό και τονωτικό πρωινό.
Όσπρια, δροσερά λαχανικά και μυρωδικά συνδυάζονται για το βασικό γεύμα της ημέρας, ενώ το απόγευμα απαιτεί κάτι πιο γλυκό: γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή μέλι. Στο βραδινό κυριαρχούν οι σαλάτες, τα ελαφριά γεύματα, τα ζυμαρικά, λίγο τυρί με μυρωδικά.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι στις μέρες μας μια σημαντική κληρονομιά η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, την ποιότητα ζωής και την ευημερία των κοινωνιών. Πολύ πρόσφατα έχει αναγνωριστεί και ως αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, γι’ αυτό και το 2013 εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο. Την ίδια χρονιά η μεσογειακή διατροφή εγγάφηκε και στον αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.