Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Λουκουμάδες

Πρόκειται για ένα από τα πιο λαχταριστά επιδόρπια οι λουκουμάδες, αυτές οι πεντανόστιμες μπαλίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, ενδείκνυνται για κάθε στιγμή της ημέρας. Γλυκείς ή αλμυροί σερβίρονται οποιαδήποτε στιγμή και συνοδεύουν την κάθε μας διάθεση. Συνήθως προτιμώνται με μέλι και κανέλα, αλλά στις επιλογές της γαρνιτούρας δεν υπάρχει περιορισμός: πραλίνα, φρούτα, σιρόπι κάθε γεύσης, μαρμελάδα, πολύχρωμη τρούφα από πάνω, ξηροί καρποί ή και τυρί αλμυρό ή πιο γλυκό και γιατί όχι και αλλαντικά κάθε είδους.
Οι λουκουμάδες είναι απλοί στην έμπνευσή τους και με τις πάμπολλες επιλογές στο συνοδευτικό τους γίνονται εύκολα το αγαπημένο γλυκό όλων. Γι’ αυτό και αφενός η ιστορία τους χάνεται στο βάθος των αιώνων και αφετέρου είναι μια παρασκευή που συναντάται με μικρές παραλλαγές σε πολλά μέρη μέχρι σήμερα. Αναφορές στο γλυκό αυτό έχουμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τον Καλλίμαχο. Ο Αριστοτέλης, ο Αρχέστρατος και ο Αριστοφάνης το αναφέρουν επίσης σε έργα τους. Λέγεται ότι η συνταγή για την παρασκευή του είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αρχαία συνταγή ζαχαροπλαστικής. Αξιοσημείωτη πληροφορία είναι ότι στο τελετουργικό της βράβευσης των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν και κέρασμα με λουκουμάδες, κάτι που επαναλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο προς τιμήν των πρώτων Ολυμπιονικών. Το σημερινό τους όνομα προέρχεται από την τούρκικη λέξη lokma που σημαίνει μπουκιά.
Για κάποιους οι λουκουμάδες είναι σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας ενώ άλλοι τους θεωρούν και αφροδισιακούς. Τα μέρη όπου παρασκευάζονται είναι τόσο πολλά που είναι απολύτως λογικό να έχει λάβει αρκετές «ιδιότητες» ανά τα χρόνια. Είτε ισχύουν αυτά είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα εδέσματα όλων μας.