Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Οι ελληνικές υπερτροφές

Προϊόντα που χαρίζουν ευεξία, θωρακίζουν την υγεία, δίνουν γεύση στο τραπέζι, έχουν μεγάλη διατροφική αξία, “θησαυροί” της ελληνικής παραγωγής, γνωστοί από την αρχαιότητα που βρίσκονται γύρω μας.
Η ρίγανη δίνει το άρωμά της στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά ανακουφίζει και από τον πονόλαιμο. Το μέλι μας γλυκαίνει αλλά μας χαρίζει παράλληλα και περισσότερες από 180 θρεπτικές ουσίες. Η μαστίχα Χίου αρωματίζει φαγητά και γλυκά, αλλά έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το κρητικό σταμναγκάθι είναι εξαιρετικά τονωτικό κι έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, εκλεκτό ελληνικό ντελικατέσσεν, είναι εξαιρετική λιχουδιά ενώ αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, σιδήρου, ασβεστίου, σεληνίου και ψευδαργύρου. Ο κρόκος Κοζάνης, εκτός από τη νοστιμιά και το χρυσό χρώμα που χαρίζει στο φαγητό, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο και είναι γνωστό για την αντιγηραντική, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση. Το δίκταμο θεωρείται ελιξήριο της νεότητας, το ρόδι φρούτο της ζωής αλλά και… καλή τύχη. Το αμύγδαλο δεν συμβολίζει μόνο τον ερχομό της άνοιξης αλλά η συχνή κατανάλωσή του θωρακίζει και τον εγκέφαλο. Η λίστα με τις άριστες τροφές είναι ανεξάντλητη και η αξία τους ανεκτίμητη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η αρχαία ελληνική διατροφή και γαστρονομία αποτελεί πηγή από την οποία έχουν προκύψει πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας οι Έλληνες δεν αναζητούσαν μόνο την ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας ή την απόλαυση στις τροφές. Κάποιες είχαν και βαρύ συμβολικό φορτίο και χρήση στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας.