Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Ο Ελληνικός Καφές

Με ζάχαρη ή πικρός, με φουσκάλες στο καϊμάκι ή χωρίς, στη χόβολη ή στο μπρίκι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον «ψήσει» και να τον απολαύσει κανείς. Συχνά χαρακτηρίζεται ως μερακλίδικος ή και της παρηγοριάς μιας και βάσει του εθίμου σερβίρεται στις κηδείες μαζί με κονιάκ και παξιμάδι. Ο λόγος για τον ελληνικό καφέ. Επίσημα, έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας, ωστόσο, τον συναντάμε και ως ελληνικό, αρμένικο, αραβικό, κυπριακό ή μεσανατολικό καφέ, μιας και είναι ο καφές που πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής γι’ αυτό άλλωστε η πατρότητά του ήταν και παραμένει σημείο διεκδίκησης. Ορισμένοι διαφοροποιούν τον ελληνικό από τον τούρκικο καφέ, τονίζοντας πως ο ελληνικός έχει πιο λεπτή άλεση από τον τούρκικο τον οποίο χαρακτηρίζουν χοντροαλεσμένο και καβουρντισμένο.
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη που προσφέρει ο ελληνικός καφές –ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ρόφημα– στην καλή υγεία και τη μακροζωία. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου με αποτέλεσμα τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μελέτες έχουν δείξει, ακόμα, ότι ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ τη μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και την εμφάνιση καρκίνου. Συμπληρωματικά, μελέτη στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, και ειδικά σε χωριά με πολλούς υπερήλικες κατοίκους που δεν είχαν εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας, έδειξε ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ συνδέεται με τη μακροζωία.
Ο ελληνικός καφές κατά την παρασκευή του απαιτεί χρόνο και προσοχή ώστε να αφαιρεθεί από τη φωτιά την κατάλληλη στιγμή, πριν παραβράσει και «φουσκώσει». Πρέπει να σερβιριστεί σωστά με το καϊμάκι και τις φουσκάλες του, ώστε να αναδειχτεί το χρυσαφένιο του χρώμα και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η καλύτερη ώρα για να πίνουμε καφέ, είναι το πρωί καθώς η καφεΐνη επηρεάζει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο ελληνικός καφές σπάνια λείπει από το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό.