Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Πίτες τραβηχτές από τη Μάνη

1 κιλό αλεύρι
10 γρ. ξηρή μαγιά
Προζύμι όσο ένα καρύδι
Λίγο αλάτι
Μισό ποτηράκι ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

Πίτες τραβηχτές από τη Μάνη

Κρισαρίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτετε ξηρή μαγιά. Στη συνέχεια, ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε το προζύμι αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό. Προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ρίχνετε εναλλάξ ζεστό νερό και αλεύρι ώστε να φτιάξετε τη ζύμη.

Προς το τέλος ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια σας για να μην κολλάνε και συνεχίζετε το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ομοιόμορφη. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη ή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη ανέβει, βάζετε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στα χέρια σας και τη ζυμώνετε μέχρι να καθίσει. Μετά κόβετε κομμάτια μεγέθους όσο ένα μεγάλο μανταρίνι, πλάθετε μπαστουνάκια, τα τραβάτε με τα δάχτυλά σας για να πάρουν μακρόστενο σχήμα και τα ακουμπάτε σε βαμβακερή πετσέτα.

Πίτες τραβηχτές από τη Μάνη

Βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και όταν κάψει, τηγανίζετε τις πίτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Έπειτα, τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.

Οι τραβηχτές πίτες σερβίρονται με τυρί, μέλι ή ζάχαρη. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε στην έτοιμη ζύμη ένα ποτηράκι ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι και ένα ποτηράκι μαύρη σταφίδα ή να αντικαταστήσετε το νερό με χλιαρό γάλα.