Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Χορτόπιτα της γιαγιάς Ξανθίππης

300 γρ. σπανάκι
300 γρ. βλίτα
300 γρ. ζοχούς
300 γρ. ραδίκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
500 γρ. ανάλατη φέτα ή μυζήθρα
3 αυγά
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Λίγο λευκό κρασί
Σουσάμι
Βούτυρο

Χορτόπιτα της γιαγιάς Ξανθίππης

Ρίχνετε τα χόρτα σε βραστό νερό και παράλληλα τα μαραίνετε με 2 κουταλιές αλάτι και τα ζεματάτε για 5 λεπτά. Έπειτα τα βγάζετε και τα χοντροκόβετε. Κατοπιν, βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι για να σοταριστούν. Έπειτα, προσθέτετε τα χόρτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τα σβήνετε με κρασί και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά.

Η ζύμη δημιουργείται εύκολα με το αλεύρι, το νερό και το ελαιόλαδο, τα οποία ζυμώνετε μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα χέρια. Τότε το χωρίζετε σε δυο κομμάτια και το αφήνετε για μισή ώρα και ανοίγετε δύο φύλλα σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Το ένα φύλλο μπαίνει στη βάση του ταψιού, στη μέση τοποθετείται η γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Βουτυρώνετε από πάνω, πασπαλίζετε με σουσάμι και χαράζετε την πίτα στα κομμάτια που επιθυμείτε.

Χορτόπιτα της γιαγιάς Ξανθίππης

Η χορτόπιτα είναι έτοιμη αφού ψηθεί για 25 λεπτά στους 180C.