Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Παστέλι

500 γρ. ανθόμελο
500 γρ. σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή/και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο

Παστέλι

Καβουρδίζετε λίγο το σουσάμι ανακατεύοντάς το σε ένα τηγάνι ή σε ένα ταψί στο φούρνο, ελέγχοντάς το. Στη συνέχεια, βάζετε για 10 λεπτά το μέλι με τις φλούδες σε μια κατσαρόλα για να βράσουν και έπειτα το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε λίγο να σιγοβράζει. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σουσάμι και ανακατεύετε το παχύρευστο μείγμα. Ελέγχετε αν το μείγμα είναι έτοιμο ως εξής:

α. Ρίχνετε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο, ενώ αν αυτή είναι πολύ μαλακή συνεχίζετε το βράσιμο.

β. Ρίχνετε μισή κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (για να μην περιμένετε το βάζετε στο ψυγείο ή φυσάτε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε λίγο να ανεβούν πάνω οι φυσαλίδες. Ακολούθως απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την περιχύνετε με το ανθόνερο (εναλλακτικά, μπορείτε να αλείψετε τη λαδόκολλα με καλαμποκέλαιο). Επίσης μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι. Στη συνέχεια αφαιρείτε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζετε το μείγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια, το χτυπάτε με την παλάμη σας για να μην μείνουν κενά και το απλώνετε με έναν μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο.

Παστέλι

Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά), το χαράζετε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες, ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Κατόπιν, χωρίζετε τα κομμάτια καλά – όπως εσείς θέλετε – και τα φυλάτε για πολύ καιρί σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο), μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους, μπορείτε να βάλετε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Αν και η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, απαιτεί προσοχή ώστε να μην παραβράσει και καραμελώσει.