Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Ωτία Ποντιακά

5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλεύρι όσο πάρει (κάτι λιγότερο από κιλό)

Ωτία Ποντιακά

Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε πρώτα το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι, ώσπου να γίνει μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Στο ζύμωμα θα σας βοηθήσει το ελαιόλαδο, το οποίο θα ρίξετε στα χέρια σας.

Έπειτα, ανοίγετε φύλλο πάχους περίπου ενός δακτύλου και κόβετε μπακλαβαδωτά κομμάτια (δηλαδή σε σχήμα ρόμβου). Με το μαχαίρι κάνετε μία τρυπούλα στη μέση, παίρνετε τη μία άκρη από το κομμάτι του ρόμβου (καλύτερα την πλαϊνή), την γυρνάτε από πάνω και την περνάτε μέσα από την τρυπούλα. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένα σχήμα που θα θυμίζει ωτί, δηλαδή αυτάκι.

Ωτία Ποντιακά

Ρίχνετε λίγα λίγα τα ωτία σε καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα ψήνετε έως ότου αρχίζουν να ροδίζουν. Προσοχή στο χρόνο του ψησίματος, διότι αν τα αφήσετε λίγο παραπάνω θα πάρουν ένα καφετί χρώμα και δεν θα είναι τόσο αφράτα. Μπορείτε, αν θέλετε, να τους βάλετε περισσότερη ζάχαρη, αλλά ίσως τότε σας φανούν πολύ γλυκά. Το ζυμάρι κόβεται καλύτερα με την ροδέλα με την οποία κόβεται η πίτσα. Τα ωτία τρώγονται σκέτα ή με τον καφέ, ενώ άλλοι τα προτιμούν περιχυμένα με μέλι.