Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Λυχναράκια

Για τη ζύμη

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
4 κ.σ. γάλα
4 φλ. αλεύρι
Μισό φλ. λάδι
? φλ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα με λίγο αλάτι
3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

Για τη γέμιση

4 φλ. ανάλατη μυζήθρα
2 κρόκοι αυγών
1 πρέζα βανίλια
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
6 κ.σ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό.

Λυχναράκια

Για την ζύμη

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτετε λίγο αλεύρι (1 κ.γ.), αφήνοντάς το να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Μετά προσθέτετε τα αυγά, το αλάτι, το γιαούρτι και το μείγμα μαγιάς – αλευριού. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε με αργό ρυθμό το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια και μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για να ζυμωθεί καλύτερα. Όταν η ζύμη ετοιμαστεί, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να «ησυχάσει».

Για τη γέμιση

Λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι και προσθέτετε τον κρόκο αυγού, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη μισή κανέλα και το βούτυρο και τα χτυπάτε όλα μαζί. Έπειτα, προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβετε στρογγυλούς δίσκους με ένα φλιτζάνι. Βάζετε τη γέμιση στο κέντρο και ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης, τις πιέζετε κάνοντας 8 γωνίες. Αλείφετε την επιφάνεια με αυγό και ραντίζετε με την υπόλοιπη κανέλα. Έπειτα, βάζετε τα λυχναράκια, ένα ένα, σε ένα βουτυρωμένο ταψί.

Λυχναράκια

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και έπειτα ψήνετε τα περίπου 25 λυχναράκια για σχεδόν μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσουν.