Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Φογάτσα

8-10 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. γάλα
1 ½ φλ. του τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. λιωμένο βούτυρο
2 ½ κύβοι νωπή μαγιά
4 κρόκοι αυγών (ο ένας για το άλειμμα)
1 βανίλια
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.σ. γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ ή πορτοκάλι (στραγγισμένο και ψιλοκομμένο)
1 σφηνάκι λικέρ κουμ κουάτ ή πορτοκάλι

Φογάτσα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Zεσταίνετε το γάλα, το αδειάζετε σε μπολ και προσθέτετε τη μαγιά κομματιασμένη με τα χέρια σας. Ανακατεύετε και ρίχνετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αναμειγνύετε καλά και αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει.

Xτυπάτε καλά σε μεγάλο μπολ τους κρόκους των 3 αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και σε μεγάλο μπολ τη βανίλια. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού, το ξύσμα πορτοκάλι, το λικέρ και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε το μείγμα της μαγιάς με το μείγμα των αυγών και προσθέτετε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απαλή.

Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Mόλις είναι έτοιμη, τη ζυμώνετε και πάλι και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη, πλάθοντας δύο καρβέλια. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφετε την επιφάνειά τους με τον κρόκο 1 αβγού και τη χαράζετε σε σχήμα σταυρού.

Φογάτσα

Ψήνετε τα καρβέλια για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Aφήνετε να κρυώσουν πριν τα κόψετε και τα συνοδεύετε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή κουμ κουάτ.