Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Κερκυραϊκή φογάτσα τσουρεκι

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. αλεύρι σκληρό
180 γρ. αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας
170 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 μεγάλα πορτοκάλια (το ξύσμα και ο χυμός τους)
200 ml κρασί μοσχάτο
50 ml λικέρ κούμ κουάτ
120 ml γάλα φρέσκο
45 γρ. μαγιά νωπή
1 κάψουλα βανιλλίνη ή υγρή βανίλια
Ελάχιστο αλάτι
1 κρόκο αυγού

Κερκυραϊκή φογάτσα τσουρεκι

Αφήνετε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, προθερμαίνετε για 10 λεπτά τον φούρνο στους 40C και έπειτα τον κλείνετε. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το, ελαφρώς ζεσταμένο,γάλα με 50 γρ. ζάχαρης και με τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν. Έπειτα, προσθέτετε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι. Τοποθετείτε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το λικέρ, το κρασί και τα ελαφρά χτυπημένα αυγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και αρχίζετε να το βάζετε σταδιακά στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το προζύμι.

Έπειτα, ζυμώνετε ελαφρά με την παλάμη σας, κλείνοντας τη ζύμη προς τα μέσα μέχρι αυτή να γίνει ελαστική και να κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια, αλλά να είναι ταυτόχρονα και απαλή και όταν την κρατάτε στην χούφτα σας να απλώνει. Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθετε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο ή πως δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, ποτέ δεν αλευρώνετε τα χέρια σας, αλλά αν χρειαστεί ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο μέσα στο μπολ και βρέχετε τα χέρια σας κατά τη διαδιακασία του ζυμώματος. Κατόπιν, αφήνετε τη ζύμη ελαφρά σκεπασμένη για μια ώρα με μια νωπή πετσέτα, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, χωρίζετε τη ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλετε να φτιάξετε. Η ζύμη φουσκώνει αρκετά, οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια. Δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση με πολύ ζύμωμα και δεν πρέπει να πλάσετε σε αλευρωμένο πάγκο, ενώ αν χρειαστεί, χρησιμοποιείτε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια σας. Με αυτή τη διαδικασία θα φτιάξετε καρβελάκια.

Τοποθετείτε τη φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι και με ένα ψαλίδι κόβετε τη ζύμη στην επιφάνεια σε σχήμα σταυρού. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά. Αραιώνετε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφετε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσετε.

Κερκυραϊκή φογάτσα τσουρεκι

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175C για περίπου 45 λεπτά. Έπειτα, αφήνετε τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τις τυλίγετε με μεμβράνη.