Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες
Βίντεο

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

1 ½ κιλό φύλλο μπακλαβά
400 γρ. αμύγδαλο
200 γρ. καρύδια
300 γρ. βούτυρο BRENDA
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
3 κ.σ. φρυγανιά

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού νερό
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
800 γρ. γλυκόζη
Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

Για αρχή ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό και αν θέλετε τα ξεφλουδίζετε. Τα ροδίζετε στον φούρνο, τα τρίβετε σαν τραχανά και μετά τα αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και τα καρύδια. Έπειτα λιώνετε το βούτυρο σε μπελ-μαρι, αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο βούτυρο, στρώνετε σε αυτό δυο φύλλα μπακλαβά και μετά τα αλείφετε με βούτυρο μέχρι να κάνετε δέκα φύλλα.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε τα αναμειγμένα αμύγδαλα σε κάθε φύλλο αφού πρώτα το βουτυρώσετε. Όταν φθάσετε περίπου στη μέση, ρίχνετε περισσότερο αμύγδαλο και συνεχίζετε. Μόλις φθάσετε περίπου στο τέλος του ταψιού, σταματάτε τα αμύγδαλα στρώνοντας δέκα φύλλα. Αφού τελειώσετε το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνετε καλά και μετά χαράζετε τον μπακλαβά σε μερίδες κατά τρόπο που να μην χωρίζονται εντελώς (π.χ. για ένα ταψί μπακλαβά με διαστάσεις 42 εκ. μακρός με 28 εκ. φάρδος το χάραγμα σε μερίδες γίνεται 8 εκ. x 5 μερίδες στο μάκρος και 9 εκ. x 3 μερίδες στο φάρδος που αντιστοιχούν σε 30 μερίδες, εφόσον μετά τα τετράγωνα τα κόψετε διαγώνια).

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

Ψήστε τον μπακλαβά για 1,5 ώρα στους 180C. Όταν θα είναι έτοιμος, ετοιμάζετε το σιρόπι με καλό βράσιμο και μετά το περιχύνετε στον ελαφρώς ζεστό μπακλαβά, προσέχοντας να φτάσει το σιρόπι έως την κόψη του φύλλου.