Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Ηπειρώτικη Κοθρόπιτα

5 φύλλα ανοιγμένα ή έτοιμα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
250γρ λευκό κρασί
1,5 κιλό ζυγούρι ή κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
500γρ. ρύζι νυχάκι

Ηπειρώτικη Κοθρόπιτα

Τσιγαρίζετε το κρέας στην ανοιχτή χύτρα ταχύτητος μαζί με το κομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με λευκό κρασί και αλατοπιπερώνετε. Κατόπιν βάζετε νερό στην κατσαρόλα, ώστε να σκεπάσει το κρέας κατά 3 ή 4 δάχτυλα και το βράζετε σε κλειστή χύτρα ταχύτητας για περίπου μία ώρα. Μόλις βράσει το κρέας, το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα. Στρώνετε τα φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς τα ταυτόχρονα, στρώνετε το ρύζι στο ταψί και βάζετε τον κύριο όγκο του κρέατος περιμετρικά της πίτας και το υπόλοιπο διάσπαρτο μέσα σε αυτή.
Τυλίγετε κυλινδρικά το τμήμα των φύλλων που είχε περισσέψει περιμετρικά βάζοντας μέσα τα κομμάτια του κρέατος και σχηματίζοντας έτσι τον κόθρο. Κατόπιν περιχύνετε την πίτα με το ζωμό του κρέατος που έμεινε στην χύτρα, με προσοχή ώστε να μη δημιουργηθούν στο ρύζι.

Ηπειρώτικη Κοθρόπιτα

Ψήνετε στους 200C για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170C για άλλα 40 λεπτά.