Στοιχεία παραγωγού
Προϊόντα
Φωτογραφίες
Βραβεία
Τοποθεσία

Γενισέα Κοιν.Σ.Επ.

Στο χωριό Γενισέα Ξάνθης δραστηριοποιείται η ομώνυμη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.). Δημιουργήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής και από το 2006 έχει αναβιώσει την παραδοσιακή καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, καθώς και την επεξεργασία του πρωτογενούς προϊόντος για την παραγωγή πετιμέζι.

Το ζαχαροκάλαμο καλλιεργούνταν στην περιοχή στα μέσα του 20ού αιώνα από Πόντιους πρόσφυγες, οι οποίοι θέλησαν να συνεχίσουν παραδοσιακές καλλιέργειες των πατρογονικών τους περιοχών. Σταδιακά, η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου στην περιοχή εγκαταλείφθηκε, αλλά αναβίωσε χάρη στις προσπάθειες του Συλλόγου Γυναικών που βρήκε την κατάλληλη ποικιλία και προμηθεύτηκε πολλαπλασιαστικό υλικό για να παράξει  πετιμέζι.

Η καλλιέργεια και επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Χρειάστηκε, λοιπόν, πολλή προσπάθεια και έρευνα για να αποκτηθεί η απαραίτητη γνώση. Τα πρώτα χρόνια όλες οι εργασίες γίνονταν χειρωνακτικά, με αποτέλεσμα τον μη βιώσιμο συνδυασμό του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο, με ίδια μέσα και προσωπική δουλειά, οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Γενισέας κατάφεραν να κατασκευάσουν την πρώτη μηχανή για τον καθαρισμό του στελέχους του ζαχαροκάλαμου – εξέλιξη που τους βοήθησε πάρα πολύ.

Μετα την προτροπή από καθηγητές πανεπιστήμιων όπως του Χαροκοπιού για την σπάνια διατροφική αξία του πετμεζιού προέκυψε η ανάγκη της σύστασης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης μια και αυτή η μορφή ήταν κοντά στις δικές μας πεποιθήσεις, εφτά γυναίκες βάζοντας όλες μας τις οικονομίες πιστέψαμε σε αυτό και αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια να το κάνουμε γνωστό.

Το πετιμέζι, δηλαδή το σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πολυφαινόλες, υψηλή αντιοξειδωτική δράση και μηδενική περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Η υψηλή ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος έχουν επιβεβαιωθεί από σχετικές μελέτες και αναλύσεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π.) και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Η Κοιν.Σ.Επ. «Γενισέα» παράγει πετιμέζι, το οποίο διαθέτει στην αγορά αυτούσιο ή χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων παρασκευασμάτων. Φέτος εκπροσωπούμε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας με το υπουργείο βιομηχανίας ως καινοτόμα επιχείρηση.

Γενισέα Κοιν.Σ.Επ.

Η Γενισέα Κοιν.Σ.Επ. παράγει πετιμέζι, το οποίο προέρχεται από το βρασμό του χυμού του ζαχαροκάλαμου, χωρίς καμία άλλη προσθήκη, και μαρμελάδες ανάλογα με τα φρούτα της εποχής. Θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, η Γενισέα Κοιν.Σ.Επ. δημιούργησε και διαθέτει στην αγορά ταχίνι με πετιμέζι και ρετσέλι κολοκύθα με πετιμέζι.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Γενισέα Κοιν.Σ.Επ.

Η εταιρεία διαθέτει πιστοποιήσεις από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και από το ΙΤΕΓΕΠ.

Γενισέα Κοιν.Σ.Επ.

Συδινή Ξάνθης, ΤΚ 67100

Τα προϊόντα της Γενισέα Κοιν.Σ.Επ. βρίσκονται σε παραδοσιακά παντοπωλεία και deli.