Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Σπανακοτυρόπιτα

Για την πίτα

2 σπιτικά φύλλα με ελαιόλαδο ή 2 έτοιμα φύλλα
Έτοιμη ζύμη κουρού
Ελαιόλαδο

Για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό) ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας

Για τη γέμιση

700 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
300 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή) θρυμματισμένη ή φρέσκο ανθότυρο (για πιο ανάλαφρη γεύση)
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος χωρίς τα χονδρά κοτσάνια
Μισό φλ. (100 ml) ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σπανακοτυρόπιτα

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη, το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο. Έπειτα, τα τρίβετε για 1 λεπτό προκειμένου να αποβάλλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Αν τα υγρά είναι πολλά, τα βγάζετε από το σκεύος και στύβετε καλά τα χόρτα. Αφού τα αφήσετε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και κάνετε καλό ανακάτεμα.

Για να ετοιμάσετε την πίτα, αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 30 -32 εκ.) με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και στρώνετε το φύλλο με τη μεγαλύτερη διάμετρο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα. Το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια, πιάνετε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και τις στρίβετε προς τα μέσα για να γίνουν σαν κορδόνι γύρω από την πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χαράζετε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι κάτω. Κατόπιν, ραντίζετε με λίγες σταγόνες νερού.

Σπανακοτυρόπιτα

Ψήνετε σε θερμοκρασία 180C, στο μεσαίο ράφι προθερμασμένου φούρνου, για χρονικό διάστημα 45 – 50 λεπτών.

Beta version