Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Αλμυρή γαλατόπιτα

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο κατά προτίμηση χειροποίητο
1 λίτρο γάλα παστεριωμένο αγελαδινό
1 κ.σ. τυρομαγιά
4 αυγά
1 κ.γ. αλάτι – λίγο πιπέρι
3/4 φλ. τσαγιού λάδι

Αλμυρή γαλατόπιτα

Ζεσταίνετε λίγο το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό. Ρίχνετε την τυρομαγιά στο γάλα και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε για 1 ώρα να πήξει το γάλα (αν πήξει πιο γρήγορα έχετε βάλει πολύ τυρομαγιά – αν αργήσει περισσότερο η τυρομαγιά ήταν λίγη). Μόλις πήξει το γάλα παίρνετε ένα μαχαίρι και χαράζετε το τυρί να γίνει τετραγωνάκια (1×1 εκ.). Χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ρίχνετε όλα στο μπολ με το πηγμένο γάλα.

Αλμυρή γαλατόπιτα

Λαδώνετε καλά ένα ταψί, κατά προτίμηση στρόγγυλο και στρώνετε το πρώτο φύλλο. Το φύλλο προσπαθήστε να το σουρώσουτε και όχι τεντωμένο. Ρίχνετε με μία κουτάλα τη γέμιση να πάει παντού. Στρώνουτε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια ρίχνουτε από πάνω μια γενναία δόση γέμισης. Επαναλαμβάνετε ωσότου να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Συνήθως τα πακέτα με τα χειροποίητα φύλλα έχουν μέσα 6 φύλλα, οπότε μοιράζετε τη γέμιση για να φτάσει για όλα τα φύλλα.
Στο τελευταίο φύλλο ρίχνετε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγο νερό ή αν προτιμάτε ένα αυγό χτυπημένο. Με το λάδι γίνεται πιο τραγανό.
Τρυπάτε με ένα μαχαίρι σε πολλά σημεία για να φεύγει ο ζεστό αέρας και να μπορέσει να ψηθεί καλά μέσα. Ψήνετε στους 1800C. Όταν ροδίσει από πάνω τη σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε άλλα 15 – 20 λεπτά για να ψηθεί καλά και από κάτω. Συνολικά ψήνετε 35-45 λεπτά.